Engagerede samsinge

Små øer er danmarksmestre i engagement

For de fleste danskere står demokratisk deltagelse og engagement i foreningsliv og frivilligt arbejde som et ideal. Men, hvor det i de større byer ofte forbliver et ideal, er det på de mindre danske øer og i tyndtbefolkede kommuner en nødvendighed.

De befolkningstætte områder i landet kan derfor lære meget om engagement af det såkaldte Udkantsdanmark. Det siger Bjarne Ibsen, professor og leder af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet, til Kristeligt Dagblad. 

Bjarne Ibsen tager udgangspunkt i en ny analyse fra tænketanken Cevea, som forsøger at rangliste de 98 danske kommuner efter demokratisk deltagelse. Herunder foreningsengagement, valgdeltagelse ved det nyligt afholdte kommunalvalg og antal kandidater pr. indbygger.

 På de fem øverste pladser ligger Fanø, Læsø, Samsø, Rebild og Ærø. De nordvestjyske kommuner Struer og Lemvig følger lige efter, mens en række københavnske omegnskommuner ligger i bunden af listen sammen med store provinsbyer som Vejle, Esbjerg, Odense og - allersidst på listen - Horsens. 

- Jeg mener, vi skal passe på, hvad vi kalder Udkantsdanmark, for der er store geografiske forskelle på de mindre øsamfund og andre tyndtbefolkede områder. Men når man bor på lang afstand af en større by, ved man, at man ikke kan tage foreningslivet for givet. Hvis det skal bestå, er man derfor nødt til at engagere sig, og denne nødvendighed er med til at gøre det ekstra meningsfuldt, siger Bjarne Ibsen.