Bro deler vandene: - Det vil ikke blive på bekostning af naturen

På Samsø er der fortsat delte meninger om en mulig Kattegatforbindelse.

Skal Samsø have en motorvejsforbindelse til Jylland og Sjælland?

Det er den måske største diskussion på Samsø netop nu. Arbejdet pågår stadig med at afklare, om en bro fra Sjælland over Samsø og over til Hou på den jyske side, vil give mening, men langt fra alle øboerne er enige om projektet.

En af de mest kritiske stemmer er Anne Grethe Olsen, formand for Stop motorvej over Samsø. Hun er bekymret for en bro med masser af trafik, der vil bibringe støj og lys til Samsø, som hun selv ser som mørk og stille.

- Charmen ved Samsø vil helt sikkert forsvinde. Det giver sig selv. Mange af dem, der bor herovre, vil flytte, hvis der kommer en motorvej. Vi vil blive bombarderet med biler døgnet rundt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Samsø vil ifølge hende udvikle sig til en soveby, som folk kun kommer hjem til efter arbejde, og man vil ikke engagere sig i nærområdet, frygter hun.

quote Der vil blive meget kort til både det jyske og det sjællandske, og det er det, der skal til for at få flere til at flytte til øen.

- Søren Peter Kjeldahl, direktør

- De vil ikke gå ud og mødes i alle de mange foreninger, vi har herovre. Foreningerne er det kit, der binder øen sammen, fordi vi mødes der på kryds og tværs, fortæller hun.

Ikke bekymret for naturen

Der er dog også samsinge, der hilser en Kattegatsforbindelse velkommen.

- Den giver muligheder for Samsø, hele vejen rundt og specielt på mobiliteten, ingen tvivl om det, siger Søren Peter Kjeldahl, direktør i Brdr. Kjeldahl I/S, en af øens store grøntsagsproducenter.

Han håber, at en bro kan få flere til at bosætte sig på øen og passe et arbejde på Samsø eller i enten Jylland eller Sjælland.

- Der vil blive meget kort til både det jyske og det sjællandske, og det er det, der skal til for at få flere til at flytte til øen. Det kan godt være, at vi sejler på nogle gode færger, men det er tiden, der vil være afgørende siger Søren Peter Kjeldahl, der ikke er bekymret for, at en bro vil ødelægge Samsøs natur.

- Jeg tror ikke, det vil blive på bekostning af naturen. Jeg tror, det godt vil kunne laves pænt, og det skal det også, siger han.

Der arbejdes i øjeblikket med flere potentielle linjeføringer enten tværs over eller syd for Samsø.

TV2 ØSTJYLLAND var torsdag med til debatmøde på Samsø. Se mere herunder.

En motorvej skiller vandende på Samsø, og ifølge kritikerne vil det også skille øen i to. I dag var der debatmøde om muligheden.