Østjyder er vilde med græskar: Salget skaffer job på Samsø

Danskerne har taget halloween til sig og udhuler græskar i stor stil. Boom i salget af frugten har skabt millionforretning på Samsø

01:47

Vi er blevet vilde med at lave de store orange græskar om til lygter i forbindelse med den amerikanske tradition halloween. Supermarkeder oplever en stadigt stigende interesse for græskar netop på denne årstid, og på Samsø har et brødrepar lavet en millionforretning ud af at dyrke frugten.

TV 2 | ØSTJYLLAND mødte tirsdag mange græskarkøbere ved de lokale indkøbscentre, og de havde stort set alle det tilfælles, at græskarene ikke skulle spises, men blot udhules.

- Vi har en lille datter på 15 måneder, og så skal det bare gå amok i år med græskar. Det skal være en fornøjelse for os alle sammen, og så kan hun få fingrene i den og skal nok også sidde i den, siger eksempelvis Line Lehmann.

Læs også - Jeg har talt til mit græskar hele året

Hos Bilka i Tilst har man lige nu 800 af de orange frugter på lager.

- Før weekenden havde vi nok 1200, så der er godt gang i salget, afslører teamkoordinator hos Bilka, Leif Wittendorff.

Dyrker areal svarende til 70 fodboldbaner
Og nogle af dem det store salg kommer til gode, er brødrene Kjeldahl fra Samsø. De har i mange år dyrket græskar på øen, men først den seneste tid er det blevet en rigtig god forretning. Nu dyrker de græskar på et areal, der svarer til 70 fodboldbaner.

- Vi regner med, at vi i den her sæson ender på den anden side af en halv million dyrkede græskar, fortæller Jens Kristian Kjeldahl.

Læs også Skrabet SU-budget: Gourmetmad for under 100 kroner

Brødrene regner med at omsætte for fire mio. kroner, og den store produktion giver job til 25 sæsonarbejdere.

- For os er det her blevet et fokusområde, hvor vi produktudvikler og gør noget for, at der kommer spændende ting i fremtiden, siger Jens Kristian Kjeldahl.

Lige nu arbejdes der på græskarmarkerne syv dage om ugen, og hver dag sendes der lastbiler med græskar ud fra brødrenes virksomhed.

Du kan se mere til den store interesse for Halloween og græskar i indslaget øverst på siden.     

01:23

På Samsø er brødrene Kjeldahl glade for den store efterspørgsel på græskar. Se mere i indslaget her. 

Luk video