Regioner får en milliard ekstra kroner til sundhed

Ny økonomiaftale mellem regionerne og staten fokuserer på sundhed, psykiatri og fjerner omstridt krav

Regionerne får ekstra penge til sundhedssektoren i ny aftale. Genrefoto

Staten og regionerne har natten til tirsdag indgået en ny økonomisk aftale. Aftalen skal sende en milliard kroner ekstra til sundhedssektoren og løfte psykiatrien.

Det oplyser finansminister Kristian Jensen (V) ved et kort pressemøde i Finansministeriet tirsdag morgen.

Vi sikrer en milliard kroner ekstra til bedre kvalitet og bedre behandling.

Kristian Jensen (V), finansminister

- Det vigtigste for mig i denne her aftale er, at vi bliver ved med at investere i sundhed og velfærd. Og at det er en aftale, der kigger fremad.

- Vi sikrer en milliard kroner ekstra til bedre kvalitet og bedre behandling, siger ministeren.

Penge øremærket til psykiatrien

200 millioner af den ekstra milliard er øremærket til psykiatrien.

Sundhedssektoren er presset af, at medicinpriserne stiger og der kommer flere ældre. Derfor er der behov for flere penge.

Læs også Regionsformand: Sygehus skal have ekstraordinært boost på 60 millioner

- Jeg er meget tilfreds med, at regeringen har lyttet til vores argumenter og anerkendt behovet for et substantielt løft til det sundhedsvæsen, som vi alle nyder godt af, siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Anderledes mådeholden i sin begejstring er regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Havde håbet på flere penge

- Det er en fornuftig aftale, men vi havde håbet på 1,5 milliarder. Det er, hvad der er behov for, at vi kan helt imødegå det pres, der er på sundhedsvæsenet. Psykiatrien får ikke med denne aftale det løft, der gør, at den bliver sidestillet med den somatiske behandling, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

Han forventer derfor, at man med denne aftale ikke kan undgå besparelser på sundhedsområdet. Dog havde Region Midtjylland frygtet en aftale med færre penge. 

Der skal formentlig effektiveres, og nogle aktiviteter skæres væk. Alternativet er, at vores personale skal løbe stærkere, og det kan vi ikke byde dem.

Anders Kühnau, regionsrådsformand

- Stadigvæk er det min vurdering, at der kommer besparelser. Det er for tidligt at sige hvor, nu skal vi kigge aftale igennem og sammenholde den med de udfordringer, vi har i vores region, siger formanden og fortsætter:

- Der skal formentlig effektiveres, og nogle aktiviteter skæres væk. Alternativet er, at vores personale skal løbe stærkere, og det kan vi ikke byde dem.

Aktivitetspulje fjernes

Aftalen indebærer også, at det omstridte produktivitetskrav fjernes. Det har pålagt sundhedssektoren at finde besparelser for to procent hvert år, og har har længe været et ønske fra regionerne at komme af med.

- Jeg er meget glad for, at vi nu definitivt kan vinke farvel til produktivitetskravet, og at vi i stedet går aktivt ind i arbejdet med at omstille sundhedsvæsenet - med fokus på nærhed og sammenhæng, skriver Stephanie Lose.

Finansminister Kristian Jensen er også glad for, at produktivitetskravet er fortid.

Læs også Politikere ønsker flere svar i knivsag på psykiatrisk hospital

- Vi har kunnet se, at kravet ikke altid har været til gavn for patienterne. Så nu laver vi en ny måde, så vi får en styring, der er til gavn for patienterne, siger han.

Aktivitetspuljen på 1,4 milliarder kroner bliver fjernet. Det var en pulje, hvor sundhedssektoren kunne få en slags bonus, hvis den overgik aftalte mål for effektivitet.

Økonomiaftalen

I økonomiaftalen for 2019 er regeringen og Danske Regioner blevet enige om dette:
  • Driftsudgifter: Prioritering af 1 mia. kr. til regional sundhed, heraf 0,2 mia. kr. til udvikling af psykiatrien, bl.a. til børn og unge.
  • Anlægsudgifter: Et samlet anlægsniveau på 7,25 mia.kr., heraf 4,8 mia. kr. til kvalitetsfondsbyggerierne og 2,45 mia. kr. til øvrigt anlæg.
  • Ny styring: Produktivitetskravet afskaffes, og der introduceres Ny Nærhedsfinansiering med fokus på sammenhæng og omstilling af patientbehandling.

    Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet