Ingen smitte i seks uger – alligevel må elever ikke komme i skole

Mens alle elever på Bornholm er vendt tilbage til skole i dag, må de ældste elever på Samsø blive hjemme på trods af et meget lavt smitteniveau.

Niels Kjeldahl og Albert Theodor Fabricius har set frem til i dag. De var nemlig helt sikre på, at de ville blive en del af genåbningen og få lov til at vende tilbage til skole igen.

Men sådan blev det ikke, og de må derfor fortsat leve med virtuelundervisningen

- Efterhånden begynder det virkelig at blive det samme og det samme. Det er virkelig bare en træls oplevelse. Man savner at være i skole sammen med sine klassekammerater, siger Niels Kjeldahl, der går i 8. klasse på Samsøs Frie Skole, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Man kan godt føle sig overset af regeringen.

Niels Kjeldahl, 8. klasse, Samsø Frie Skole

I Nord- og Vestjylland har niendeklasseeleverne fået lov til at vende tilbage til skolebænken i dag, og på Bornholm er alle folkeskoleelever igen i skole.

Men selvom Samsø ikke har haft et eneste smittetilfælde siden den 14. januar, må eleverne på øen midt i Kattegat stadig væbne sig med tålmodighed.

- Man kan godt føle sig overset af regeringen, nu hvor Samsø ikke haft nogen smittede i lang tid. Man kunne sagtens starte op igen med at sende de ældste i skole. Det er nok os, der har mest behov for det, siger Niels Kjeldahl til TV2 ØSTJYLLAND.

Med 465 vaccinationer er Samsø også det sted i Danmark, som har flest vaccinerede borgere.

Top 10: Her er flest vaccineret

”Helt hen i vejret”

Selvom Niels Kjeldahl og Albert Theodor Fabricius stadig bakker op om den efterhånden forhadte nedlukning, bliver det hele tiden sværere at finde meningen.

Denne holdning deler de blandt andet med en byrådspolitiker i Samsø Kommune.

- Det virker underligt, at man ikke kan åbne tre skoler op her på Samsø, når man kan i Nordjylland, Vestjylland og på Bornholm. Det, synes jeg, er helt hen i vejret, siger Søren Wiese (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Et af argumenterne for at lade eleverne blive hjemme er, at forældre pendler til fastlandet, og derfor kan bringe smitte med hjem til børnene. Kan du forstå det argument?

- Både ja og nej. Der er også massevis af pendlere i andre kommuner. Vi har tidligere haft et smittetilfælde på én af skolerne, og der beviste vi, at vi kunne håndtere det, da vi hurtigt fik lukket skolen ned, og ingen andre elever blev smittet, siger Søren Wiese.

Ensomheden fylder

Den seneste nedlukning trækker også spor i samtalerne på BørneTelefonen.

I januar havde BørneTelefonen på landsplan 178 samtaler om corona, mens de i december havde 90 samtaler om corona. Modsat i 2020, hvor det hyppigste samtaleemne var forholdet mellem børn og forældre, så handler de coronarelaterede samtaler i januar især om ensomhed, venskaber og trivsel i klassen.

quote Der er mange venner, man kun ser i skolen, og som man slet ikke ser nu, og hvis de har det lidt svært socialt, så kan det godt være svært for dem at tage initiativ.

Albert Theodor Fabricius, 8. klasse, Samsø Frie Skole

Ensomhed er det hyppigste emne og udgør næsten en fjerdedel af alle samtaler om corona i årets første måned, og det overrasker ikke de to kammerater Niels Kjeldahl og Albert Theodor Fabricius.

- Der er mange venner, man kun ser i skolen, og som man slet ikke ser nu, og hvis de har det lidt svært socialt, så kan det godt være svært for dem at tage initiativ, siger Albert Theodor Fabricius, der går i 8. klasse på Samsøs Frie Skole, til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor håber de også, at de bliver en del af den næste genåbning.

- Jeg tror, det er vigtigere at komme tilbage i skole for vores egen sundhed og psyke, end vi selv ved, siger Albert Theodor Fabricius.

De nuværende restriktioner varer som udgangspunkt til den 15. marts.

Mens alle elever på Bornholm er vendt tilbage til skole i dag, må de ældste elever på Samsø blive hjemme på trods af et meget lavt smitteniveau.