Regionsrådsformand: Fornuftig aftale - men der vil komme besparelser

Regionerne får en milliard ekstra kroner til sundhed og psykiatri i ny aftale. Men det er ikke nok, mener regionsrådsformanden i Region Midtjylland

Formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), havde håbet på flere penge i aftale mellem regionerne og staten.

Natten til tirsdag nåede regionerne og staten til enighed om en ny økonomiaftale, der giver regionerne en milliard ekstra kroner til sundhedssektoren, heraf 200 millioner kroner til psykiatrien.

En fornuftig aftale, men stadig ikke nok penge til området, lyder det fra regionsrådsformanden i Region Midtjylland.

- Det er en fornuftig aftale, men vi havde håbet på 1,5 milliarder. Det er, hvad der er behov for, at vi kan helt imødegå det pres, der er på sundhedsvæsenet. Psykiatrien får ikke med denne aftale det løft, der gør, at den bliver sidestillet med den somatiske behandling, siger Anders Kühnau (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Der skal formentlig effektiveres, og nogle aktiviteter skæres væk. Alternativet er, at vores personale skal løbe stærkere, og det kan vi ikke byde dem.

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand

Han forventer derfor, at man med denne aftale ikke kan undgå besparelser på sundhedsområdet. Dog havde Region Midtjylland frygtet en aftale med færre penge. 

- Stadigvæk er det min vurdering, at der kommer besparelser. Det er for tidligt at sige hvor, nu skal vi kigge aftale igennem og sammenholde den med de udfordringer, vi har i vores region, siger formanden og fortsætter:

- Der skal formentlig effektiveres, og nogle aktiviteter skæres væk. Alternativet er, at vores personale skal løbe stærkere, og det kan vi ikke byde dem.

Begejstret finansminister

Anderledes begejstret er finansminister Kristian Jensen (V) for den nye aftale. 

- Det vigtigste for mig i denne her aftale er, at vi bliver ved med at investere i sundhed og velfærd. Og at det er en aftale, der kigger fremad. Vi sikrer en milliard kroner ekstra til bedre kvalitet og bedre behandling, siger ministeren.

Også formanden for Danske Regioner er overvejende positiv over udsigten til et løft af sundhedsvæsenet. 

Læs også Politikere ønsker flere svar i knivsag på psykiatrisk hospital

- Jeg er meget tilfreds med, at regeringen har lyttet til vores argumenter og anerkendt behovet for et substantielt løft til det sundhedsvæsen, som vi alle nyder godt af, siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Aftalen indebærer også, at det omstridte produktivitetskrav fjernes. Det har pålagt sundhedssektoren at finde besparelser for to procent hvert år, og har har længe været et ønske fra regionerne at komme af med.

Den nye økonomiaftale giver regionerne en milliard ekstra kroner til sundhedssektoren, heraf 200 millioner kroner til psykiatrien. På billedet ses Psykiatrisk Hospital i Risskov. Foto: Morten Rasmussen

Ikke til gavn for patienterne

- Jeg er meget glad for, at vi nu definitivt kan vinke farvel til produktivitetskravet, og at vi i stedet går aktivt ind i arbejdet med at omstille sundhedsvæsenet - med fokus på nærhed og sammenhæng, skriver Stephanie Lose.

Finansminister Kristian Jensen er også glad for, at produktivitetskravet er fortid.

Vi har kunnet se, at kravet ikke altid har været til gavn for patienterne. Så nu laver vi en ny måde, så vi får en styring, der er til gavn for patienterne.

Kristian Jensen (V), finansminister

- Vi har kunnet se, at kravet ikke altid har været til gavn for patienterne. Så nu laver vi en ny måde, så vi får en styring, der er til gavn for patienterne, siger han.

Aktivitetspuljen på 1,4 milliarder kroner bliver fjernet. Det var en pulje, hvor sundhedssektoren kunne få en slags bonus, hvis den overgik aftalte mål for effektivitet.

Økonomiaftalen

I økonomiaftalen for 2019 er regeringen og Danske Regioner blevet enige om dette:
 
  • Driftsudgifter: Prioritering af 1 mia. kr. til regional sundhed, heraf 0,2 mia. kr. til udvikling af psykiatrien, bl.a. til børn og unge.
  • Anlægsudgifter: Et samlet anlægsniveau på 7,25 mia.kr., heraf 4,8 mia. kr. til kvalitetsfondsbyggerierne og 2,45 mia. kr. til øvrigt anlæg.
  • Ny styring: Produktivitetskravet afskaffes, og der introduceres Ny Nærhedsfinansiering med fokus på sammenhæng og omstilling af patientbehandling.

    Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet