Blodprøver fra Samsø forsvandt: Nu bliver de sporet

Patienter på Samsø oplevede indtil for nylig, at deres blodprøver bliver væk på vej mod Aarhus. Nu bliver prøverne fremover sendt med pakker, der kan spores

Nu skulle det være slut med de forsvundne blodprøver. Mandag begyndte lægehuset på Samsø at sende blodprøverne i kuverter, der kan spores.

Blodet blev tappet, prøven pakket i en kuvert, og kuverten sendt afsted. Men et eller andet sted mellem den praktiserende læge på Samsø og Aarhus Universitetshospital gik det galt.

Nogle borgere på Samsø oplevede indtil for nyligt, at deres blodprøver blev forsinkede eller aldrig nåede frem til hospitalet i Aarhus, hvor prøverne skulle behandles.

Læs også Patienter får aflyst behandling, fordi blodprøver forsvinder

Men nu skulle det altså være slut med de forsvundne blodprøver. I mandags begyndte lægehuset på Samsø at sende blodprøverne i kuverter, der kan spores.

Det fungerer, og der har ikke været nogen problemer siden.

Jette Hedeboe, lægesekretær

- Det fungerer, og der har ikke været nogen problemer siden, siger Jette Hedeboe, der er lægesekretær hos lægehuset på Samsø, til TV2 ØSTJYLLAND.

Blodprøverne bliver som altid sendt i kuverter, men forskellen er, at der nu er en stregkode på kuverterne. Stregkoderne tillader lægehuset at tjekke op på, om prøverne når rettidigt frem til modtageren.

Lægehuset fortæller, at de har sporet de blodprøver, der er blevet sendt i denne uge, og de er alle sammen endt hos den rette afdeling.

Forsvundne blodprøver forsinkede behandling

En af de borgere, der oplevede, at blodprøver forsvandt, var kræftramte Helene Jensen. Hun fortalte, at hun havde oplevet det to gange siden februar.

Hun betragtede det som et stort problem, fordi det kunne forsinke hendes behandling på hospitalet.

Læs også Psykiatriske patienter går hjem uden helbredelse

- De skal have tid til at analysere det, og det er meget vigtigt, at de her blodprøver bliver håndteret rigtigt, for ellers bliver de for gamle og kan slet ikke bruges, sagde Helene Jensen i sidste uge til TV2 ØSTJYLLAND.

Normalt transporteres blodprøver med chauffører, men på Samsø bliver de sendt med posten.

På Aarhus Universitetshospital mente de, at det var et sted i postsystemet, det gik galt.

Læs også Christian er én af flere ensomme unge: - Jeg følte mig tom

Postnord opfordrede til, at man begyndte at sende blodprøverne i pakker, der kunne spores.

- I dag bliver blodprøverne sendt som quickbreve, og det er selvfølgelig post, man skal forvente kommer ud den næste dag, men de kan ikke spores, sagde driftschef ved Postnord, Lene Reipuert, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er altså nu lavet om. Ifølge lægehuset på Samsø er den nye sendemetode sikrere, men ikke dyrere.

01:56

VIDEO: Her kan du se eller gense TV2 ØSTJYLLANDs indslag om blodprøverne, der blev væk. Indslaget er fra onsdag 7. marts.

Luk video