Direkte færge mellem Samsø og Aarhus

Arbejdsgruppe har netop offentliggjort, at færgen er købt i Norge, og i maj eller juni åbner ruten mellem Samsø og Aarhus sandsynligvis

03:31

1 af 7

Arbejdsgruppen bag færgeruten mellem Samsø og Aarhus har knoklet gennem fire år for at åbne ruten, og nu lysner det, for meldingerne lyder på, at færgeruten åbner i maj eller juni.

Tidligere har folkene bag færgeruten forsøgt sig med et større budget for at undersøge muligheden for at købe en nybygget kulfiberfærge, men det var ikke muligt at skaffe finansieringen. Nu er valget i stedet faldet på en brugt færge i Norge, og forhandlingerne er afsluttet med et positivt resultat.

- Vi har haft kyndige folk til at kigge på færgen to gange, og vi har haft møde med Søfartsstyrelsen. Vi er blevet præsenteret for, hvordan den kan omflages fra norsk til dansk flag, og det kan vores budget godt holde til. Udbetalingen er netop blevet overført til færgens ejer i Norge, fortæller Hans Christian Hesseldal, der er formand for arbejdsgruppen bag færgeruten, til tv2oj.dk.

Færge mellem Samsø og Aarhus

Der skal foretages ændringer på færgen, og i første omgang skal der indhentes tilbud fra to-tre værfter i Danmark, men det burde ikke være store ting. Det betyder, at færgen relativt hurtigt kan sættes ind mellem Samsø og Aarhus.

- Uden at lægge hovedet på blokken, så har vi en ambition om, at færgen skal sejle inden starten på højsæsonen, og det kan meget vel blive i midten eller slutningen af maj eller i starten af juni, fortæller Hans Christian Hesseldal.

En lang sej kamp

Færgen kommer til at sejle fra Sælvig på Samsø til Aarhus Havn, men det er endnu ikke besluttet helt nøjagtigt, hvor passagerne kan stige ombord i Aarhus.

- Vi har haft et positivt møde med Jakob Flyvbjerg Christensen fra Aarhus Havn, og han har forstået vigtigheden af, at vi kommer til at ligge til centralt, lyder det fra Hans Christian Hesseldal.

Samsø-politikere vil undersøge færge til Aarhus

Det har været en sej kamp at få etableret færgeruten, og det har til tider set meget svært ud.

- Vi har oplevet en enorm opbakning til projektet, der har 700-800 indskydere. Hele vejen rundt har der været stor sympati for projektet, og det gælder lige fra den samlede kommunalbestyrelse på Samsø, Samsø Rederi og Aarhus Havn, fortæller Hans Christian Hesseldal.

Arbejdet er dog langt fra færdigt, og i øjeblikket arbejdes der på at strukturere et nyt rederiselskab, hvilket kræver en dialog med mange forskellige parter.

Den kommende færge er i fin stand og har plads til cirka 100 passagerer. Den bliver sejlet fra Bergen til Danmark i slutningen af marts.

Fartplan og priser er ikke endeligt på plads endnu, men overfarten vil tage cirka en time og koste omkring 100 kroner. Prisen er cirka den samme som i dag, hvis man benytter den eksisterende færge og tager bussen til Aarhus. Hvis man tager den nye færge om et par måneder, kan man spare 30-45 minutters transport.

Klik på ovenstående video for at se interviewet med Hans Christian Hesseldal.