Historien om øen Kyholm: Fæstning og syge søfolk

Journalist Preben Heide og skipper Niels Harborg er denne gang nået til Samsø og Kyholm

04:43

1 af 2

I syvende afsnit af 'De Gamle Mænd og Havet' har de to mænd af havet sat sejl mod Stavns Fjord ved Samsø og Kyholm, en lille ø mellem Samsø og Vejrø i Kattegat.

Med sig har de taget historiker Mogens Wedel-Heinen, som kan fortælle den spændende historie om Kyholm.

- Kyholm er en rigtig spændende ø, som har maser af historie og har været beboet to gange gennem historien. I starten af 1800-tallet, da der var fæstning, og i midten af 1800-tallet, da det var en karantænestation, siger Mogens Wedel-Heinen.

i 1831 blev det besluttet, at øen sammen med Christiansø skulle være Danmarks to karantæneøer mod kolera, hvor søfolk skulle opholde sig, inden de måtte rejse videre.

Kolera hærgede

- Det blev besluttet i 1831, fordi kolera hærgede fra Sydøstasien og op over Europa og var faktisk kommet ganske tæt på Danmark, og man var bange for, at kolera måske ville komme med søfolkene til Danmark, siger Mogens Wedel-Heinen.

Derfor lagede skibene til ved øen for at være i karantæne i ti dage, inden de gik i dansk havn.

- I de ti dage skulle alt pakkes ud, og folkene ombord skulle gennemryges, og når de havde været her i ti dage, og der ikke var tegn på sygdom, fik de et sundhedspas og så kunne skibet sejle videre, siger Mogens Wedel-Heinen.

Du kan høre mere om Kyholm i videoen øverst på siden.

Se desuden hele 'De Gamle Mænd og Havet'-udsendelsen mandag aften på TV 2 | ØSTJYLLAND. Du kan også se udsendelsen her