V-profil vil samle borgmestre til snak om dårlige respons-tider

Regionsrådsmedlem Jørgen Winther (V) vil i det kommende år invitere til en drøftelse af ambulancernes svingende responstider

Region Midtjylland har et mål om, at ambulancen i 75 procent af tilfældene skal være fremme inden 10 minutter til sager af ’hastegrad A’ – altså meget alvorlige sager som slagtilfælde og blodpropper.

Når Region Midtjylland siger, at ambulancerne kommer til tiden, skyldes det, at man kigger på den gennemsnitlige responstid i 19 kommuner. Men lokalt er der problemer med at sikre hurtige ambulancer. 

Læs også Sorte pletter: Her kommer ambulancerne sjældnere til tiden

Eksempelvis er tallet i Skanderborg Kommune blot 68 procent, og i Syddjurs Kommune er det 68,9 procent, viser tal som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i. Til sammenligning er ambulancen fremme efter 10 minutter i 90,8 procent af tilfældene i Aarhus Kommune – altså langt over målet på 75 procent.

Jørgen Winther (V) er medlem af regionsrådet og fra det kommende år også af hospitalsudvalget i Region Midtjylland. Han er villig til at se på udfordringen, som han anerkender er der. 

Læs også Leo fik blodprop i hjertet: Ventede 25 minutter på ambulance

- Vi skal tage en drøftelse om responstiderne i hospitalsudvalget, og jeg er åben for at invitere borgmestrene ind fra de kommuner med dårlige responstider og høre, om de har forslag til, hvordan vi kan gøre det bedre, siger Jørgen Winther til TV2 ØSTJYLLAND. 

Opgørelse fra 2016. Kilde: Region Midtjylland

Han har forståelse for, at der kan være utilfredshed i visse kommuner, men synes stadig, at det er rimeligt at måle tallet som et gennemsnit for hele regionen – blot at man er opmærksom på, at der kan være kommunale forskelle.

Læs også Patient-foreninger: Regionen vildleder med ambulance-tal

- Alle partier, jeg kender, er enige om, at det er lidt farligere at bo langt ude på landet end i en storby, når det gælder behandling af blodprop i hjertet og hjertestop. Det er noget, vi kigger på med åbne øjne. Det er ikke muligt at have en ambulance på hvert gadehjørne, siger Jørgen Winther, der kalder det for ’en vigtig diskussion’. 

01:09

VIDEO: Region Midtjylland lever generelt op til målene for, hvor hurtigt ambulancerne skal være fremme. Der er dog store lokale forskelle.

Luk video

Sådan er regionens ambulance-mål

Den præhospitale indsats opdeles i forskellige hastegrader (A, B, C, D og E), som har betydning for, hvilken hjælp der gives til patienten.

Regionsrådet vedtog i 2007 følgende servicemål for hastegrad A (hvor patientens tilstand er livstruende eller muligt livstruende) og B (hvor patientens tilstand er hastende, men ikke livstruende):

 
  • 75 procent af kørslerne med hastegrad A skal være fremme inden for 10 minutter.
  • 92 procent af kørslerne med hastegrad A skal være fremme inden for 15 minutter.
  • 98 procent af kørslerne med hastegrad A skal være fremme inden for 20 minutter.
  • 60 procent af kørslerne med hastegrad B skal være fremme inden for 15 minutter.
  • 75 procent af kørslerne med hastegrad B skal være fremme inden for 20 minutter.
     
Regionen gør overholdelsen af servicemål op på regionalt – og kommunalt niveau. Men servicemålet er gældende for regionen som helhed.