Med blikket rettet mod jorden inspicerer Karen Poulsen den samsøske natur. Kort efter får hun øje på det, hun leder efter. ”Så har vi en harelort”, udbryder hun.
Det var nemlig på en indtørret en af slagsen, at samsøboeren sidste år fandt en meget sjælden svamp, ingen vidste groede i Danmark. På kort tid er hun gået fra at være helt uvidende om de mangefarvede paddehatte til en af de bedste samlere i landet.
- Her har jeg fundet rigtig mange fine og sjældne svampe. Den på harelorten var den første af sin art i Danmark. Det var en lille mikrosvamp, siger hun.
Siden september 2019 har Karen Poulsen fundet mere end 650 arter på Samsø. Hun er samtidig et eksempel på, at det aldrig er for sent at finde sig en ny hobby.
- Jeg havde aldrig tænkt, at jeg skulle bruge tid på svampe. Det er fantastisk, og jeg er dybt taknemmelig og føler mig meget privilegeret, siger svampeentusiasten.
Helt lige til var det dog ikke at få øjnene op for. Vejen til den store passion for svampe er bogstaveligt talt gået igennem en labyrint.
Eksplosion af svampe
For Karen Poulsen bor i Nordby på Samsø med sin mand, hvor de i 20 år har drevet turistattraktionen Labyrinten. Og det var her, midt i den gamle juletræsplantage med over fem kilometer lange, forvirrende stisystemer, at noget fangede hendes opmærksomhed.
Gode tips til svampetur
Den var stor, brun og formet som en grammofontragt. Der viste sig at være tale om brunstænket hekseringshat.
- Så går man i sine egne tanker og tænker: Det var da en fantastisk flot svamp, det der. Jeg tror, det var den første, jeg faldt over og fandt ud af, hvad var for en. Før den tid havde jeg ingen viden om svampe, siger Karen Poulsen.
Sommeren 2018 havde været ekstrem varm og tør. Men sommer 2019 var til gengæld våd, og så myldrede det frem med svampe.
- Der var jo en eksplosion af svampe det år. Fra det tidspunkt blev min verden anderledes. Nu er jeg ude stort set hver dag for at samle svampe, jeg læser om svampe, finder nye svampe og hjælper andre med at finde navne til deres svampe. Så åbenbares det uventede, siger hun.
Og det var da også det, Karen Poulsen håbede på, da hun sidste år nærstuderede harelorten.
Gennem biologen Morten D. D., der har medvirket i flere naturprogrammer, har mange lært, at en kokasse kan indeholde mange sjældne ting.
- Og så tænkte jeg, det kunne være at harelort også gjorde det, så jeg tog den med hjem. Og der var svampen – fantastisk, siger Karen Poulsen.
Store mængder fluesvamp
Selv om Karen Poulsen kun har samlet svampe i to og et halvt år, lirer hun rutineret navnene på de paddehatte, hun dagligt passerer, af.
- Det var violet ametysthat, der var rød ametysthat, karl johan i store mængder og rød fluesvamp er helt fantastisk herinde mellem grantræerne, siger hun.
Selv om Karen Pulsen kan remse svampe, hun har fundet, op i et væk, så er hun heller ikke i tvivl om, at det ikke er slut endnu – hverken for hendes svampesamleri eller nye arter.
- Der er mange, mange flere, jeg slet ikke har fundet eller registreret endnu. Så jeg glæder mig til de næste år, siger hun.
Fem spisesvampe, der er lette at genkende
01
Karl johan
02
Kantarel
03
Østershat
04
Stor trompetsvamp
05
Almindelig pigsvamp
Kilder: Miljøstyrelsen, shroomi.dk og Dansk Naturfredningsforening.
Se hele indslaget om svampesamleren Karen Poulsen her: