Karen fandt sjælden svamp – nu samler hun hver dag

For to år siden vidste Karen Poulsen intet om svampe, i dag er hun blandt de dygtigste i landet til at samle dem. Mere end 650 forskellige har hun registreret alene på Samsø.

Med blikket rettet mod jorden inspicerer Karen Poulsen den samsøske natur. Kort efter får hun øje på det, hun leder efter. ”Så har vi en harelort”, udbryder hun.

Det var nemlig på en indtørret en af slagsen, at samsøboeren sidste år fandt en meget sjælden svamp, ingen vidste groede i Danmark. På kort tid er hun gået fra at være helt uvidende om de mangefarvede paddehatte til en af de bedste samlere i landet.

- Her har jeg fundet rigtig mange fine og sjældne svampe. Den på harelorten var den første af sin art i Danmark. Det var en lille mikrosvamp, siger hun.

Siden september 2019 har Karen Poulsen fundet mere end 650 arter på Samsø. Hun er samtidig et eksempel på, at det aldrig er for sent at finde sig en ny hobby.

- Jeg havde aldrig tænkt, at jeg skulle bruge tid på svampe. Det er fantastisk, og jeg er dybt taknemmelig og føler mig meget privilegeret, siger svampeentusiasten.

Den lille svamp set i et mikroskop.
Den lille svamp set i et mikroskop.
Karen Poulsen har altid en lille kniv med på svampejagt. Den bruger hun blandt andet til at tage et lille stykke af overfladen, svampen sidder på, for at hun kan kigge på den i mikroskop derhjemme.
Karen Poulsen har altid en lille kniv med på svampejagt. Den bruger hun blandt andet til at tage et lille stykke af overfladen, svampen sidder på, for at hun kan kigge på den i mikroskop derhjemme.

Helt lige til var det dog ikke at få øjnene op for. Vejen til den store passion for svampe er bogstaveligt talt gået igennem en labyrint.

Eksplosion af svampe

For Karen Poulsen bor i Nordby på Samsø med sin mand, hvor de i 20 år har drevet turistattraktionen Labyrinten. Og det var her, midt i den gamle juletræsplantage med over fem kilometer lange, forvirrende stisystemer, at noget fangede hendes opmærksomhed.

Gode tips til svampetur

Den var stor, brun og formet som en grammofontragt. Der viste sig at være tale om brunstænket hekseringshat.

- Så går man i sine egne tanker og tænker: Det var da en fantastisk flot svamp, det der. Jeg tror, det var den første, jeg faldt over og fandt ud af, hvad var for en. Før den tid havde jeg ingen viden om svampe, siger Karen Poulsen.

Brunstænket hekseringshat

Sommeren 2018 havde været ekstrem varm og tør. Men sommer 2019 var til gengæld våd, og så myldrede det frem med svampe.

- Der var jo en eksplosion af svampe det år. Fra det tidspunkt blev min verden anderledes. Nu er jeg ude stort set hver dag for at samle svampe, jeg læser om svampe, finder nye svampe og hjælper andre med at finde navne til deres svampe. Så åbenbares det uventede, siger hun.

Og det var da også det, Karen Poulsen håbede på, da hun sidste år nærstuderede harelorten.

- Jeg har fundet seks nye svampe på Samsø, der ikke er fundet før i Danmark. Kun nogle få gange i verden er de fundet. Det er da fantastisk. Det er jeg vild med, siger Karen Poulsen.
- Jeg har fundet seks nye svampe på Samsø, der ikke er fundet før i Danmark. Kun nogle få gange i verden er de fundet. Det er da fantastisk. Det er jeg vild med, siger Karen Poulsen.

Gennem biologen Morten D. D., der har medvirket i flere naturprogrammer, har mange lært, at en kokasse kan indeholde mange sjældne ting.

- Og så tænkte jeg, det kunne være at harelort også gjorde det, så jeg tog den med hjem. Og der var svampen – fantastisk, siger Karen Poulsen.

Store mængder fluesvamp

Selv om Karen Poulsen kun har samlet svampe i to og et halvt år, lirer hun rutineret navnene på de paddehatte, hun dagligt passerer, af.

- Det var violet ametysthat, der var rød ametysthat, karl johan i store mængder og rød fluesvamp er helt fantastisk herinde mellem grantræerne, siger hun.

Karen på svampejagt

Selv om Karen Pulsen kan remse svampe, hun har fundet, op i et væk, så er hun heller ikke i tvivl om, at det ikke er slut endnu – hverken for hendes svampesamleri eller nye arter.

- Der er mange, mange flere, jeg slet ikke har fundet eller registreret endnu. Så jeg glæder mig til de næste år, siger hun.

Fem spisesvampe, der er lette at genkende

01

Karl johan

02

Kantarel

03

Østershat

04

Stor trompetsvamp

05

Almindelig pigsvamp

Kilder: Miljøstyrelsen, shroomi.dk og Dansk Naturfredningsforening.

Se hele indslaget om svampesamleren Karen Poulsen her: