Bro over Samsø rykker et skridt nærmere: - Det er en katastrofe

Sund og Bælt har droppet planerne om en Kattegatforbindelse mellem Djursland og Sjælland. Dermed tyder det på, at en mulig bro kommer til at gå over Samsø.

Der er grønt, så langt øjet rækker, når man står på Hanne Lyksholm matrikel. Hun bor sammen med sin mand ved Koldby Mølle i den sydlige ende af Samsø.

I fremtiden kan den udsigt ændre sig drastisk, hvis en Kattegatbro tværs over øen bliver en realitet.

- Personligt synes jeg da bestemt ikke, at den skal være i min baghave. Men den skal slet ikke være her på øen, siger Hanne Lyksholm til TV2 ØSTJYLLAND.

Fra Hanne Lyksholms perspektiv er det derfor en nedslående udmelding, der nu er kommet fra Sund og Bælt, som i en forundersøgelse har kigget nærmere på mulige placeringer af Kattegatforbindelsen.

Sund og Bælt har besluttet at skrinlægge de planer, der handler om at forbinde Jylland og Sjælland via Djursland. Dermed tyder det på, at en eventuel Kattegatforbindelse vil komme til at involvere Samsø.

- Det er jo en katastrofe. Ikke bare for min mand og jeg, men for hele Samsø, siger Hanne Lyksholm.

Vil ikke være trædesten for en bro

Den holdning er Hanne Lyksholm langt fra ene om at have. For et års tid siden voksede der sig en forening ud af modstanden mod en broforbindelse over Samsø. Stop motorvejen over Samsø hedder den.

- Det kan få mange konsekvenser, og vi har fra starten sagt, at vi ikke vil være en trædesten for en bro, siger Lars Nikolaisen, der er bestyrelsesmedlem i foreningen af motorvejsmodstandere, til TV2 ØSTJYLLAND.

Lars Nikolaisen er blandt andet bekymret for den trafikstøj, en Kattegatbro over Samsø vil medføre.
Lars Nikolaisen er blandt andet bekymret for den trafikstøj, en Kattegatbro over Samsø vil medføre.

Det kommer ikke som en decideret overraskelse for Lars Nikolaisen, at en forbindelse fra Djursland er lagt på hylden. En af begrundelserne fra Sund og Bælt er, at sådan en forbindelse vil blive for dyr.

- Jeg er ingeniør af profession, så jeg kan godt lure, at en forbindelse til Sjællands Odde fra Djursland koster rigtig meget, siger han.

Heller ikke Samsø Kommunes borgmester, Marcel Meijer, er frygteligt forbavset over forundersøgelsens konklusion. Men det bekymrer ham bestemt, at en broforbindelse over Samsø nu kommer tættere på.

- Langt de fleste her på øen ønsker ikke en Kattegat-forbindelse. De ønsker ikke en motorvej. Vi lever i landsbyidyl, og prøv så at forestille dig en dobbelt Storebæltsbro i baghaven. Det er jo sådan set det, vi taler om, siger Marcel Meijer til TV2 ØSTJYLLAND.

Men er den der Morten Korch tankegang ikke lidt forældet?

- Vi synes jo ikke, den er forældet. Det er lige præcis den slags idyl, vi kommer til Samsø for.

Tror ikke, en bro kan forhindres

Idéen med en Kattegatbro er, at man skal kunne komme væsentligt hurtigere fra Jylland til Sjælland – og omvendt – i bil.

Men det argument efterlader Hanne Lyksholm med flere spørgsmål end svar.

- Hvorfor skal tingene gå så hurtigt? Hvad er det, vi har så travlt for? Hvad skal vi i København?, siger hun.

Visualisering af en Kattegatforbindelse over Samsø - her set fra Sjælland.
Visualisering af en Kattegatforbindelse over Samsø - her set fra Sjælland.

Hun har dog svært ved at tro på, at samsingernes modstand er nok til at forhindre broen i at blive til virkelighed.

- For hvis du kigger på Danmarkskortet, så ligger Samsø jo fint i forhold til at blive en bropille.

Hanne Lyksholm har ikke fortrudt, at hun for tre år siden købte hus ved Koldby Mølle, men hvis broen kommer, så må det blive et farvel.

-  Så må vi jo håbe, at der kommer en ordentlig ekspropriationssum, og så må vi finde en anden ø, for så bliver Samsø ikke det, vi vil.

Sund og Bælt forventer at være færdige med alle forundersøgelser i forbindelse med en ny, mulig Kattegatforbindelse ved udgangen af 2021. Derefter er det op til politikerne på Christiansborg at finde ud af, hvad der videre skal ske.

VIDEO: Det får en noget lunken modtagels på Samsøe, at en Kattegatforbindelse henover øen nu er rykket et skridt nærmere. 

 

Mobilepay

Telefon-svindlere narrede ældre kvinder

Skærmbillede 2021-01-22 kl. 09.15.49

play 2020 slog alle rekorder: Travlhed som aldrig før på genbrugsstationerne

20201123-124830-L-1920x1338we

Britisk variant spreder sig i Danmark

politimand politibetjent betjent politiet politi uniform politigenre 112

14 sigtet for brud på corona-reglerne

Lige nu
coronatest coronavirus covid-19 test

liveblogUnder 800 nye coronatilfælde igen

politibil

Tog forkert sving i sin bil – pludselig sad 75-årig fast midt på jernbanespor