Trods 888 underskrifter: Solcelleanlæg på Samsø sendt videre af byrådet

Kun tre ud af elleve byrådsmedlemmer på Samsø stemte imod en viderebehandling af et stort solcelleanlæg på øen.

Umiddelbart inden byrådsmødet tirsdag aften kunne en gruppe borgere aflevere knapt 900 underskrifter til ø-samfundets borgmester, Marcel Meijer (S)

De mange havde skrevet under på, at de var imod et 860.000 kvadratmeter stort solcelleanlæg, som en godsejer har søgt om tilladelse til at bygge midt på Samsø. 

Men de mange protester blev ikke hørt. 

Kun tre ud af Samsø Kommunes elleve byrådsmedlemmer stemte imod, da politikerne tirsdag aften havde solcelleanlægget oppe på byrådsmødet. 

- Det er vi rigtig kede af, siger Solveig Christensen, der gik forrest, da borgergruppen afleverede underskrifterne inden mødet. 

- Jeg troede ikke, vi ville blive hørt, men borgmesteren sagde, at det ville blive taget med i overvejelserne, da vi overrakte ham dem. Han sagde vel bare det, man skal sige, tilføjer hun. 

Borgergruppen overrakte umiddelbart inden byrådsmødet de 888 indsamlede protestunderskrifter til borgmester Marcel Meijer (S).
Borgergruppen overrakte umiddelbart inden byrådsmødet de 888 indsamlede protestunderskrifter til borgmester Marcel Meijer (S).

Et overgreb

Borgergruppen, der protesterer imod solcelleanlægget, bor for størstedelens vedkommende i det område, der kommer til at være nabo til anlægget. 

- Det er et overgreb på de fortidsminder og den dejlige natur, vi har her i området. Det er ikke kun fordi, vi er naboer. Vi mener, at man skal placere solcelleanlæg med omtanke og at kommunalbestyrelsen bør lave en plan først, hvor de udpeger områderne. Men det var der ikke flertal for og det synes vi, er rigtig træls, siger Solveig Christensen, der selv bliver nabo til det foreslåede anlæg.  

Sådan er anlægget beskrevet:

De tre kommunalpolitikere, der stemte imod forslaget var Ulla Holm fra SF, Helle Hansen fra Socialdemokratiet og Ruth Lange, der ligeledes er fra Socialdemokratiet. 

Næste skridt i sagen bliver at godsejeren i samarbejde med Aarhus Kommune skal udarbejde en såkaldt VVM-redegørelse, der undersøger forslaget om anlægget nærmere.  

Solcelleanlægget er planlagt til at dække et område, der grænser helt op til landsbyen Østerby. 
Solcelleanlægget er planlagt til at dække et område, der grænser helt op til landsbyen Østerby. 

Penge til Samsø

Forud for tirsdagens byrådsmøde er planerne om solcelleanlægget allerede blevet godkendt til videre behandling af både Teknik og Miljøudvalget og af Økonomiudvalget. 

Førstnævnte udvalgt opstillede imidlertid nogle krav som betingelse for projektet: 

- Vi anbefaler, at der kan være et lokalt ejerskab på projektet, så der bliver etableret en fond, som fører penge tilbage til det lokale og så fastsatte vi, at der skal være minimum 200 meter til eksisterende byggeri, sagde udvalgsformand Michael Kristensen (S) til TV2 ØSTJYLLAND i begyndelsen af maj.

Godsejeren, der har søgt om tilladelse til at opstille solcellerne, bor selv otte kilometer fra det område, hvor han har foreslået at sætte solcelleanlægget. 
Godsejeren, der har søgt om tilladelse til at opstille solcellerne, bor selv otte kilometer fra det område, hvor han har foreslået at sætte solcelleanlægget. 

For miljø og pengepung

Det er godsejer Anders Danneskiold Lassen, som står bag planerne om solcelleprojektet. Han ejer en femtedel af jorden på Samsø og bor selv på Brattingsborg Gods på det sydlige Samsø.

Solcelleanlægget er imidlertid planlagt til at skulle ligge otte kilometer nord for godsejerens egen bopæl. Noget som protestanterne er stærkt kritiske overfor. 

- Hvis anlægget skal være så stort, så synes jeg, at godsejeren skulle have pli nok til at placere det nede ved sig selv, siger Rie Toft, som ejer et hotel, der får det planlagte solcelleanlæg som nabo. 

Samsø Kommune har som erklæret mål, at øen vil være fossilfri i 2030. Og det er dét mål, som det foreslåede solcelleanlæg, ifølge godsejer Anders Danneskiold Lassen, tapper ned i.

- Man skal være særligt tonedøv for ikke at have hørt om klimaforandringer. Det står i vores kommuneplan, at vi skal være klimabevidste, sagde han tilbage i april og tilføjede: - Det er ingen hemmelighed, at jeg også gerne vil tjene penge på det her. Alle vil vel gerne have en løn for at arbejde, sagde Anders Danneskiold Lassen tilbage i april. 

Det er ved redaktionens lukketid ikke lykkedes at få en kommentar fra politikerne i Samsøs kommunalbestyrelse. Vi fortsætter med at arbejde på sagen onsdag.

Video: Beboerne på den ellers fredelige solskinsø Samsø er i oprør. Øen er 100 procent selvforsynende med vedvarende energi og har et mål om at blive fossilfri i 2030... Men nu har planerne om et solcelleanlæg på størrelse med 140 fodboldbaner fået samsingerne til at protestere. Indslaget er fra april 2019.
IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

elledning ledning el elektricitet strøm elmast

20.000 ramt af strømafbrydelse søndag morgen

Dagens mest læste