Langt fra i mål: 109.000 kroner samlet ind til Samsø-færge

Øboere, virksomheder og aarhusianere samler ind til at drive den nye Samsø Expressen som helårsfærge. Nu venter happening i Aarhus

Folk skal kunne sejle fra Aarhus til Samsø - og omvendt - hele året rundt.

Derfor startede en gruppe samsinger for to uger siden en indsamling på internettet, hvor private og virksomheder kan donere penge til driften af øens nyeste skud på stammen, hvad angår transport på vandet, nemlig Samsø Expressen. 

Lige nu er situationen nemlig den, at der kun er råd til at lade færgen sejle i sommerhalvåret. Et flertal i byrådet vendte tommelfingeren ned af til at søge om tilskud til helårsdrift, så derfor forsøger en gruppe samsinger med private inititativer.

Indtil videre er der skrabet lidt over 109.000 kroner ind, hvilket er langt fra målet på 1,5 millioner kroner. 

Læs også Samsinger starter indsamling: Vi vil have Aarhus til at hjælpe

Ikke desto mindre, så er der glæde over det foreløbige resultat, fortæller Tina Kjær, som er bosat på Samsø og initiativtager til indsamlingen, til TV 2 | ØSTJYLLAND:

- Vi blev rigtig glade, da vi nåede de magiske 100.000 kroner. Bare det at se, at flere end 200 personer og virksomheder har givet deres bidrag. 

Det bekymrer os ikke. Vi vil hellere sigte højt og få noget god energi ind i det.

Tina Kjær, samsing 

Sat barren højt

Hun fortæller, at målet om at indsamle 1,5 millioner kroner fra starten har været optimistisk sat, og at der også arbejdes på andre måder til at få flere penge:

- Det bekymrer os ikke. Vi vil hellere sigte højt og få noget god energi ind i det, siger Tina Kjær, som fortæller, at der blandt andet arbejdes på en kapitaludvidelse hos rederiets bestyrelse.

Læs også K efter helårsfærge-nej: Tror ikke på projektet

Næste og synlige skridt bliver i næste weekend, hvor kampen om penge bliver sat ind i Aarhus. Her drager en gruppe samsinger til Smilets By for at gøre aarhusianerne opmærksomme på indsamlingen.

Happening i Aarhus

Planen har hele tiden været at få aarhusianerne med på vognen, da færgen også kommer dem til gode, så nu skal Samsø gøre sit indtog i Aarhus, lyder det fra Tina Kjær, som sammen med to andre samsinger har oprettet Facebook-begivenheden "Samsø indtager Aarhus":

- Vi har fået rigtig god respons fra aarhusianerne. Der var blandt andet nogle fra øen, som har været i Aarhus i vinterferien for at uddele flyers, siger hun. 

Læs også Mødet er hævet: Nej til helårsfærge på Samsø

Indtoget i Aarhus kommer til at foregå på lørdag den 25. februar og starter ved Aarhus Street Food, hvorfra samsingerne forventer at kunne gå i optog gennem byen. 

- Vi venter lige på en godkendelse fra kommunens teknik- og miljøafdeling, forklarer Tina Kjær. 

Indsamlingen til fordel på Samsø Expressen kan ses på crowdfunding-siden Boomerang.

Blandt andet Det Konservative Folkepartis Per Urban Olsen i byrådet på Samsø er modstander af helårlig færgedrift, fordi han ikke mener, der er nok passagerer til at lade færgen sejle året rundt, og det derfor ikke vil være en rentabel forretning. 

I videoen nedenfor kan du se et tv-indslag fra onsdag den 1. februar 2017, hvor blandt andet Tina Kjær fortæller om, hvorfor hun og andre samsinger gerne vil have færgen til at sejle året rundt.

01:58 Luk video