Vi vil redde liv: Mange tusinde har meldt sig som hjerteløbere

På tre måneder har 10.000 i Region Midtjylland meldt sig som hjerteløbere. De er løbet til knap 200 hjertestop.

Med inspiration fra hovedstaden valgte Region Midtjylland i oktober sidste år at introducere en såkaldt 'hjerteløber-app', og man kan i den grad sige, at folk har taget den til sig.

Med app'en på din telefon melder dig du frivilligt til at løbe ud med en hjertestarter og yde livreddende førstehjælp, hvis der sker et hjertestop i nærheden. Det har 10.000 midtjyder valgt at gøre.

- Det er fantastisk, at så mange allerede har meldt sig som frivillige hjerteløbere. Det overstiger alle vores forventninger og viser, at vi har mange borgere, der er engagerede og har lyst til at gøre en forskel, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.

- Med hjerteløberne bygger vi videre på vores gode erfaringer med frivillige 112-førstehjælpere, der har hjulpet ved hjertestop i nogle af regionens lokalsamfund. Nu kan mange flere frivillige løbe for andres hjerter på tværs af hele regionen. Og det er jeg meget glad for, fortsætter han.

Hurtig hjælp øger chancen for at overleve 

Sendt til knap 200 hjertestop

I regionen får omkring 1200 personer hvert år hjertestop, og de vil få den hurtigste hjælp, hvis forbipasserende eller andre i nærheden er klar til at yde livreddende førstehjælp.

Der har indtil nu været sendt hjerteløbere til knap 200 hjertestop.

quote Tiden er en særlig kritisk faktor ved hjertestop. Vi ved, at hvis man ikke får hjælp meget hurtigt, overlever kun én ud af 30.

Bo Nees Iversen, overlæge

Bo Nees Iversen, som er overlæge i Præhospitalet og leder af de midtjyske akutlægebiler og akutbiler, forventer, at flere i fremtiden nu vil overleve hjertestop:

- Tiden er en særlig kritisk faktor ved hjertestop. Vi ved, at hvis man ikke får hjælp meget hurtigt, overlever kun én ud af 30. Men hvis der kommer hjerteløbere, som meget hurtigt kan give hjertelungeredning, overlever mere end hver tiende. Hvis der også hurtigt afgives stød med en hjertestarter, kan mere end hver anden overleve.

VIDEO: Bo Ness Iversen takker alle de borgere, som har downloadet app'en.  

Mange hjertestartere tilgængelige

Han opfordrer derfor alle borgere, der har mod på det, til at downloade app'en 'TrygFonden Hjerteløber', ligesom 10.000 andre indtil nu altså har gjort.

- Rigtig mange danskere har fået undervisning i livreddende førstehjælp, og der er mange tilgængelige hjertestartere rundt om i landet. Med hjerteløberprojektet skubber vi lidt til den gode udvikling og får sat hjælpen mere i system med moderne teknologi, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden, i pressemeddelelsen.

Hjerteløberne er via app'en koblet til AMK-vagtcentralens system, så den sundhedsfaglige medarbejder kan alarmere de 20 nærmeste med et enkelt tryk på en knap.

Hjerteløberne kan også altid ringe op til de sundhedsfaglige medarbejdere på vagtcentralen og få hjælp til den konkrete situation, hvis der er behov for det.

TrygFonden Hjerteløber