Samsinger starter indsamling: Vi vil have Aarhus til at hjælpe

Beboergruppe på Samsø vil ikke tage et nej for et nej - nu vil de på charmeoffensiv for at hente penge til helårsdrift af færge

Foto: Privatfoto / TV2OJ

Hvis politikerne ikke vil, så må vi bare selv. Gerne med lidt hjælp fra Aarhus. 

Det er mantraet blandt en gruppe beboere på Samsø, som er utilfredse med, at et flertal i byrådet på Samsø i mandags stemte nej til at søge om penge til at drive Samsø Expressen som en helårsfærge i en forsøgsperiode på to år.

Men et nej fra politikerne skal ikke stå i vejen for at afprøve, om en færge mellem Samsø og Aarhus også kan være en god forretning uden for sommerperioden. 

Læs også Mødet er hævet: Nej til helårsfærge på Samsø

Det mener Tina Kjær, som flyttede til øen sidste sommer. Hun er en del af en borgergruppe der nu vil kæmpe deres egen kamp for at samle penge ind til færgen.

Sammen starter gruppen søndag aften en indsamling på crowd founding-siden Boomerang, hvor målet er at skrabe 1,5 millioner kroner sammen på bare et par måneder.

- Vi vil lave en folkegave til rederiet, så nu går vi nationalt. Vi må spille på alle tangenter og tage på charmeoffensiv i Aarhus. Hvis bare alle 300.000 aarhusianere gav en 5'er til færgen, så var vi i mål, fortæller Tina Kjær, som nægter at give op:

- Om vi så skal byde på kartoffelmadder og kaffe i Aarhus, så må vi det. Vi er nødt til at læne os lidt mere op ad Aarhus, Danmarks næststørste by og vores storebror på den anden side af vandet. 

Mangler penge

De 1,5 millioner kroner er ikke nok til at sikre færgedriften, men skal ifølge Tina Kjær være et supplement. Der er også brug for at finde økonomisk hjælp andre steder. 

Om vi så skal byde på kartoffelmadder og kaffe i Aarhus, så må vi det. Vi er nødt til at læne os lidt mere op ad Aarhus.

Tina Kjær, samsing

Samsø Expressen kæmpede i efteråret sidste år med nedbrud, som til sidst betød, at færgeruten blev lukket året ud og genåbner først til april i år. Det har efterladt rederiet med et efterslæb på 700-800.000 kroner.

Der skal derfor en del penge på bordet for dels at sikre færgens drift fremadrettet og også for at gøre det muligt at sejle helårligt. Prisen for helårlig drift er to millioner kroner.

Læs også K efter helårsfærge-nej: Tror ikke på projektet

Talsmand for Samsø-Aarhus Expressen, Hans Christian Hesseldal, mener derfor også, at pengene ikke kun skal findes på øen, men i højere grad også på fastlandet - ligesom Tina Kjær:

- Indsamlingen her kan være med til at vise, hvor stor opbakningen er. Vi har hidtil talt mest om færge fra Samsø til Aarhus, men det går også den anden vej. Vi har helt glemt at diskutere aarhusianernes mulighed for eksempelvis at hoppe på cyklen og sejle et smut til Samsø, siger Hans Christian Hesseldal. 

Hvis det lykkes at samle de 1,5 millioner kroner ind, vil det ifølge Hans Christian Hesseldal være nemmere at overbevise investorerne om færgens potentiale og gøre det mere attraktivt forhøje kapitalen.

Samsø Expressen sejler mellem Sælvig på Samsø og Dokk1 i Aarhus. 

 I videoen nedenfor kan du se et tv-indslag fra onsdag den 1. februar 2017, hvor blandt andet Tina Kjær fortæller om, hvorfor hun og andre samsinger gerne vil have færgen til at sejle året rundt.

01:58 Luk video