Patienter slår alarm: Så galt står det til
Psykiatriske patienter har fået nok af 'uværdig og ydmygende' pladsmangel i psykiatrien. De er trætte af ikke at blive hørt. Efter at Pia S. Mikkelsen i TV2 Østjylland fortalte om sine oplevelser, følger en lang række trop.
En madras på gulvet i et biblioteksrum. En seng i et mødelokale med stole og borde skubbet til siden. Toilet på gangen. Bad, der må lånes på andres værelser. Eller to senge på én stue med ikke andet end en lille skillevæg imellem.
Der har været massiv pladsmangel og overbelægning på de psykiatriske sengeafsnit på det nybyggede Aarhus Universitetshospital, hvor personalet dagligt ser sig nødsaget til at proppe ekstra senge ind på enestuer eller i lokaler, der ikke er beregnet til overnatning.
Og efter Pia S. Mikkelsen, der er indlagt med skizoaffektiv lidelse, som er en sindssygdom, hvor der både er symptomer på skizofreni og bipolar lidelse, i sidste uge stod frem i TV2 Østjylland og fortalte, hvordan det har påvirket hende at blive tvunget på dobbeltstue, har det vist sig, at hun langt fra står alene med de frustrationer.
TV2 Østjylland er blevet bestormet med henvendelser fra nuværende og tidligere indlagte.
En af dem er Ann-Sofie Rasmussen. Hun er lige nu indlagt på samme sengeafsnit som Pia S. Mikkelsen.
- Det er svært at tale om. Det kræver meget overskud, og det er tabubelagt at være så syg. Vi er på mange måder vant til at være en af de mest glemte patientgrupper. Men det gør det jo ikke mindre vigtigt af den grund. Og efter Pia er stået frem, har jeg også mod på det, siger hun.
48-årige Ann-Sofie Rasmussen har denne gang været indlagt i en måneds tid. Hun har diagnosen skizoaffektiv lidelse.
- Jeg brød fuldstændig sammen, sidst jeg blev spurgt, om jeg ikke kunne flytte på en dobbeltstue. Det er ikke til at holde ud. Jeg har brug for ro, for at kunne ligge i fred i mørke og for at kunne græde, siger Ann-Sofie Rasmussen, der bor i Højbjerg i Aarhus.
Hun har før oplevet at blive flyttet på en dobbeltstue, da hun var begyndt at få det lidt bedre under indlæggelsen og nogle nætter tog hjem i sin lejlighed for at øve sig i at sove der. En nat fik hun et angstanfald og skulle tilbage til sin stue på det psykiatriske sengeafsnit midt om natten.
- Men så var mine ting blevet flyttet til en dobbeltstue, og der lå en anden patient og sov. Jeg kunne overhovedet ikke rumme det, og fik et sammenbrud, så dagen efter blev jeg flyttet på enestue igen. Men det gjorde, at jeg gik fra at være i bedring til det modsatte, siger hun.
Ann-Sofie Rasmussen har gennem årerne været indlagt mange gange. Ifølge hende blev dobbeltstuer hverdag i psykiatrien efter flytningen til det nybyggede Aarhus Universitetshospital.
- Jeg synes, det er uværdigt for både os patienter og personalet, der prøver at gøre sit bedste, men så skal kæmpe mod pladsmangel, siger hun.
Lars lod sig udskrive pga. dobbeltstue
Lars Jakobsen har været indlagt på et psykiatrisk sengeafsnit på Aarhus Universitetshospital tre gange det seneste års tid, så han har både stiftet bekendtskab med de forhadte dobbeltstuer og andre alternative soverum.
Han kom godt ud af det med den patient, der skulle være hans værelseskammerat, men alligevel blev han presset og stresset af situationen.
- Når man er psykisk syg, har man virkelig brug for ro. Det var svært for mig at sove, når der var en anden i værelset. Så en af nætterne gik jeg ud på gangen og skubbede to lænestole sammen og forsøgte at få lidt søvn der. Men det er jo ikke optimalt, siger 60-årige Lars Jakobsen.
Har er diagnosticeret med personlighedsforstyrrelse og periodisk depression.
- Noget af mit problem er, at jeg ikke kan få ro i mit sind. Jeg har ikke samme regulering som andre 'normale' mennesker, siger han.
Derfor lod han sig også udskrive lidt før, han egentlig følte sig klar til det, da han igen fik at vide, at han skulle på en dobbeltstue.
Indlagt i biblioteksrum
Under en af indlæggelserne har Lars Jakobsen også oplevet, at han på grund af pladsmangel fik at vide, at han skulle tage sine ting og flytte ind i et biblioteksrum, fortæller han:
- Det var et mindre lokale uden toilet og de samme møbler som på en almindelig stue. Jeg følte mig endnu mere forkert her, og jeg protesterede voldsomt imod det, men sov her alligevel fire-fem nætter, indtil min tilstand var blevet så dårlig, at de var nødt til at flytte mig tilbage igen, siger han.
For mig betød flytningen, at jeg fik angst.
- For mig betød flytningen, at jeg fik angst, og at mine selvmordstanker tog til. Personalet gjorde det jo nok, fordi de også var i afmagt og ikke havde andre muligheder, siger han.
Færreste sengepladser i landet
Det er ikke kun på Aarhus Universitetshospital, at der er mangel på sengepladser. Det gør sig gældende i hele regionen.
Faktisk er Region Midtjylland den region i landet, der har færrest sengepladser pr. indbygger, som TV2 Østjylland kunne fortælle forleden.
SENGEPLADSER I PSYKIATRIEN
Sengepladser i psykiatrien per 1.000 indbyggere i 2022 (Med forbehold for, at regioner muligvis opgør tal lidt forskelligt):
Region Midtjylland: 0,39
Region Syddanmark: 0,47
Region Sjælland: 0,47
Region Nordjylland: 0,45
Region Hovedstaden 0,64
Sådan har vi gjort:
Antallet af sengepladser er fundet herunder. Antal sengepladser er sammenholdt med antal indbyggere i regionerne fra Danmarks Statistik.
Region Hovedstaden (baseret på interview)
En nyhed, der ikke kom bag på Jacob Klærke (SF), der er formand for psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland.
- Det ved vi godt. Det konstaterede jeg allerede for år tilbage. Dengang regnede vi ud, at vi manglede cirka 100 sengepladser for at nå op på landsgennemsnittet. Vi har virkelig arbejdet på at rette op på det, men vi er endnu ikke i mål, sagde han om regionens bundplacering.
Robin sov på madras på gulvet
På Regionshospitalet i Randers har 37-årige Robin Nedergaard, der lider af skizofreni, også mærket konsekvenserne af pladsmanglen i psykiatrien.
- Jeg har været indlagt så mange gange, at jeg har mistet overblikket. Jeg har både prøvet at være indlagt på dobbeltstue, en seng i en opholdsstue, et mødelokale og et sanserum. Under min første indlæggelse var det et chok for mig, men nu har jeg lidt vænnet mig til det, fortæller han.
- I sanserummet har der ikke været en seng. Der har personalet bare lagt en madras ind på gulvet. Det er selvfølgelig ikke optimalt overhovedet, men det vil jeg personligt hellere end en dobbeltstue, siger Robin Nedergaard.
Cheflæge er ikke stolt
ifølge overlæge i psykiatrien på Aarhus Universitetshospital Peter Møller Andersen er der i praksis så stor mangel på sengestuer, at der stort set altid er patienter, der er indlagt på dobbeltstuer eller i alternative lokaler som f.eks. samtalerum.
Jeg synes overhovedet ikke, det er værdigt.
- Jeg synes overhovedet ikke, det er dansk sygehusstandard værdigt. Det er et stort tilbageskridt. Der er ingen tvivl om, at det ikke fremmer helbredelsen af psykisk syge, siger Peter Møller Andersen.
Har du mærket konsekvenserne af pladsmangel i psykiatrien?
å kontakt os her eller på tip@tv2oj.dk
Cheflæge i afdeling for depression og angst på Aarhus Universitetshospital Farahna Harees oplever, at overbelægningen er blevet endnu værre de seneste par år.
- Det foregår dagligt. Vi er ikke stolte af det, men vi har ryggen mod muren. Man skal være virkelig dårlig, før man bliver indlagt, og når det ikke er patientsikkerhedsmæssigt forsvarligt at udskrive nogen, er den mindst dårlige løsning at ty til dobbeltværelser, siger hun.