Politikere om nyt børnehospice: Fenrishus er et oplagt bud

Der kommer muligvis et nyt børnehospice til Region Midtjylland. Flere politikere peger på Fenrishus i Aarhus som et oplagt bud

02:01

VIDEO: Flere politikere peger på Fenrishus i Aarhus som en oplagt mulighed at placere et børnehospice. TV2 ØSTJYLLAND har i dag, mandag, været på besøg i huset.

Folketinget har på finansloven sat 7,4 mio. kroner af til et nyt børnehospice, der skal placeres i det vestlige Danmark. Helt konkret er der tale om fire børnehospicepladser.

Læs også Politikere: Nyt hospice til børn skal oprettes i Østjylland

Flere politikere i regionen mener, at Region Midtjylland vil være en god placering. Nu diskuterer man, hvorvidt pladserne skal placeres på et af regionens hospitaler, på et allerede eksisterende hospice eller på et andet af de tilbud, der allerede findes til meget syge børn.

En af dem, der bor på Fenrishus, er fireårige Ann, der ofte får besøg af sin familie. De har blandt andet holdt juleaften i huset.

Et eksempel på sidstnævnte er døgn- og aflastningsafdelingen Fenrishus i Aarhus, som flere peger på som en mulighed. Fenrishus har allerede erfaring med målgruppen, lyder det.

- Der er ikke så stor forskel på os og et hospice. Dét, der er anderledes ved et hospice, det er, at man kalder sig et hospice. Det gør vi ikke. Men vi tilbyder noget lignende det samme, siger Jannie Falk Bjerregaard, der er afdelingsleder på Fenrishus i Aarhus.

De er sammen som familie

Fenrishus hjælper børn og unge med livstruende sygdomme. Det er handicappede børn og unge - altså nogen der har multiple funktionsnedsættelser. 

Der er ikke så stor forskel på os og et hospice. Dét, der er anderledes ved et hospice, det er, at man kalder sig et hospice. Det gør vi ikke. Men vi tilbyder noget lignende det samme

Jannie Falk Bjerregaard, afdelingsleder, Fenrishus, Aarhus

De har eksempelvis intet talesprog, vanskeligt ved at bevæge sig og sansefunktionsnedsættelser. Det inkluderer også børn i den terminale fase - altså børn, der er døende.

Og på Fenrishus hjælper man børnene og deres familier i en svær tid.

- Vi kan varetage den komplekse opgave, det er, omkring hele barnet i forhold til plejedelen, behandlingsdelen men også den pædagogiske indsats, det kræver, når det er et barneliv, siger Jannie Falk Bjerregaard.

- Vi har en stille stund sammen med børnene, hvor de ligger lige så stille og mærker den her nærhed, siger Jannie Falk Bjerregaard. Pigerne elsker en tur i sanserummet til massage, leg og omsorg.

Lige nu er det blandt andre 4-årige Ann og 10-årige Alberte Sofia, der til daglig bor i huset. Og Jannie Falk Bjerregaard understreger, hvor vigtigt huset er for de to piger og deres familier.

- De bruger Fenrishuset på den måde, at de er sammen herude som familie, siger hun.

FAMILIER PÅ FENRISHUS

Siden 2016 har 28 familier boet på døgn- og aflastningsafdelingen Fenrishus i Aarhus.

Politikere: Fenrishus er oplagt

Tidligere i dag mødtes regionens politikere for at drøfte sagen. Og der var enighed om, at Region Midtjylland skal søge om at få opgaven med at drive et børnehospice.

Flere af politikerne ønsker endnu ikke at kommentere på, hvor hospicet skal ligge, såfremt det kommer til regionen. Men enkelte peger dog allerede på, at Fenrishus i Aarhus kunne være en oplagt mulighed.

- Det er et godt sted af hensyn til geografi. Det vil være let tilgængeligt for folk, der kommer fra andre regioner. Og det vil også være tæt på andre tilbud med stor erfaring i børn - som det palliative team og børneafdelingerne på hospitalet, siger Henrik Gottlieb (S), der er formand for Hospitalsudvalget.

Ifølge ham har Fenrishus også en række erfaringer på området, der gør dem egnede som et muligt bud.

Fenrishus ligger i det vestlige Aarhus. Afdelingen har i alt 15 døgnpladser og et børnehavetilbud. Foto: Google Maps

Han bakkes op af Jakob Rixen fra Liberal Alliance, der umiddelbart også ser Fenrishus som et oplagt bud. For ham er økonomien dog helt afgørende. 

- Hvis man kan holde sig inde for den statslige ramme, vil jeg helt sikkert bakke op om det. Men jeg vil være sikker på, om regionen får flere udgifter udover det, før jeg tager endeligt stilling, siger Jakob Rixen til TV2 ØSTJYLLAND.

I dag findes der kun ét børnehospice. Det ligger i Hellerup på Sjælland.

Læs også Lille Miki har kræft i øjnene: Familiehuset hjælper i en svær tid