Tre østjyder fortæller: Her er vores bud på en alternativ halloween

Sundhedsstyrelsen opfordrer folk til at droppe den traditionelle halloween med slikindsamling på grund af corona. Tre østjyder deler deres kreative, coronasikre måder at fejre halloween

For den tidligere lærer, Ann-Helene Lauring Maack fra Egå, er halloween større end jul.

Det kommer sig af, at hun for 30 år siden boede på en amerikansk militærbase i England, hvor der var uhygge og halloween over det hele.

- Jeg elsker æstetikken. Det er hyggeligt og fedt. Og jeg elsker at se børn, der leger og er glade, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg tror, der skal nogle gode minder med for den her tid for børnene, så corona ikke kun er røv og nøgler

Ann-Helene Lauring Maack, Egå

Hun plejer at dele slik ud til børn, der ringer på hendes dør, men det bliver der ikke noget af i år. 

I stedet for har hun fundet på en anden ide.

-  Jeg tror, der skal nogle gode minder med for den her tid for børnene, så corona ikke kun er røv og nøgler og sure voksne og mundbind, siger Ann-Helene Lauring Maack.

Hun har derfor fået naboerne med på at lave en ghost walk, hvor de stiller uhyggelige ting i vinduerne, og så kan forældre tage deres børn med på tur, hvor de spotter alle de uhyggelige ting i nabolaget.

Ann-Helene Lauring Maack kommer selv til at klæde et gammelt skellet ud og stille det i sit vindue.
Ann-Helene Lauring Maack kommer selv til at klæde et gammelt skellet ud og stille det i sit vindue.

Ideen er inspireret af forårets bamsejagt, som hun også fik sit nabolag med på. Her stillede naboerne i Egå og i flere andre danske og udenlandske byer bamser i vinduerne.

Slik til tørre

Vibeke Spørring fra Gedved elsker også halloween.

For Vibeke Spørring svarer det at aflyse halloween til at droppe julen.
For Vibeke Spørring svarer det at aflyse halloween til at droppe julen. Foto: Vibeke Spørring

- Jeg synes, oktober er den bedste måned, og halloween er en del af det. Det er den tradition på året, vi fejrer mest. Halloween er lidt ligesom en leg, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun og hendes mand har ingen børn, men de bor i et område, hvor mange børn ”trick or treater.”

Derfor pynter de altid op for at kunne give børnene i området en oplevelse, og det gør de også i år. De deler også slik ud, men de gør det ved at hænge slikposer på et tørrestativ uden for deres hus.

Tørrestativet her bliver sat uden for familiens hus, og så behøver børnene ikke banke på.
Tørrestativet her bliver sat uden for familiens hus, og så behøver børnene ikke banke på. Foto: Vibeke Spørring

Hvordan har I gjort det coronasikkert?

- For det første har vi købt indpakket slik, og så har vi haft gang i handsker, masker og sprit og sprittet stativet af, så når børnene tager en slikpose, er det kun dem, der har rørt det, og selv klemmerne er nye. Og der kommer til at være fire dage, hvor det ikke er i berøring med nogen, siger Vibeke Spørring.

Vibeke Spørrings mand, da slikposerne blev lavet.
Vibeke Spørrings mand, da slikposerne blev lavet. Foto: Vibeke Spørring

Hvorfor ikke bare droppe halloween i år?

- Jeg kan helt vildt godt forstå grunden til, at myndighederne opfordrer til at droppe halloween med slikindsamling, fordi det er en tradition, hvor man kommer hinanden meget ved. Men halloween er også en måde til ikke at tænke på coronaen. Det er som at få en pause fra virkeligheden. Og så må man jo tænke i nye baner, siger Vibeke Spørring.

quote Halloween er også en måde til ikke at tænke på coronaen. Det er som at få en pause fra virkeligheden

Vibeke Spørring, Gedved

Deres ide fik de fra en anden borger i Gedved, der på Facebook fortalte, at hun ville hænge slik op på en tørresnor. Nu har andre i byen ligesom Vibeke Spørring taget ideen til sig og stiller slikket foran huset, så børnene ikke skal banke på.

Skattejagt i mørket

Stine Skov-Jensen fra Silkeborg har en datter på syv år, og hun var for første gang ude og banke på hos naboer og sige ”slik eller ballede” sidste år, og det var en stor succes.

Derfor blev beskeden om, at Sundhedsstyrelsen anbefaler at droppe den klassiske halloween heller ikke taget godt imod hos datteren.

Stine Skov-Jensen med sine børn.
Stine Skov-Jensen med sine børn. Foto: Privatfoto

- Det giver god mening, og jeg kan sagtens godt forstå det. Vi skal holde afstand, og så nytter det ikke at gå rundt og banke på. Men ungerne syntes, det var rigtig ærgerligt og sagde:”Ej øv.” Men der er nogle ting, man går glip af og sådan er det lige nu, siger Stine Skov-Jensen.

Datterens mormor kom dog på en løsning, der hjalp på skuffelsen.

quote Den store frygtede et kort øjeblik, at Halloween er aflyst, men så sagde vi, at vi gør noget andet, og nu glæder hun sig til at skulle på skattejagt

Stine Skov-Jensen, Silkeborg

- I påsken mødes vi ved mormor, og så har hun gemt påskeslik i haven, og så var jeg tilfældigvis sammen med hende, da de frarådede Halloween, og så sagde hun, at vi skulle da gøre som til påske.

Så på lørdag gemmer Stine Skov-Jensen slik i haven, og når det bliver mørkt, får børnene en lommelygte med udenfor.

- Den store frygtede et kort øjeblik, at halloween er aflyst, men så sagde vi, at vi gør noget andet, og nu glæder hun sig til at skulle på skattejagt, siger Stine Skov-Jensen.

Hvorfor ikke bare droppe Halloween i år?

- De har glædet sig og synes, det var så sjovt sidste år, og de snakker om det, når vi er i butikker og ser græskar og halloween-ting. Der er så mange andre ting, vi går glip af, og så er det ikke alt, der bliver aflyst, siger Stine Skov-Jensen.


Sundhedsstyrelsen om halloween

Ledende overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital fortæller her, hvordan man skal forholde sig til halloween.
politibil20181215-024410-L-1920x1281we

Fest i klub blev opdaget: Gæster flygtede fra politiet

operation sygehus

playNy covid-bemanding betyder aflyste operationer

Minkaflivning

Estimat peger på hastig spredning af muteret coronavirus

Åbykollegiet røgfrit kollegium kollegium

Sundhedsstyrelsen klar med nye retningslinjer for folk, der bor tæt

Aarhus Arrest Lisbet Nielsen Bjarne Østergaard Madsen selvmord arkivfoto 2009

Terrorsigtet blev nedværdiget af personale i fængsler

Gråvejr regnvejr regn

Grå og våd weekend venter østjyderne