Samsø har udkants-problem

Har plads i top ti på liste med førtidpensionister

Mange førtidspensionister søger til Samsø.

Landets fattige udkantskommuner, deriblandt Samsø, slås ikke kun med befolkningstilbagegang og svigtende skatteindtægter. Kommunerne bliver også oversvømmet af førtidspensionister, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Flere af landets udkantskommuner med Lolland og Langeland i spidsen har dobbelt så mange førtidspensionister som landsgennemsnittet, mens rige kommuner i og omkring hovedstaden ligger langt under.

På Lolland er mere end 15 procent af befolkningen i den arbejdsduelige alder mellem 18 og 64 år på førtidspension.

Det skyldes dels, at kommuner som Lolland selv har mange svage kontanthjælpsmodtagere, der risikerer at ende på førtidspension, dels at mindst hver femte førtidspensionist er kommet udefra.

Kommuner som Guldborgsund, Morsø, Bornholm, Samsø og Odsherred er også placeret i top 10 over flest førtidspensionister, skriver avisen.

Skal sættes ind med forebyggelse
Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) mener, at der skal sættes ind med forebyggelse.

- Vi kan ikke forbyde folk at slå sig ned i disse kommuner, men vi kan forsøge at forebygge med en indsats blandt deres egne indbyggere, så vi minimerer antallet af unge, der ender på førtidspension, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Han peger på, at regeringen inden for den nærmeste tid vil fremlægge en reform på området.

- Det handler først og fremmest om at få flere af dem i gang med en uddannelse, og jeg tror, at regeringens kommende reformer vedrørende kontanthjælp og førtidspension vil hjælpe på at stoppe tilgangen af førtidspensionister, lyder det fra Carsten Hansen.