VIDEO: Anderledes dans om juletræet for modige efterskoleelever

For de fleste betyder julen indendørs hygge og dans om juletræ i et opvarmet hus. Sådan var det ikke for en gruppe efterskoleelever på Samsø i dag

01:54

VIDEO: Elever fra Samsø Efterskole deltog torsdag i det traditionsrige juledyk.

Langt de fleste forbinder dans om juletræ med varme og hygge, men for en stund var det rare og trygge skiftet ud med en anderledes juletradition for 26 elever fra Samsø Efterskole.

Vi gør det, fordi det er pisse hyggeligt, og det skaber julestemning. Og så er det rart at dykke igen.

Vivian Staal, efterskole-elev

De havde torsdag nemlig takket ja til et såkaldt juledyk, hvor de skulle 'danse' rundt om et juletræ på bunden af havnen i Ballen.

- Vi gør det, fordi det er pisse hyggeligt, og det skaber julestemning. Og så er det rart at dykke igen, lød det fra en af eleverne, Vivian Staal, til TV2 ØSTJYLLAND.

Eleverne stod klar på kajkanten til at hoppe i og komme ned til træet. 

Oplevelse for livet

På efterskolen er det en årlig begivenhed, at de elever, som har lyst, dykker ned på bunden til juletræet.

- Juledykket er en oplevelse for livet, der er ikke mange, som sammen med 25 kammerater hopper i fire grader koldt vand i december. Det er en kæmpe oplevelse og styrker fællesskabet på efterskolen, forklarer dykkerlærer og viceforstander på Samsø Efterskole, Rune Riis, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Gulerods-gnaskende juleponyer skabte glæde på plejehjem

Selve dansen om juletræet nåede ikke at blive lang, men flere elever fortalte dog, at de skam fik sunget lidt 'Nu' det jul igen' på havnebunden.

Er frygtløse

Og da først eleverne havde vænnet sig til det kolde vand, var de slet ikke til at stoppe. Kun iført badetøj hoppede en stor del af dem i igen.

Ved at de er frygtløse og hopper i vandet nu, får de på en sikker måde erfaring med, hvad det vil sige, at vandet er koldt.

Rune Riis, dykkerlærer

- Ved at de er frygtløse og hopper i vandet nu, hvor vi har dykkere i vandet til at assistere dem og folk på land til at hjælpe dem op igen, får de på en sikker måde erfaring med, hvad det vil sige, at vandet er koldt, siger Rune Riis.

Dykning er Samsø Efterskoles største fag med 83 tilmeldte ud af 160 elever.

En stor del af eleverne tog det kolde gys og hoppede i igen efter dykket - kun iført badetøj.