En dyst om ord

Hvad betyder Samsø-udtrykket "Æm ved pungi"?

27:51

1 af 2

Der er lagt op til store misforståelser og grin, når seks meget forskellige mennesker - fra seks meget forskellige dele af Danmark - mødes i en venlig dyst om ord i 'Sprogblomster' på TV 2 | ØSTJYLLAND.

- Jeg elsker kreative udformninger! Og et program, hvor man improviserer og leger, er lige mig. Det var super sjovt. Konkurrencemomentet er det mindst vigtige - vi hygger os og bygger bro mellem landsdelene, fortæller Ruth Lange fra Samsø, der i programmerne repræsenterer Østjylland.

"Stonthos", "Mowpus" og "Værl" er nogle af de ord, som de seks deltagere udsættes for, når de sammen med vært Georg Julin vender og drejer de danske dialekter i 'Sprogblomster'. I aftenens udsendelse skal de blandt andet forsøge at svare på, hvad Samsø-udtrykket "Æm ved pungi" betyder.

- Jeg synes, der er rigtigt mange momenter i programmerne, hvor man kan smile, undre sig over dialekternes samstemmighed eller forskellighed - eller de små anekdoter undervejs. Mine fem kolleger er sjove at være i selskab med, så enhver med lyst til at vide mere om det danske sprog kan hygge sig med disse programmer, fortæller Ruth Lange.

Ib Grønbech spiller ind med ord og lun humor fra det nordjyske. Svend Aage 'Bogbus' Christensen har et lager af vestjyske ord og skrøner. De to er på hold med Birgit Schmidt fra Als, hvis dialekt kan være en udfordring at forstå.

På det andet hold kæmper Ruth Lange side om side med Lollands lune Klaus Frost Jensen og den kyndige bornholmske højskoleforstander Lillian Hjorth-Westh.

Se, hvordan Ruth klarer legen i videoen ovenfor eller i aften kl. 20.30 på TV 2 | ØSTJYLLAND.