Ude af drift: Store udfordringer med at bemande ambulancer

I store dele af foråret har der været enorme problemer med at bemande ambulancerne i Region Midtjylland i weekenderne. Det går i sidste ende ud over borgerne. Nu skal der findes en løsning.

Problemerne med at bemande ambulancerne i Region Midtjylland fortsætter.

Nye tal fra Præhospitalet viser, at siden april er antallet af minutter, ambulancerne er ude af drift, på vej i vejret. Det er særligt i weekender, problemerne hober sig op.

En af årsagerne er, at den såkaldte vinterpakke ophørte i begyndelsen af april. Pakken gav regionen mulighed for at give en ekstra pose penge til ambulanceredderne, hvis de var villige til at tage ekstra vagter.

Men den primære årsag er, ifølge Henning Voss, direktør for Præhospitalet, manglen på ambulancepersonale.

- Lige pt. mangler vi 45 medarbejdere. Det er cirka 10 procent af den medarbejderskare, der bør være, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Har konsekvenser

De manglende ambulancer har konsekvenser for borgerne i Region Midtjylland.

- De her udfordringer er selvfølgelig et problem for os, men disponenterne i vagtcentralen flytter hele tiden rundt på ambulancerne, så der hele tiden er en ledig ambulance i nærheden. Den øvelse bliver selvfølgelig sværere. Der hvor vi bliver særligt udfordret er på mindre akutte kørsler. Her kan responstiderne godt blive længere, forudser Henning Voss.

Denne besked blev sendt ud på skærmene til ambulancerne i Region Midtjylland lørdag den 4. juni. UAD står for Ude Af Drift.
Denne besked blev sendt ud på skærmene til ambulancerne i Region Midtjylland lørdag den 4. juni. UAD står for Ude Af Drift. Foto: Privatfoto

For eksempel var ambulancerne i Region Midtjylland ude af drift i 22 procent af tiden lørdag i uge 22 (4. juni). Den dag var der blandt andet Northside i Aarhus. Og det er særligt i weekenderne, der ifølge tallene er problemer.

Før uge 15 er der i weekenderne en enkelt lørdag, hvor tallet er oppe på 11 procent, men ellers ligger tallene for det meste under fem procent og flere dage kun på en procent. Fra uge 15 til og med uge 22 er weekendtallene otte gange ud af 16 - altså i halvdelen af tilfældene - på 10 procent eller højere.

Ifølge Henning Voss har vinterpakken været et stort incitament for at tage ekstra vagter.

- Men nu hvor vinterpakken er væk, så ser vi alligevel, at folk er trætte og har brug for at holde mere fri med familien. Det kan jeg godt forstå, siger han.

Vinterpakken

Trætheden mærker Christina Borgen Nielsen også. Hun kører som ambulancebehandler og er fællestillidsrepræsentant i FOA for redderne i præhospitalet, hvor mange af redderne i det offentlige er organiseret.

- Folk gør en kæmpe indsats for at byde og hjælpe. Men man kan se, at folkene derude er ved at være trætte. Så jeg synes bestemt, situationen er alvorlig, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Så alvorlig, at hun mener, det kommer til at gå ud over servicen. Det kommer dog meget an på, hvordan udfordringerne løses.

- Den er svær... Det kommer an på, hvordan de i bund og grund løser det på dagen. Lykkes det at få folk ind på overtid, så et fåtal af ambulancerne er ude af drift, så går det jo. Men det er klart, at man ikke kan undvære en tredjedel af ambulancerne, uden det har konsekvenser. Hvis der er et markant fald i antallet af ambulancer, som er til rådighed, så har det betydning for den enkelte, siger Christina Borgen Nielsen.

Christina Borgen Nielsen kalder den nuværende situation med manglen på ambulancepersonale for alvorlig: - Vi står på vippen. Spørgsmålet er, om det går den ene eller anden vej, siger hun.
Christina Borgen Nielsen kalder den nuværende situation med manglen på ambulancepersonale for alvorlig: - Vi står på vippen. Spørgsmålet er, om det går den ene eller anden vej, siger hun.

Er ambulanceredderne ikke bare grådige, når man kan se, at vinterpakken hjalp, men nu er det igen svært at få folk til at tage ekstravagter, når det økonomiske incitament er væk?

- Der skete det, at folk tog mere, end de kunne overskue, på grund af det økonomiske incitament. I slutningen af marts var folk rigtig trætte og kunne ikke overskue mere. Det er et tegn på, at folk har gjort alt, hvad de kunne, for at dække de her vagter. Men de kan bare ikke mere, siger hun.

Christina Borgen Nielsen erkender, at økonomien er vigtig, når man som redder skal tage en beslutning om at tage på arbejde i den ene weekend, man egentlig havde fri sammen med familien.

- Det betyder noget, men det er ikke en holdbar løsning i længden.

Arbejdstagers marked

I Præhospitalet har man oplevet en lille nettotilvækst i andelen af ambulancereddere, siden man på et tidspunkt omkring årsskiftet manglede 50 reddere, fortæller Henning Voss.

Hvad kan I gøre for at trække flere folk til?

- Lige nu er det arbejdstagers marked. Vi har mistet medarbejdere til andre regioner. For eksempel var der i april operatørskifte i Region Nordjylland. Nogle er måske rejst derop, fordi der er nye boller på suppen, siger han.

Ifølge Henning Voss er det medarbejdere, som boede i nord i forvejen og dermed er "vendt hjem".

Responstider

Den store belastning på ambulanceredderne kan have betydning for arbejdsmiljøet, medgiver direktøren.

- Vi skal se på, hvilke løsninger vi kan finde i fællesskab, siger han.

"Der skal ske noget"

Løsninger er netop, hvad der skal tales om, når FOA og Præhospitalets ledelse torsdag formiddag mødes for at tale om løsninger på problemet.

Før mødet vil formand for Teknik-Service-sektoren i FOA Århus, Bente Mikkelsen, ikke komme med konkrete bud på, hvor FOA ser løsningerne.

- Vi er i dialog med fællestillidsrepræsentanterne og sikkerhedsrepræsentanterne, og der vil komme forslag til, hvad der kan være løsninger både på kort og lang sigt, siger hun.

Men der skal ske noget, konstaterer hun.

- De (ambulanceredderne, red.) er vældigt pressede, og det skal der gøres noget ved. Der skal være nogen, som går ind og hjælper et eller andet sted. Om præhospitalet kan gøre det alene, eller om regionsrådet måske også skal hjælpe til, det må vi se på, siger hun.

quote Det er for uholdbart, og vi har brug for at kigge på, hvordan vi får stabiliseret situationen

Henning Voss, direktør for Præhospitalet, Region Midtjylland

Uholdbart

Der er allerede iværksat tiltag fra regionen, fortæller Henning Voss.

- Det strukturelle problem kan vi ikke løse med et snuptag, men vi arbejder meget med fastholdelse og rekruttering, og langsigtet skal vi rekruttere flere elever. I Midtjylland skal vi tage fem procent ind hvert år. Det svarer til cirka 37-38 elever. Når vi slår 10 elevstillinger op, så får vi 300 ansøgere. Der er en vej ud af det. Det tager bare lang tid, siger han.

På den korte bane er situationen noget anderledes.

- Vi er i gang med at finde ud af, hvordan vi kan løse det. Det er for uholdbart, og vi har brug for at kigge på, hvordan vi får stabiliseret situationen, siger Henning Voss.