Vikingeskib skal få turister til Samsø

Samsø Kommune vil formidle historien om Kanhavekanalen

Et stort vikingeskib lavet i stål blev i dag officielt indviet på Samsø.

Skibet skal fremover være med til at fortælle historien om Kanhavekanalen, som gennem flere hundrede år fungerede som en smutvej gennem Danmark.

Kulturstyrelsen, Samsø Kommune, Økomuseum Samsø og Moesgaard Museum har alle været involveret i arbejdet med at formidle historien om kanalen.

Det er nu mundet ud, at der er blevet opstillet en stålmodel af et vikingeskib, der skal illustrere, at kanalen engang er blevet benyttet af vikingerne som havneanlæg.

Projektet er støttet af Kulturstyrelsens, som en del af det landsdækkende initiativ 'Danmarks Oldtid i Landskabet', som går ud på at styrke formidlingen af 100 unikke oldtidsminder.

Kanhavekanalen har i sin tid været 500 meter lang og omkring 15 meter bred og havde til formål at finde Stavns Fjord med havet:

- Det vil sige, at det er en stor, stor arbejdsindsats, der har ligget her. Også bare alt det tømmer, der skulle bruges her. Det gør det til et kæmpe bygningsværk, siger professor Mads Kähler Holst fra Moesgaard Museum.

Turister til øen

Derudover er der også blevet opsat informationstavler med billeder af, hvordan kanalen engang har set ud og lavet formidling via mobiltelefon og app.

Formand for social- og kulturudvalget i Samsø Kommune Henrik Kjær er glad for de nye formidlingsmuligheder, som han satser på, vil indgå som en del af markedsføringen af øen:

- Vi nyder at få turister til øen. Vi vil meget gerne dele vores seværdigheder. Også den her, siger Henrik Kjær.

Du kan se det nyopstillede stålskib og de andre tiltag ved Kanhavekanalen på Samsø i tv-indslaget øverst i artiklen.