Matilde blev misbrugt i børnehaven: - Man blev hevet ind i hans univers

Flere af ofrene fra Bedersagen står nu frem i en TV 2-dokumentar og fortæller om deres oplevelser. De håber, at folk bliver bedre til at tale om seksuelle overgreb mod børn.

Matilde Roland Larsen har oplevet noget af det værste, man kan opleve. Som barn blev hun seksuelt misbrugt af en voksen.

Hun gik i børnehaven Grønnebakken i Beder, da en ny pædagogmedhjælper i 2005 blev ansat. I begyndelsen var hun glad for den nye medarbejder.

- Han var virkelig barn med os og fortalte historier så levende, at man nærmest så figurerne gå forbi en. Man blev hevet ind i hans lille univers. Det var som om, han var helt anderledes end alle de andre voksne, siger Matilde Roland Larsen.

quote Så tager jeg bukserne af, og så rører han ved min tissekone.

Matilde Roland Larsen, Beder

Men pædagogmedhjælperen, Martin Svejgaard Johansen, havde onde hensigter med børnene og forgreb sig på flere af dem. Det skete på legepladsen, i puderummet, på voksentoilettet og især i klatretårnet.

- Så siger han, at jeg skal lægge mig ned på ryggen, og det gør jeg så. Så siger han, at jeg skal tage bukserne af, og jeg følger jo bare med, fordi det er den voksne, der taler her. Og så er det jo bare at adlyde, siger Matilde Roland Larsen.

- Jeg vil bare gerne have det overstået hurtigst muligt, fordi jeg tror, det er en nødvendighed, at jeg skal gøre det. Så tager jeg bukserne af, og så rører han ved min tissekone. Han siger: ”Bare bliv liggende,” eller sådan noget, og så rører han ved sig selv samtidig.

VIDEO: I en ny TV 2-dokumentar produceret af TV2 ØSTJYLLAND står flere ofre i Beder-sagen nu frem. I indslaget her kan du høre dem sætte ord på deres oplevelser, og hvordan det har præget dem.

Forgreb sig på 13 børn

I december 2007 blev Martin Svejgaard Johansen dømt for overgreb mod i alt 13 børn. Han blev blandt andet dømt for blufærdighedskrænkelse, anden kønslig omgang, trusler samt besiddelse af cirka 20.000 børnepornografiske billeder og videoer. Han fik tre års fængsel samt et forbud mod samvær med børn.

De 13 børn og deres familier kæmpede i de følgende år for at komme sig ovenpå chokket efter overgrebene. I 2018 – 10 år efter Bedersagen – skete det igen.

Martin Svejgaard Johansen var flyttet til Hedehusene ved Roskilde. Samtidig havde han skiftet navn til Morten Bundgaard. I Hedehusene forgreb han sig på to søstre på henholdsvis tre og otte år.

Sebastian er i dag 18 år gammel og arbejder til daglig som bud.
Sebastian er i dag 18 år gammel og arbejder til daglig som bud.

I den nye TV 2-dokumentar ”Vores mareridt fra børnehaven” fortæller nogle af ofrene fra Beder, hvordan de i resten af deres børne- og ungdomsliv har været præget af overgrebene. Sebastian Kjærsgaard Andersen blev også udsat for overgreb, og han oplevede, at det ikke var noget, man talte med ofrene om.

quote Jeg tror, folk var bange for at gøre noget forkert over for os.

Sebastian Kjærsgaard Andersen, Beder

- Jeg tror, at det tabu, der var omkring os, var, at vi havde været ude for noget, som ingen andre havde været. Jeg tror, at folk har været bange for at skade os mere, end vi allerede var blevet. Jeg tror, folk var bange for at gøre noget forkert over for os, siger Sebastian Kjærsgaard Andersen.

Den samme oplevelse havde Matilde Roland Larsen.

- Jeg har venner og veninder, som jeg aldrig har snakket med om det. Også selvom jeg har levet hele mit liv med dem, er vokset op i Grønnebakken, har gået i skole med, og som jeg er mega gode venner med nu, som jeg ikke har snakket med om det. Nu tænker jeg jo, at det ikke kan passe, siger hun.

Hele dokumentaren "Vores mareridt fra Børnehaven" kan ses torsdag aften kl. 20.40 på TV 2.
Hele dokumentaren "Vores mareridt fra Børnehaven" kan ses torsdag aften kl. 20.40 på TV 2.

Delt sorg er halvt sorg

Ifølge foreningen Spor, der blandt andet arbejder for at synliggøre voksnes senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen, er det ikke unormalt, at det omkringliggende samfund har svært ved at tale med ofrene om overgreb.

quote Vi vil kunne hjælpe børnene, hvis vi tager en del af deres sorg og smerte væk og rummer deres traume kollektivt.

Helle Borrowman, formand, Landsforeningen Spor

- Vi er bare mennesker. Vi forsøger at beskytte os bedst muligt imod de her stærke følelser. Folk er bange for at træde forkert, og så begynder det at blive et traume på traumet, og det kan vi godt undgå, siger formand for Landsforeningen Spor Helle Borrowman til TV2 ØSTJYLLAND.

- Delt sorg er halvt sorg. Vi vil kunne hjælpe børnene, hvis vi tager en del af deres sorg og smerte væk og rummer deres traume kollektivt frem for, at det er deres eget.

Siden sagen fra Beder har Martin Svejgaard Johansen skiftet navn til Morten Bundgaard. I dag sidder han i forvaring, efter han i 2018 begik nye overgreb i Hedehusene ved Roskilde.
Siden sagen fra Beder har Martin Svejgaard Johansen skiftet navn til Morten Bundgaard. I dag sidder han i forvaring, efter han i 2018 begik nye overgreb i Hedehusene ved Roskilde.

Grønnebakken fylder mindre i dag

I dag er både Matilde Roland Larsen og Sebastian Kjærsgaard Andersen unge mennesker. De håber, at deres historie vil gøre det lettere for andre at tale om deres egne oplevelser. Og selvom begge stadig har ar på sjælen, får de dag efter dag lagt afstand til oplevelserne i børnehaven.

- Jeg er nået til det punkt, hvor jeg lever et liv, uden at Grønnebakken fylder alt, siger Matilde Roland Larsen.

quote Jeg føler, at jeg er på den rigtige vej.

Sebastian Kjærsgaard Andersen, Beder

- Jeg føler, jeg hviler mere i mig selv. Og har fundet lidt mere ud af, hvordan mine følelser fungerer i kroppen og har bearbejdet alle tingene. Så jeg føler, at jeg er på den rigtige vej, siger Sebastian Kjærsgaard Andersen.

Hele dokumentaren ”Vores mareridt fra børnehaven” kan ses fra torsdag morgen på TV 2 Play eller på TV 2 torsdag kl. 20.40.

Vi har kontaktet Martin Svejgaard Johansen for et interview ad flere omgange. Han er ikke vendt tilbage på forespørgslerne.

Se et uddrag af dokumentaren "Vores mareridt i børnehaven" her:

pakker

Østjyske pakkeshops bugner: - Det er gået helt amok efter Black Friday

Tina Nymark Juul

Politiet kendte sandheden: - De må træde tilbage

20200929-160321-l_68mb.jpg

Danmark tilslutter sig sjette forhåndsaftale om coronavaccine

Fællesskabets Hus plejehjem Skanderborg

playTo østjyske kommuner indfører besøgsrestriktioner på plejehjem

20190122-155819-5-1920x1281we

play Hundredevis af tomme fustager hos bryghus: - Det er jo ikke sjovt

25_seconds

playLegendarisk bokseklub fylder 100 år – fejrer det ved at vække fortiden til live