Kalder alle is-elskere: Nu er en helt unik slags på vej

Ismageren Joachim Kastberg vil som den første i Danmark i nyere tid producere jordbæris, som er lavet af danske bær. Nu har han købt 7,5 tons jordbær fra Samsø.

Rettelse:
Voel Ismejeri har gjort TV2 ØSTJYLLAND opmærksom på, at de har produceret is lavet på 100 procent danske bær siden 2016.

Is og danske jordbær er to ting, der går hånd i hånd med sommer for mange danskere.

Nu bliver de to sommerspiser for første gang i nyere tid kombineret. Den silkeborgensiske ismager, Joachim Kastberg, er nemlig på vej med en jordbæris, som er lavet på danske bær.

- Vi vil gerne lave en unik is, som er så god som overhovedet muligt, og danske jordbær er bare bedst. Og så er det også vigtigt for os at støtte lokalt og være så bæredygtige som muligt, siger Joachim Kastberg, der etablerede sin is-virksomhed i 2012 i Silkeborg, til TV2 ØSTJYLLAND.

Selvom det kan virke lidt paradoksalt, er der en god forklaring på, at danskerne ikke hidtil har kunnet købe en dansk jordbæris. Næsten hele produktionen går nemlig til detailhandlen, hvor forbrugerne kaster sig glubende over bærrene.

Derfor har det også været en udfordring for den 31-årige ismager at finde en bærproducent, som både kan levere den type jordbær, som skal bruges til isen, og som har nok af slagsen. Men efter to års søgen er det endelig lykkedes.

Joachim Kastberg var på Samsø og hjælpe Morten Alexandersen med at plukke nogle af jordbærrene i den forgangne weekend.
Joachim Kastberg var på Samsø og hjælpe Morten Alexandersen med at plukke nogle af jordbærrene i den forgangne weekend. Foto: Frederik Johs

- Det har været svært at finde en producent, som kunne levere så mange jordbær, som vi skal bruge, og også den type jordbær som er gode til at producere is af, så det er fedt, det endelig er lykkedes, siger Joachim Kastberg.

Joachim Kastberg har én gang tidligere forsøgt sig med et lille parti dansk jordbæris. For tre år siden lykkedes det ham at opkøbe en mindre mængde, men det var både dyrt og bøvlet. For eksempel var han nødt til at alliere sig med Silkeborg Produktionshøjskole for at få vasket bærrene.

Mørkerøde jordbær fra Samsø

For knap to måneder siden fik Joachim Kastberg øjnene op for Samsø Bær, som blandt andet producerer jordbær, og nu har de to virksomheder lavet en aftale, som gør det muligt at producere en dansk jordbæris på Joachim Kastbergs lille ismejeri, som i dag er rykket fra Silkeborg til Herning.

- Vi er meget beæret over at få lov til at levere jordbær til den her dansk produceret is. Og vi er glade for, at vi er blevet valgt fremfor en producent i Spanien, siger Morten Alexander, der ejer Samsø Bær, til TV2 ØSTJYLLAND.

Morten Alexandersen producerer forskellige typer jordbær, og som en af de få i Danmark har han jordbærarten Honeoye, og det er lige præcis den type, Kastberg Gourmet Is skal bruge.

- De bliver meget mørkere i farven, og derfor smager de også af mere. Men den mørke farve gør, at de ser overmodne ud. Derfor er der mange supermarkeder, som ikke vil købe dem, og det gør, at der ikke er så mange, der producerer dem i Danmark, siger Morten Alexandersen.

Jordbæris til et helt år

I den forgangne weekend plukkede Samsø Bær rub og stub af de Honeoye jordbær, de har, og det blev til omkring syv tons.

- Det gør, at vi har mulighed for at producere jordbæris til et helt år, fortæller Joachim Kastberg.

Jordbærrene er lige nu ved at blive renset, og Kastberg Gourmet Is forventer, at de kan begynde produktionen i næste uge, så alle der både elsker is og danske jordbær, kan købe den hos ismejeriets forhandlere i løbet af juli måned.

Kastbergs Gourmet Is sælger sine produkter til restauranter og isboder, men ikke til privatpersoner. For eksempel vil A Hereford Beefstouw meget gerne have isen på menuen, og det vil altså sige, at det blandt andet bliver muligt at smage isen på kædens restaurant i Aarhus C i løbet af sommeren. 

Joachim Kastberg fortventer, at isen lander hos hans forhandlere i løbet af juli.
Joachim Kastberg fortventer, at isen lander hos hans forhandlere i løbet af juli. Foto: Frederik Johs