Ventetiden stiger dag for dag og er nu på 92 uger

Patienter og pårørende må blot se til, mens ventetiden på udredning for demens når nye højder. Alzheimerforeningen kræver politisk handling nu.

Opdateret kl. 12:11
Oprindeligt var sundhedsminister Magnus Heunicke ikke vendt tilbage på vores ønske om interview. Nu har han sendt et skriftligt svar, som er tilføjet artiklen.

Hvis du eller din ægtefælle bliver henvist til udredning for demens, vil der nu gå 92 uger, før forløbet kan begynde på Aarhus Universitetshospital. 

Det viser de nyeste tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

- Det er ikke godt nok, som situationen er i dag, så vi skal have set på, hvad det er, der ikke fungerer, siger formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Purnima Erichsen (K).

Det skulle stoppe ved 88 uger

I sidste måned fortalte vi på TV2 ØSTJYLLAND, at ventetiden var 88 uger på Neurologisk Klinik i Aarhus.

- Jeg kan love, at de (ventetiderne red.) ikke bliver længere. Der arbejdes på at finde nogle gode løsninger, sagde selvsamme Purnima Erichsen dengang.

Purnima Erichsen (K) er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland. Hun pointerer, at patienter kan søge mod andre regioners tilbud lige nu, hvor ventetiden for demensudredning er lang i Region Midtjylland.
Purnima Erichsen (K) er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland. Hun pointerer, at patienter kan søge mod andre regioners tilbud lige nu, hvor ventetiden for demensudredning er lang i Region Midtjylland.

Siden er ventetiden steget fire uger på bare fire uger.

- Det skulle forstås som en intention, siger Purnima Erichsen i dag om hendes udtalelse først i april. 

- Det er stadig min forhåbning, for ventelisten skal være kortere for patienternes skyld, tilføjer hun.

Alzheimerforeningen: - Helt uhørt

Alzheimerforeningen har længe forsøgt at få sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at tage affære i forhold til de stigende ventetider på demensområdet. Endnu uden held.

- Vi kan ikke acceptere, at ventetiden vokser og vokser, siger foreningens direktør Nis Peter Nissen og fortsætter:

-  Det er helt uhørt. Sundhedsministeren bliver nødt til at indkalde regionen, så de kan forklare, hvordan de præcist løser det her problem. Vi skal have løst det nu, siger han.

Alzheimerforeningen vil have Sundhedsministeren til at se på de lange ventetider.
Alzheimerforeningen vil have Sundhedsministeren til at se på de lange ventetider.

Ifølge udredningsretten har patienter ret til at påbegynde udredningen for demens inden for 30 dage. Den linje er for længst krydset i alle regioner, men værst ser det ud i Region Midtjylland.

Lige nu er der aktuelt tre steder i regionen, hvor ventetiden på demensudredning er ét år eller derover. Det er på Universitetshospitalet i Aarhus, og på hospitalerne i Viborg og Gødstrup.

- Der skal findes løsninger for dem, som nu og her venter på at blive udredt. Vi risikerer jo, at sygdommen går ned ad bakke, og at det hele bare bliver værre. De har brug for hjælp, også mens de venter på at blive udredt, siger Nis Peter Nissen. 

Sidst TV2 ØSTJYLLAND dækkede de lange ventetider, stillede Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann sundhedsministeren spørgsmål om emnet. Hun kan forvente svar i slutningen af maj

Den socialdemokratiske sundhedsminister Magnus Heunicke skriver i en mail til TV2 ØSTJYLLAND:

- Sundhedsvæsenet skal stå klar med rettidig hjælp, og det er ikke godt nok, at der på nuværende tidspunkt er flere regioner, hvor der er mere end 30 dages ventetid til demensudredning på grund af pres på kapaciteten, står der i mailen.

Han skriver også, at det skal afdækkes, hvordan udfordringerne med lange ventetider kan løses. 

Muligt emne i budgetforhandlingerne

Fra Venstres gruppeformand i regionsrådet lyder det nu, at ventetiderne på demensområdet skal på den politiske dagsorden. 

- Det er helt uacceptabelt med så lang en ventetid. Især når man ved, at jo før du bliver diagnosticeret med demens, jo bedre forløb kan du få. Også for de pårørende, siger Anders G. Christensen.

Konkret står demensudredningen med et efterslæb fra sidste år. Her opsagde Danske Regioner samarbejdet med den private klinik Demensudredning Danmark.

Indslaget er fra 4. april 2022: Ventetiden på at blive udredt for demens, stiger lige nu. 88 uger er det aktuelle tal på Demensklinikken i Aarhus, som er det sted, hvor flest bliver udredt i Region Midtjylland. Dette er dybt problematisk, lyder det fra flere sider. Ventetiden kan have konsekvenser for dem, som venter på at få en diagnose og dermed til adgangen til at få den rette hjælp.

Der var uenigheder om, hvorvidt de leverede den rette kvalitet, og med opsigelsen af samarbejdet blev flere hundrede patienter sendt tilbage til udredning i det offentlige. 

- Vi skal se på, om området er organiseret rigtigt, og om der er de ressourcer, der skal til. Vi skal finde ud af at få nedbragt ventetiden. Det kan også blive et spørgsmål til budgetforhandlingerne, siger Anders G. Christensen.

Flere hundrede potentielle demenspatienter står lige nu uden mulighed for at blive udredt for sygdommen. Årsagen er, at Danske Regioner med øjeblikkelig virkning har opsagt samarbejdet med et privat firma, der har hjulpet med udredningerne.

Ingen tidshorisont endnu

Hospitalsudvalgsformanden vil ikke udstede garantier for, hvornår patienterne kan forvente, at ventetiden falder igen. 

- Jeg er blevet lovet, at afdelingerne arbejder på at nedbringe ventetiden på hospitalerne, men du får mig ikke til at give en konkret dato, siger Purnima Erichsen (K.). 

I april 2022 satte vi fokus på, hvorfor det er vigtigt at komme i gang med fysisk og kognitiv træning, også selvom man ikke har fået en diagnose endnu. Men det kan være svært for folk at komme i gang, før de har fået det endelige svar, og derfor har den lange ventetid store konsekvenser.

Hun fortæller, at den lange ventetid blandt andet skyldes mangel på neurologer, og det tager tid at ændre. 

- Neurologer kan desværre ikke trylles frem. Det er en speciallægeuddannelse, og det tager lang tid, siger Purnima Erichsen og forklarer, at en omprioritering blandt neurologerne vil have konsekvenser på andre områder.

- Generelt er der en udfordring med kapaciteten, og det kan så ramme andre patientgrupper. Der vil være noget andet, vi så er nødt til at vælge fra, siger hun.

Purnima Erichsen har tidligere nævnt, at patienter kan henvises til Region Syddanmark, hvor ventetiden er kortere. En mulighed hun opfordrer patienterne til at gøre brug af. 

- Den mulighed er der. Det skal selvfølgelig kommunikeres klart ud, og det er vores ansvar i sundhedssystemet, at borgerne ved det, siger hun.

Ventetiderne