Ny app har reddet liv i hovedstaden: Nu skal den gøre en forskel her

Fra i dag kan borgerne i Region Midtjylland lettere redde hinandens liv, hvis de melder sig som hjerteløbere gennem en ny app på telefonen

01:31

Det har aldrig været nemmere at redde et andet menneskes liv. Med hjerteløberapp'en på din telefon melder dig du frivilligt til at løbe ud med en hjertestarter og yde livreddende førstehjælp, hvis der sker et hjertestop i nærheden.

App'en er med stor succes udbredt i hovedstaden, og nu kommer den altså til Region Midtjylland.

Læs også Frivillige førstehjælpere skal redde liv i hele Østjylland

- Man melder sig til frivilligt at gøre en forskel og yde livreddende førstehjælp. Og få en anden til at blive genoplivet fra hjertestop, fortæller projektchef hos Trygfonden, Grethe Thomas, til TV2 ØSTJYLLAND.

App'en, der blev positivt modtaget under fremvisning i dag i Horsens, fungerer sådan, at de 20 nærmest får en alarm på telefonen. De kan takke ja eller nej til missionen og får besked på, om de skal gå direkte til den med hjertestop eller hente en hjertestarter.

Sådan vil det se ud på din mobil, når der kommer en alarm. 

Betyder flere reddede liv

- Det kommer til at betyde flere reddede menneskeliv i Region Midtjylland, lyder det sikkert fra Grethe Thomas.

Viljen til at redde liv virker da også til at være der hos østjyderne.

Jeg kunne aldrig drømme om bare at lade som ingenting. Jeg ville gøre det, jeg kunne.

Marianne Meinert, Vejle

- Jeg kunne aldrig drømme om bare at lade som ingenting. Jeg ville gøre det, jeg kunne, siger Marianne Meinert, som fik vist app'en i Horsens tirsdag.

De øvrige fremmødte var af samme overbevisning, og eksperterne mener da også, at alle bidrag gør en forskel.

- Din hjælp er i høj grad noget værd. Vi ved, at når genoplivningen sker hurtigt med et stød fra en hjertestarter, så øges chancerne, for at personen overlever betragteligt, siger ledende overlæge hos Præhospitalet under regionen, Bo Ness Iversen, til TV2 ØSTJYLLAND.

02:19

VIDEO: Bo Ness Iversen sætter her flere ord på, hvorfor det er vigtigt at gøre noget og melde sig som frivillig gennem den nye app.

Luk video

Kræver ikke lang uddannelse

Også fra politisk side hilses det nye initiativ velkommen.

- Jeg er sikker på, at det kommer til at redde liv, man behøver ikke en lang uddannelse for at udøve førstehjælp, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Magnus' mor lå livløs, og han kunne ikke førstehjælp: Så kom han i tanke om 'Stayin' Alive'

Hidtil har man haft en lignende ordning 32 steder i regionen, hvor der er blevet uddannet såkaldte 112-førstehjælpere.

For eksempel på Mols og Helgenæs hvor det tager op mod 30 minutter for en akutlæge at komme frem.

- Vi er langt væk fra alting på spidsen af Helgenæs, og uanset hvor godt systemet virker, så vil der gå noget tid, inden hjælpen kommer herud, sagde en af førstehjælperne, Lars Telling Dennig, til TV2 ØSTJYLLAND den 22. januar sidste år.

01:49

VIDEO: Mød den frivillige førstehjælper, Lars Telling Dennig, i indslaget her.

Luk video

Kan afløse hidtidige ordninger

Med den nye hjerteløberordning bliver det ikke noget krav, at man kan yde førstehjælp.

Når man downloader app'en, skal man dog krydse af, om man har haft et kursus i førstehjælp. Derudover skal man acceptere, at man har tavshedspligt.

Det er ikke kun folk, som er bosat i et område, der får en notifikation. Det vil altid være dem, som er nærmest, om de så til dagligt bor et andet sted i regionen.

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand

Regionen håber, at hjerteløberordningen med tiden kan afløse de 32 hidtidige ordninger.

- De frivillige i vores 112-førstehjælper-ordning har gjort et rigtigt godt stykke arbejde. Men med den nye hjerteløberordning bliver det hele mere effektivt. Det er ikke kun folk, som er bosat i et område, der får en notifikation. Det vil altid være dem, som er nærmest, om de så til dagligt bor et andet sted i regionen, forklarer Anders Kühnau.

1000 var interesseret på forhånd

Håbet er altså, at dækningen bliver bedre, og det vel og mærke ikke kun i områder, hvor det i forvejen kan tage lang tid for den professionelle hjælp at nå frem.

- Det her har et kæmpe potentiale, og det er ikke kun de tyndtbefolkede områder, hvor det giver mening. Også i byerne vil det kunne redde liv, siger regionsrådsformanden.

Læs også Mille gav ung pige førstehjælp: Jeg troede at jeg ville gå i panik

Hjerteløberordningen er et samarbejde mellem Præhospitalet i Region Midtjylland, Trygfonden, hjertestopsforskere og Region Hovedstadens Akutberedskab.

I Region Hovedstaden indførte man hjerteløberordningen i 2017. Her er man oppe på 25.000 frivillige hjerteløbere.

Allerede før appen er gået i luften i det østjyske, har 1.000 meldt deres interesse for at blive hjerteløber. Det var muligt fra kl. 12 i dag at hente app'en.