Michael undrer sig over manglende brug af mundbind – nu strammes der op

Molslinjen har den seneste tid oplevet, at flere passagerer ikke bruger mundbind, når de tager færgen mellem Kalundborg og Samsø. Nu har de ændret strategi.

En tur med Molslinjen fra Kalundborg til Ballen på Samsø tirsdag morgen i sidste uge fik Michael Lindebjerg fra Samsø en smule op i det røde felt.

På hjemturen blev det nemlig tydeligt for ham, at en stor del af passagerne ikke havde mundbind eller visir på. Det på trods af, at det fortsat er et krav, at man skal bære mundbind i den kollektive trafik, medmindre man er fritaget, spiser eller drikker.

- Jeg gik en runde på færgen og kunne hurtigt se, at otte ud af ti ikke havde mundbind på. Det var især de gråhårede, der ikke havde det på, og jeg er med på, at de sikkert er blevet vaccineret, men derfor kan de jo godt bære smitten, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Michael Lindebjerg, som driver en æbleplantage på den østjyske ø, er især chokeret over, at Molslinjen ikke påpegede over for passagerne, at de skulle tage et mundbind eller visir på.

- Jeg synes, det er kålhøgent af Molslinjen, at de ikke gør noget ved det. Personalet sagde ingenting, og deres udkald bød blot velkommen og sagde, at man skulle huske at bruge mundbind, men det var der alligevel mange passagerer, der ikke gjorde, siger Michael Lindebjerg.

Michael Lindebjerg er selv træt af at bære mundbind, når han skal til og fra Samsø, men han frygter, at Samsø ender med at lukke ned igen, hvis der ikke passes på.
Michael Lindebjerg er selv træt af at bære mundbind, når han skal til og fra Samsø, men han frygter, at Samsø ender med at lukke ned igen, hvis der ikke passes på.

Molslinjen: Vi har strammet en anelse op

Molslinjen er dog opmærksomme på, at der den seneste tid er flere af deres passagerer, som ikke har været så gode til at tage deres mundbind eller visir på.

- Vi har helt fra starten valgt, at vi tror på kommunikation og ansvarlighed hos vores passagerer. Det har fungeret indtil nu, men nu er vi et sted, hvor det måske går lidt for hurtigt med at slippe restriktionerne, og der skal vi hjælpe til i den sidste slutspurt til målstregen, siger Jesper Mack, der er PR- og Kommunikationschef hos Molslinjen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor har Molslinjen også netop strammet op i deres kommunikation til passagerne. De har blandt andet ændret tonen i deres udkald, så det er klart og tydeligt for passagererne, at de skal bære mundbind.

- Vi har også talt med personalet, som i højere grad vil minde passagerne om det, hvis de har glemt at tage mundbind på. Men det er svært for os at håndhæve, for vi kan ikke sige, at de skal hoppe af på næste station, og vi har valgt at køre en stil, hvor vi ikke blander myndighederne ind i det, siger Jesper Mack.

Molslinjen har kun meget få gange kontaktet politiet, fordi enkelte passagerer ikke har overholdt corona-restriktionerne.

Det siger loven om brug af mundbind i offentlig transport

Samsø Rederi bruger anden metode

En anden ting, som undrer samsingen Michael Lindebjerg, er, at han oplever, at størstedelen bruger mundbind på færgeoverfarten mellem Samsø, Hou og Aarhus.

- Jeg sidder som et stort spørgsmålstegn og undrer mig over, at det tilsyneladende kører gnidningsfrit på den ene side af Samsø, men ikke på den anden side, siger han.

Det er Samsø Rederi, som er ejet af Samsø Kommune, der står for færgeoverfarten mellem Sælvig og Aarhus og Sælvig og Hou og rederiet fra begyndelsen haft en mere direkte tone til passagerne, når det handler om at overholde corona-restriktionerne.

- Vi har nogle direkte udkald, hvor vi fortæller, at det kan føre til politianmeldelse, hvis passagerne ikke bruger mundbind. Vi har også plakater, bordreklamer og personale der går rundt med veste på, hvor der står, at passagerne skal bruge mundbind, siger Carsten Kruse, der er færgedirektør hos Samsø Rederi, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Vi ser også nogen, som bruger en time på at drikke en kop kaffe og spise en pose peanuts for at undgå mundbindet.

Carsten Kruse, færgedirektør, Samsø Rederi

Færgedirektøren oplever dog også at nogle passagerer på det seneste har fået et mere afslappet forhold til corona-restriktionerne.

- Vi oplever en stor træthed over at bruge mundbind, og i takt med at flere er blevet vaccineret, er der flere, der tænker, de ikke behøver bruge det. Vi ser også nogen, som bruger en time på at drikke en kop kaffe og spise en pose peanuts for at undgå mundbindet, siger Carsten Kruse.

Frygter smitten eskalerer igen

Ligesom så mange andre er Michael Lindebjerg også træt af de mange corona-restriktioner og særligt mundbind, men samtidig frygter han for konsekvenserne på den lille østjyske ø, hvis smitten stiger yderligere.

- Det er ikke fordi, jeg er bange for at sidde på færgen, men smitten kommer jo et eller andet sted fra, og det er jo oplagt, at det kan gå galt, hvis folk går rundt uden mundbind og visir, siger han og fortsætter:

- Det, der bekymrer mig, er, at vi går ind i en turistsæson, som allerede er startet, og at færgerne sejler med fuldt passagertal igen. Set i lyset af at Samsø er et lille sted, hvor vi tidligere har set smitten brede sig, og jeg frygter, det eskalerer igen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Samsø Kommune har lige nu et incidenstal på 350, og det er det højeste i Danmark på nuværende tidspunkt, og på kommunens Facebook-side opfordrer de borgerne til at stå sammen for at mindske smitten. 

Mest læste

Mere fra Samsø

Lige nu
Rigshospitalet

Landsholdslæge: Uafklaret hvorfor Eriksen fik hjertestop

Morten Bruun

Han talte danskerne igennem Eriksens kollaps: - Der måtte ikke gå spekulation i den

Merete Brix

play Trampet ned af kvæg og indlagt på intensiv

Biavler nørderi

play Alice har op mod en halv million bier – og det er ikke helt ufarligt

Der er lagt op til nogle rigtigt varme dage den kommende uge. Saksild Strand

Meget varm luft på vej mod Danmark - temperaturen kan nå 30 grader

Mosten MC

play Efter lang coronapause: Nu ræser motorcykelklubben igen