Politikere efter nåle-sagen: Fem andre sager kigges efter i sømmene

Efter sagen om de udskældte nåle vil politikere nu kigge fem andre udbudssager efter i sømmene

I maj 2017 valgte Region Midtjylland ved en udbudsrunde at købe billigere, men dårligere nåle til hospitalerne. Nåle, som ikke var skarpe, og som gav store blå mærker på patienternes hænder og arme. Foto: Reklamevideo fra B. Braun Medical

Det skal være slut med sager om uskarpe nåle og lignende på hospitalerne i Region Midtjylland.

Derfor vil flere politikere i Region Midtjylland nu være helt sikre på, at kvaliteten er god nok, når der skal købes udstyr til hospitalerne. Og de vil sikre, at det ikke er prisen, der er til hinder for, at hospitalerne får noget udstyr, der er brugbart.

Læs også DF vil af med uskarpe nåle: Kvalitet er vigtigere end pris

- Vi vil ikke have, at prisen skal vægte 60 procent og kvaliteten kun 40 procent i et så helt vitalt udstyr som det her. Der mener vi, at man skal lytte til det fagpersonale, der tester det, og så sikre at kvaliteten kommer op på minimum 51 procent, siger Steen Thomsen (DF), der er regionsrådsmedlem.

I dag, torsdag, blev der taget hul på diskussionen ved et forretningsudvalgsmøde i Region Midtjylland. Det sker i kølvandet på sagen om de udskældte og uskarpe nåle, som TV2 ØSTJYLLAND tidligere i år kunne fortælle om.

04:09

TV2 ØSTJYLLAND bragte et indslag om de udskældte og uskarpe nåle den 29. januar 2018. Se indslaget her. Video: TV2 ØSTJYLLAND og B. Braun Medicals reklamevideo på Youtube.

Luk video

I sagen om de såkaldte PVK-nåle valgte Region Midtjylland efter 60-40-princippet prisen over kvaliteten. Derfor blev vinderen heller ikke det bedste produkt, men nåle som regionen blandt andet selv beskrev således: ”Nålen er ikke skarp og påfører patienten gene”.

Anders Kühnau (A), der er formand for regionsrådet, mener, at de vægter kvaliteten højere end prisen langt de fleste gange, hvor de laver udbudsrunder. 

Men han erkender samtidig, at sagen om nålene er en fejl, og at de derfor nu vil kigge fem udvalgte udbudssager i sømmene.

- Forretningsudvalget er blevet enige om, at vi har brug for at kigge på lidt flere sager, hvis vi eventuelt skal ændre vores udbudspolitik fremover, siger Anders Kühnau. 

01:55

Hør hele interviewet med Anders Kühnau.

Luk video

- Prisen skal ikke vægte 60 procent

I maj 2017 valgte Region Midtjylland ved en udbudsrunde at købe billigere, men dårligere nåle til hospitalerne.

Nåle, som ikke var skarpe, og som gav store blå mærker på patienternes hænder og arme. Aftalen kom hjem, fordi regionen i det konkrete udbud vægtede en lavere pris højere end kvalitet. Det gjorde de i forholdet 60-40.

Vi vil ikke have, at prisen skal vægte 60 procent og kvaliteten kun 40 procent i et så helt vitalt udstyr som det her

Steen Thomsen, regionsrådsmedlem, DF

Jacob Isøe Klærke (SF), der er regionsrådsmedlem, mener, at det er vigtigt at sikre en god kvalitet i produkterne.

- Vi mener, man skal have en minimumsstandard i forhold til, hvilke produkter man køber ind, som skal bruges af læger og sygeplejersker. Og det betyder, at de i indkøbsprocessen skal være med til at sige, om produkterne er gode nok til at kunne bruges i hverdagen, eller om de slet ikke er gode nok til overhovedet at blive vurderet, siger Jacob Isøe Klærke.

Læs også Sygehuse anvendte nåle, der ikke er skarpe: - Det var som et hvepsestik

Han mener dog også, at Region Midtjylland er nødt til at tænke i økonomi, når de køber produkter til hospitalerne. Men han mener ikke, at det skal være på bekostning af kvaliteten.

- Jo, vi skal jo købe de billigste produkter. Men vi skal købe de billigste produkter, der rent faktisk virker. Hvis vi køber noget sjusk og noget, der faktisk ikke duer, når det kommer i hænderne på læger og sygeplejersker, så sparer vi ikke nogen penge alligevel, siger Jacob Isøe Klærke.

Vi skal jo købe de billigste produkter. Men vi skal købe de billigste produkter, der rent faktisk virker.

Jacob Isøe Klærke, regionsrådsmedlem, SF

Ifølge TV2 ØSTJYLLAND's oplysninger indgik Region Midtjylland 152 udbudsaftaler i løbet af 2017. I 22 af tilfældene har økonomien været vægtet højere end kvaliteten. Her skal man dog tage højde for, at det ikke er alle udbud, der handler om behandlingsudstyr til hospitalerne - det gælder for eksempel også toiletbørster og lignende.

Men blandt de 22 udbud var altså også sagen om de dårlige nåle. Nålene blev anvendt på sygehusene i tre måneder, inden Region Midtjylland – efter bunkevis af klager fra personale og patienter - bøjede sig og droppede dem i begyndelsen af januar.

Kvaliteten vægtes over pris

Regionsrådsformanden, Anders Kühnau, mener fortsat, at udbudspolitikken er god, som den er. Men han er lydhør overfor mulige ændringer, såfremt en eventuel ny model stadig vægter kvaliteten højere end prisen.

- Hvis vi skal have en anden model, så skal jeg være helt sikker på, at det er en bedre model, vi får, set fra patienternes og personalets perspektiv og som selvfølgelig også samtidig er en model, hvor vi jo kan nå de økonomiske mål, som vi også skal nå, siger Anders Kühnau.