Slut med latinsk 'volapyk': Hospital ændrer navne

På Regionshospitalet i Randers er man i gang med at udskifte de latinske navne med mere forståelige ord

Det er Regionshospitalet i Randers, der nu ændrer navnene på afdelinger og afsnit.

1 af 2

Hvad betyder Gastroenterologisk Klinik eller Endokrinologisk Klinik?

De navne kan formentlig give de fleste panderynker - men det skal være slut nu på Regionshospitalet Randers.

Regionsrådet i Region Midtjylland har tidligere besluttet, at det på hospitalerne skal være lettere at forstå, hvad de forskellige afdelinger og lignende laver.

Læs også Udsigt til babyboom: Minister giver løft til fødeområdet

- Vi skal væk fra de latinske betegnelser, for det er for svært at forstå for mange patienter. Vi vil gerne have mere mundrette og forståelige navne, der giver mening, siger Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortæller, at det er forskelligt hvordan og hvornår de forskellige hospitaler laver - eller allerede har lavet -  navneændringerne. Men nu gælder det altså Randers.

02:14

VIDEO: Ifølge hospitalsdirektør Jonas Dahl bliver det lettere for pårørende og patienter at finde det rigtige sted på sygehuset, når de latinske betegnelser forsvinder.

Luk video

Skal være lettere at forstå

På Regionshospitalet Randers er man i gang med arbejdet. Her vil man nu gøre det lettere for patienter at finde rundt på sygehuset og forstå den post, der bliver sendt ud.

Læs også Travl nytårsnat på skadestuen: Mest på grund af alkohol

Derfor ændrer man nu de latinske navne på alle afdelinger og afsnit til mere forståelige og mundrette navne, ligesom man også indfører en ny såkaldt vejvisning, der skal gøre det lettere at finde rundt på selve hospitalet.

Og så tilbage til Gastroenterologisk Klinik og Endokrinologisk Klinik og betydningen af dem.

Den nuværende Gastroenterologisk Klinik på Regionshospitalet Randers bliver omdøbt til Klinik for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme og Endokrinologisk Klinik bliver omdøbt til Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme. 

Eksempler på navneændringer på Regionshospitalet Randers

Palliativt Team - bliver til - Enhed for Lindrende Behandling
Neonatalafsnit - bliver til - Børn og Unge Sengeafsnit for Nyfødte
Klinisk Biokemisk Afdeling - bliver til - Blodprøver og Biokemi
Kirurgisk Ambulatorie - bliver til - Mave- og Tarmkirurgisk Klinik
Billeddiagnostisk Afdeling - bliver til - Røntgen og Skanning

Du kan se alle nanvneændringerne på Regionshospitalet Randers her.

 - Det drejer sig ganske enkelt om at gøre Regionshospital Randers så borgervenligt som muligt. De latinske navne for hospitalets afdelinger og afsnit kan være forvirrende, og vejvisningen har ikke fungeret optimalt, siger Jonas Dahl, der er hospitalsdirektør på Regionshospitalet Randers, i en pressemeddelelse.  

 

Ud over navneskiftet laver man på hospitalet i Randers også en ny vejvisning, så patienter ved hjælp af bogstaver og farver så patienter og pårørende lettere kan finde rundt og overskue det store areal. Dette indføres fra udgangen af januar i år.

- Med de nye dansksprogede navne og en tydelig vejvisning laver vi en mere forståelig og sammenhængende plan for hospitalet, som kan bidrage til, at patienter og pårørende føler sig velkomne på hospitalet og trygge ved at komme her, siger Jonas Dahl.

Visualisering af nyt oversigtskort i forhallen på Regionshospitalet Randers ved hovedindgangen på Skovlyvej 15. Foto: Triagonal