7,5 grønne millioner til Samsø

Samsø har fået bevilliget millionbeløb til at fortætte øens grønne udvikling

På Samsø kom julen og gaverne tidligt i år. Energiakademiet på Samsø har over de næste tre år fået bevilliget 7,5 millioner af Energiforligskredsen til at fortsætte den grønne omstilling.

I første omgang var Samsø ikke på bevillingslisten ved finanslovforhandlingerne. Og med en bevilling med nytår som udløbsdato, er det altså på falderebet, at akademiet alligevel får tildelt nye midler.

- Det er jo en lettelse. Det er helt vildt fedt, at det fortsætter. Vi har sat perspektiver op, der rækker ud over den nuværende bevilling. Vi har tænkt langt for år siden, så forlængelsen er noget af det mest forrygende, der er sket længe. Og det er et tegn på, at vi har fat i noget af det rigtige, at det var et bredt forlig, der bakkede op om bevillingen, siger leder af Energiakademiet på Samsø Søren Hermansen til tv2oj.dk.

Samsø er et forgangssamfund

Samsø har i de sidste 12 år arbejdet med vedvarende energi. Mens Folketinget arbejder mod et grønnere Danmark, der i 2050 skal være stoppet med at bruge fossile brændstoffer som olie, kul og naturgas, er Samsø på forkant med den grønne omstilling og har derfor samme målsætning i 2030.

- Vi laver de samme greb som staten, men vi gør det bare hurtigere som et led i Samsø Fossilfri Ø. Et fossilfrit samfund kræver store forandringer: Det handler om at udnytte teknologien, der allerede findes, og få borgere, virksomheder og institutioner til at lære at leve i et sådant samfund. Det har vi kunnet på Samsø, siger Søren Hermansen.

Samsø frygter bebudede nedskæringer

Kontaktet af New York Times

Det er ikke kun i Danmark, at flere midler til Energiakademiet på Samsø har været et emne i medierne. Historien om, at Samsø stod til ikke at få udviklingsstøtte, nåede hele vejen over Atlanten.

- New York times ringede til mig, da man var ved at lukke finansloven, og vi ikke var med på den, for at høre, hvad vi mente om det. Det betyder noget for Danmark, at vi kan sådan noget her på Samsø, og at vi er anerkendt i verden. Og nu kan vi fastholde vores rolle som førende projekt i verden, siger Søren Hermansen.

Samsø er på den måde et dansk udstillingsvindue i den store verden, når det kommer til vedvarende energi og grøn omstilling. Og specielt efter COP21 i Paris får Samsø opmærksomhed.

- Aftalen ved COP21 i Paris tyder på, at man vil i den retning, som vi er på vej i. Så derfor får vi opmærksomhed nu, og der er allerede universiteter fra USA og Japan, der kommer og besøger os. Det virker til, at regeringen efter COP21 tænker mere grønt i retningen mod et fossilfrit samfund, så vi skal kigge fremad og tænke over, hvad der bliver vores fremtidige udfordringer, afslutter Søren Hermansen.

I videoen nedenfor kan du se, hvad projektet Samsø Fossilfri Ø går ud på. Videoen er lavet af Energy Akademy TV.

Fossil Free Island from Energy Academy TV on Vimeo.

Vaccine

play Region Midtjylland: Nye vaccinationscentre rulles ud

Smittestop

Ny rapport fra SSI: Hver tredje covid-smittede havde ingen symptomer

Fældede træer grenå

Mystik om fældede træer: - Jeg kan ikke erindre noget lignende, siger kommune-chef

skorsten røg brændeovn luftforurening forurening

playSF vil forbyde brændeovne om natten

coronavirus test

Skærpede retningslinjer for nære kontakter: Skal bremse mutation

Skærmbillede 2021-01-19 kl. 15.57.51

Østjysk efterskoleelev med opsang: Vi mister vigtige minder, men andre kan miste livet