Charlotte og Winnie udlever drøm trods krise: - Det er angstprovokerende

Mens antallet af ledige stiger, og butikker stadig må dreje nøglen om i coronakrisen, så går et venindepar all in med iværksætterdrømmen.

De seneste måneder har set sorte ud for erhvervsdrivende og iværksættere. Butikker er gået konkurs, ansatte er sendt hjem, og antallet af ledige stiger fortsat.

Selvom krisen for mange har været hård, så er Charlotte Fenger og hendes veninde Winnie Rasmussen bestemt ikke skræmt. Nærmere tværtimod.

De har nemlig gjort det, der på papiret lyder stort set umuligt i disse tider: De har åbnet en ny butik med boligtilbehør og designartikler på Samsø.

- Det er et lille kærlighedsprojekt for os, og vi vil jo bare rigtig gerne i gang, siger Charlotte Fenger til TV2 ØSTJYLLAND.

Drømmen om at åbne en butik udsprang egentlig fra en joke til en nytårsfest ved årsskiftet, men derefter var der ikke langt fra tanke til handling.

quote Det er spændende at udfordre sig selv, og det er angstprovokerende.

Charlotte Fenger, iværksætter, Samsø

- Allerede i februar var butikken mere eller mindre indrettet, varelageret var indkøbt, og vi havde planlagt at åbne i påsken. Det fik covid-19 som bekendt sat en stopper for - desværre, siger Charlotte Fenger.

Dermed var drømmen om en butik - og det mere tilbagelænede liv, som de begge for kort tid siden flyttede til Samsø for at forfølge, sat til vægs. Udsigten til at klare sig uden jobbet som kassemedarbejder i den lokale købmand blev lang. Men så er det bare op på hesten igen, som Charlotte Fenger siger.

- Vi tager det meget seriøst, men målet er ikke verdensherredømmet. Det er at have noget at hygge sig med uden at have et rugbrødsjob ved siden af.

Stort set alt var på plads i butikken 'The Black Dog', da coronakrisen ramte. Men nu er veninderne helt klar til at åbne.
Stort set alt var på plads i butikken 'The Black Dog', da coronakrisen ramte. Men nu er veninderne helt klar til at åbne. Foto: Charlotte Fenger - privatfoto

Ifølge Dansk Erhverv er detailhandlen en af de mest hårdt ramte brancher i landet. I gennemsnit har butikkerne mistet 42 procent af deres omsætning. Men det skal alligevel ikke stoppe veninderne fra at trodse krisen og udleve deres drøm:

- Nu hvor der bliver reduceret i restriktionerne, har vi vurderet, at det ikke vil blive en udfordring at holde os indenfor retningslinjerne i forhold til sprit, afstand og antal kunder. Så nu krydser vi fingrene og håber på lidt længe ventet omsætning, lyder det.

Charlotte Fenger og familien er ikke de eneste, der har trodset krisens hårde kår ved at springe ud som iværksættere.

Faktisk har hele 22 personer valgt at gå med iværksætterdrømmen på Samsø i løbet af 2020 - også under coronakrisen. Det viser tal fra e-statistik. I samme periode sidste år var tallet nøjagtigt det samme: 22 nyopstartede på Kattegatøen.

e-statistik

- Tanken er, at vi har skabt noget ud af ingenting. Det giver også noget læring. Det er spændende at udfordre sig selv, og det er angstprovokerende, lyder det fra Charlotte Fenger.

Stor forskel på landsplan

Ifølge e-statistiks direktør, Kent Nielsen, er der stor forskel på iværksætteriet på landsplan. Samsø er et af de steder, der stadig følger godt med.

- I nogle områder i landet taler vi om 40-50 procents nedgang i forhold til samme tid sidste år. Det er særligt i grænseområdet og de større byer, hvor der har været mange restauranter, siger Kent Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Siden september har Marianne Westman fra Horsens været i gang med at starte sit eget firma med onlinekonsultationer, og coronakrisen har givet hende et sidste skub, så hun nu er startet helt op.
Siden september har Marianne Westman fra Horsens været i gang med at starte sit eget firma med onlinekonsultationer, og coronakrisen har givet hende et sidste skub, så hun nu er startet helt op. Foto: Pernille Leftes, TV SYD

Ligesom Samsø har også Horsens haft held i iværksættersprøjten coronakrisen til trods. I årets første tre måneder kom 161 nye virksomheder til - det er en stigning på 22,9 procent i forhold til sidste år. Kigger man alene på april måned i år startede 44 iværksættere op, mod 49 sidste år.

Et lille fald, men ifølge direktøren for Business Horsens er det ikke betydeligt.

- Iværksætteri har i mange år været et af vores vigtigste indsatsområder, så jeg er rigtig glad for at se, at vores indsatser og initiativer ser ud til at have en positiv effekt, siger Business Horsens direktør Anders Killmann Petersen.

Charlotte Fenger og Winnie Rasmussens butik hedder 'The Black Dog', fordi de begge er ejere af en stor, sort hund. Butikken åbner på torsdag i Hårdmark på Samsø.