Overgreb på børn kan forebygges – men intet er sket på to år

I 2018 blev der sat penge af til at forbedre behandlingen af folk med pædofile tanker. Men millionerne samler støv i Sundheds- og Ældreministeriet, der ikke har sat konkrete initiativer i gang.

Hvis man i fremtiden skal undgå seksuelle overgreb mod børn, som det skete for nogle af børnene i Beder, så skal der gøres en langt større indsats for at sikre, at folk med pædofile tanker kommer i behandling.

Det erkendte politikerne allerede i 2018. Dengang lykkedes det for Dansk Folkeparti og den daværende VLAK-regering at få afsat fem millioner kroner til anonym adgang til behandling for pædofili.

I februar 2019 fik Sundhedsstyrelsen udarbejdet en ny rapport med konkrete bud på løsninger – men siden da er intet sket på området.

quote Jeg synes kun, der er gode argumenter for at ændre på den praksis, man har i dag i Danmark.

Susanne Bengtson, forsker, Psykiatrisk Center København

- Det er simpelthen noget smøleri. Det er to år siden, vi havde debatten og satte pengene af. Det er dybt forkasteligt, at der ikke er sket noget, siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi skal gøre noget for at forhindre, at nogle begår overgreb på børn. Så længe man ikke gør noget, vil der være nogle, der lider, og der vil måske blive begået overgreb, som kunne være forhindret. Jeg synes, det er for dårligt, siger hun.

VIDEO: I Sverige har de haft succes med hjælpelinjen PrevenTell, hvor blandt andre personer med pædofile tanker kan ringe ind og få hjælp.

Det er, ifølge en af de fremmeste eksperter på området, Susanne Bengtson, afgørende med en aktiv indsats for at få personer med seksuelle tanker om børn i behandling. Hun har tidligere behandlet seksuelle krænkere og er i dag tilknyttet som seniorforsker på sexologisk klinik på Psykiatrisk Center København.

- For de fleste personer med seksuel interesse i børn er det ekstremt grænseoverskridende at skulle fortælle andre mennesker, at man har den her interesse i børn, siger Susanne Bengtson til TV2 ØSTJYLLAND.

Susanne Bengtson foreslår, at man kigger mod Sverige for at tage ved lære af deres erfaringer med anonym behandling af pædofile.
Susanne Bengtson foreslår, at man kigger mod Sverige for at tage ved lære af deres erfaringer med anonym behandling af pædofile.

Derfor er det ifølge Susanne Bengtson afgørende, at man gør det lettere for pædofile at søge hjælp anonymt. Som det er i dag, skal man nemlig forbi egen læge for at få en henvisning.

- Alt taler for, at vi skal bryde med kravet om henvisning fra egen læge, fordi hvis det kan få flere mennesker i behandling, så ved vi, at det kan hjælpe til med at forhindre seksuelle overgreb på børn. Så jeg synes kun, der er gode argumenter for at ændre på den praksis, man har i dag i Danmark, siger Susanne Bengtson.

Inspiration fra Sverige

Indtil nu er det kun blevet til en COWI-rapport, som afdækker, hvilke initiativer man kan sætte i gang. Den udkom i februar 2019.

I rapporten anbefales det blandt andet, at man udvider den danske hjælpelinje BrydCirklen.dk, som pædofile kan kontakte for at få hjælp til at håndtere deres tanker.

FAKTA: Sådan fungerer Bryd Cirklen

Rapporten anbefaler, at man afskaffer den hidtidige henvisningspraksis gennem egen læge, samt at man indfører skærmede journaler på området. Begge initiativer vil sikre, at borgerne i højere grad kan være anonyme, når de søger behandling.

Den model har de i snart ti år haft i Sverige. På den seksualmedicinske afdeling af Karolinska Universitetssygehus, ANOVA, har de hjælpelinjen PrevenTell. Her kan man ringe ind og tale med professionelt personale, der også kan henvise direkte til behandling.

- Hjælpelinjen sigter imod at dem, som er i risikozonen for at begå en uønsket seksuel handling skal kunne få hjælp, inden de fører det ud i livet, siger Katarina Görts Öberg, som er leder af ANOVA.

FAKTA: Sådan fungerer PrevenTell

Det ser ud til at virke. I Sverige ringer omtrent 100 personer hvert år for at få hjælp til at håndtere deres pædofile tanker – og langt størstedelen af dem får ifølge lederen behandling. I Danmark er det kun omkring en tredjedel af dem, der ringer til BrydCirklen.dk, der efterfølgende kommer i kontakt med sundhedsvæsnet.

- Fordelen er, at PrevenTell har en lav tærskel, så man kan ringe, hvis man føler sig utryg ved sig selv og sine tanker. Og så kan man komme i kontakt med behandlingspersonale og få en aftale, siger Katarina Görts Öberg til TV2 ØSTJYLLAND.

Robert Adebahr er en af de psykologer, der tager telefonen på den svenske hjælpelinje, PrevenTell. Han fortæller, at langt de fleste af dem, der ringer, også er motiverede til at gå i behandling for deres tanker.
Robert Adebahr er en af de psykologer, der tager telefonen på den svenske hjælpelinje, PrevenTell. Han fortæller, at langt de fleste af dem, der ringer, også er motiverede til at gå i behandling for deres tanker. Foto: ANOVA

- Vores journaler er beskyttede, og vi er en beskyttet enhed. Så hvis man går på sygehuset med influenza eller en anden sygdom, så kan personalet ikke se, at man er patient hos ANOVA med et seksualmedicinsk problem. Det anser vi som en vigtig forudsætning, for at så mange som muligt kan søge hjælp hos os, siger Katarina Görts Öberg.

Minister afviser interview

Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet kostede COWI-rapporten 700.000 kroner. Dermed er der stadig 4,3 millioner kroner tilbage i puljen til anonym behandling af pædofile.

Ministeriet oplyser i en mail, at de ”… sammen med de relevante parter er ved at se på forslag til udmøntning af de resterende 4,3 mio.kr. Inden udmøntningen vil forslagene blive forelagt de sundhedspolitiske ordførere.”

TV2 ØSTJYLLAND har taget kontakt til sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S), for at høre, hvorfor der ingen initiativer er sat i gang, selvom pengene er afsat. Han har afvist at stille op til interview i dag. Det samme har Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Langhoff. 

FAKTA: Sådan lyder anbefalingerne

VIDEO: I en ny TV 2-dokumentar produceret af TV2 ØSTJYLLAND står flere ofre i Beder-sagen nu frem. I indslaget her kan du høre dem sætte ord på deres oplevelser, og hvordan det har præget dem.
Camilla Tatari

playUdsatte opdager ikke kræft – nu vil Camilla knække koden

Frost frostgrader koldt is iskoldt

Varmerekorden der fik kolde fødder til sidst

stearinlys

Glemte julelys kan koste dyrt: Beboer står til bøde på op til 5.000 kroner

Adventskranse

Sådan ser jeres adventskranse ud

Helle Vestergaard Knudsen Nørderi

play Helle droppede pisk og gulerod: - Jeg brænder indædt for at give det videre

Julie Kvelland

playJulies operation gik over al forventning - men nu er det sket, som ikke måtte ske