Her blev september den tørreste i 14 år

Generelt ender måneden med væsentligt mindre nedbør end normalt.

September ender væsentlig mere tør end normalt. På Samsø skal man 14 år tilbage for at finde en mere tør september. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Generelt ender måneden med væsentligt mindre nedbør end normalt.

Vi står på tærsklen til oktober - og lægger dermed september 2020 bag os.

Det står klart, at september ender væsentlig mere tør end normalt - men bag de tørre tal gemmer der sig ganske store variationer henover Danmark.

Læs også Smitten er kommet til Samsø: - Vi går med mundbind og seler

Til og med onsdag morgen er der siden 1. september faldet 38,3 millimeter regn på landsplan i september.

Det er hele 35 millimeter (48 procent) mindre end normalt, hvor der i en gennemsnitlig september falder 73 millimeter i løbet af månedens 30 dage. Det gør september i år til den tørreste siden 2016, hvor der i hele landet faldt 35 millimeter.

I dele af landet er der dog faldet over 60 millimeter regn, mens der andre steder blot er faldet lidt over 20 millimeter regn.

Læs også Samsøfærge aflyser 36 afgange efter brand

Ét af de steder i landet, hvor der er faldet mindst nedbør, er på Samsø, hvor der siden 1. september kun er faldet 22,7 millimeter regn.

 

En af de ældste meteorologiske stationer i Danmark befinder sig i Tranebjerg på Samsø, hvor der siden december 1872 er målt blandt andet temperatur og nedbør hver dag.

Her viser nedbørstallene, at vi skal 14 år tilbage for at finde en september, der var mere tør end i år på Samsø. I hele perioden fra 1873 er der blot 19 tilfælde, hvor september har budt på mindre nedbør end indeværende september.

Læs også Lars flyver over Samsø: - Jeg ser mig selv som en måge

Den tørreste september, der er registreret på Samsø, fandt sted i 1997, hvor der kun faldt 9,3 millimeter. Det står i skarp kontrast til september tre år forinden - i 1994 - hvor der blev opsamlet hele 139,3 millimeter regn i nedbørmåleren.

I en gennemsnitlig september falder der 53 millimeter på Samsø.

Kraftigt regnvejr trak regnskabet op

Selvom september ender meget mere tør end normalt, så var måneden på en endnu mere usædvanlig kurs indtil sidste weekend. I perioden fra fredag til søndag i forrige weekend faldt der over 15 millimeter regn på landsplan, hvilket trak nedbør-regnskabet gevaldigt op.

Læs også Brand på færge til Samsø: - Vi skal nok få folk hjem

Indtil da, var der blot faldet 20,8 millimeter regn i september, hvilket havde gjort det til den fjerde-tørreste siden målingerne startede i 1873.