Sygeplejersker: Regionsformands løfte om mere i løn er svært at tro på

Regionsrådsformand Anders Kühnau lover at putte mere i sygeplejerskernes lønningspose, når de næste gang skal forhandle overenskomst, men det tvivler sygeplejerskernes lokalformand nu på.

Mængden af udskudte operationer er vokset som følge af covid-19 og sygeplejerskestrejke, og derfor annoncerede regionsrådsformand Anders Kühnau (S) søndag, at han vil ryste ekstra penge ud af regeringen til at give til sygeplejerskerne og andre sundhedsfaglige på sygehusene, der kan hjælpe med at løse puklen.

Med håndsrækningen får Anders Kühnau dog også trykket på et ømt punkt hos sygeplejerskerne, der for blot en måned siden blev sendt i arbejde igen med et regeringsindgreb, efter de i 10 uger havde strejket for bedre lønforhold.

- Når vi skal forhandle næste gang, er vi villige til at give et kontant løft til de medarbejdergrupper, vi har svært ved at rekruttere, herunder sygeplejerskerne, lyder det fra Anders Kühnau.
- Når vi skal forhandle næste gang, er vi villige til at give et kontant løft til de medarbejdergrupper, vi har svært ved at rekruttere, herunder sygeplejerskerne, lyder det fra Anders Kühnau.

Formand: Flere penge næste gang

Anders Kühnau var chefforhandler på regionernes vegne i de lønforhandlinger, der til sidst strandede, men allerede nu lover han at se på en permanent lønstigning ved de næstkommende overenskomstforhandlinger.

- Når vi skal forhandle næste gang, er vi villige til at give et kontant løft til de medarbejdergrupper, vi har svært ved at rekruttere, herunder sygeplejerskerne, lyder det mandag fra Anders Kühnau.

Mødes med skepsis

Den melding bliver dog mødt med skepsis hos sygeplejerskerne.

- Jeg mangler stadig at høre Anders Kühnau adressere en langsigtet løsning med konkrete lønstigninger til sygeplejersker og ikke bare en omfordeling på overenskomstforhandlingens bord, siger Anja Laursen, kredsformand i Dansk Sygeplejeråd, der også er skeptisk over for regionsrådsformandens melding mandag om, at han er klar til at se nærmere på ligeløn, så faggrupperne kan nærme sig hinanden.

Anja Laursen er dog bange for, at Anders Kühnau mest er ude på at omfordele goderne, altså snuppe fra den ene overenskomst for at give til sygeplejerskerne.

- Jeg hører det desværre alene som om, at der er en omfordeling faggrupperne imellem. Jeg hører ikke et reelt lønløfte til kvindedominerede grupper med mellemlange videregående uddannelser i det offentlige, siger Anja Laursen.

- Vi har savnet den her opbakning fra Anders Kühnau under vores overenskomstforhandlinger, siger sygeplejerske Fatima Krogsgård Skov.
- Vi har savnet den her opbakning fra Anders Kühnau under vores overenskomstforhandlinger, siger sygeplejerske Fatima Krogsgård Skov.

Vil ikke ofre mere fritid

For Fatima Krogsgård Skov, sygeplejerske på regionshospitalet i Randers, kommer regionsrådsformandens udmelding lidt på bagkant.

- Vi har savnet den her opbakning fra Anders Kühnau under vores overenskomstforhandlinger, som netop er afsluttet ved et regeringsindgreb, som mange sygeplejersker er rigtig skuffede over. Samtidig har mine kollegaer og jeg følelsen af, at vi ikke vil ofre mere fritid for at få systemet til at hænge sammen, siger Fatima Krogsgård Skov.

Regionsrådsformand, Anders Kühnau, vil gerne se på hospitalsansattes løn. Både på den korte og på den lange bane. Men udspillet bliver mødt med skepsis.