Nåleproducent stikker til Region Midtjylland: Vil have seks millioner i erstatning

Region Midtjylland droppede B. Braun Medicals nåle, fordi de ikke mente, at de var gode nok. Nu vil firmaet have erstatning fra regionen

Arkivfoto. Foto: Kim Haugaard - Ritzau Scanpix

Region Midtjylland droppede tilbage i december en nye, billige nål, som man blandt andet bruger til at lægge drop på sygehusene. Kvaliteten var for ringe, mente regionen. Men nu har firmaet bag nålen planer om at lægge sag an mod regionen.

​Regionen opsagde kontrakten med firmaet B. Braun Medical, der var leverandør af nålen til sundhedsvæsenet. Nålene var billigere end de tidligere, men levede ikke op til regionens kvalitetskrav, og derfor blev aftalen med B. Braun Medical opsagt før tid. 

Læs også Hospitaler dropper billig nål: Måtte stikke alt for mange gange

B. Braun Medical mener ikke, at der er kvalitetsproblemer med nålene. Derfor har virksomheden sendt et udkast til en stævning til Region Midtjylland, hvor de kræver seks millioner kroner i erstatning. Det beløb bygger på, hvor mange nåle B. Braun Medical forventede at kunne sælge i løbet af de tre år, som kontrakten oprindeligt løb.

- Der er ingen fejl eller mangler ved nålen, og vi har gjort alt, hvad vi kunne for at oplære lægerne og sygeplejerskerne, som har skullet bruge nålen. Derfor har regionen ingen saglige begrundelser for at opsige kontrakten med os. Det er derfor, vi har rejst sagen, siger Claus Lundin, der er divisionschef i B. Braun Medical.

04:09

TV2 ØSTJYLLAND bragte et indslag om de udskældte og uskarpe nåle den 29. januar 2018. Se indslaget her. Video: TV2 ØSTJYLLAND og B. Braun Medicals reklamevideo på Youtube.

Luk video

Region Midtjylland afviser krav

Regionsdirektør Jacob Stensgaard Madsen bekræfter, at man har modtaget et udkast til en stævning, hvor B. Braun Medical kræver seks millioner kroner.

- Det krav har vi afvist, og vi mener, at vi sådan set blot har opsagt kontrakten inden for den halvårlige prøveperiode, som står skrevet i kontrakten, siger Jacob Stensgaard Madsen og fortsætter:

- Reelt set skylder vi dem ikke noget, men vi har tilbudt at dække de dokumenterede omkostninger, som de har haft i forbindelse med oplæring af vores personale.

Læs også DF vil af med uskarpe nåle: Kvalitet er vigtigere end pris

Også Venstres Carsten Kissmeyer tager den varslede stævning med ro.

- Vi har haft nogle patientoplevelser og nogle medarbejderoplevelser, som ikke har været gode, og i den sammenhæng har regionen truffet en beslutning om, at man ikke bruger dét remedie længere. Vi tager det ganske roligt, men når der er en retssag på vej, vil jeg ikke kommentere mere på det, siger Carsten Kissmeyer.

00:54

VIDEO: Carstem Kissmeyer tager den varslede stævning med ro.

Luk video

Ikke nok oplæring

B. Braun Medical fastholder, at der ikke er noget i vejen med deres produkt. Divisionschef Claus Lundin mener i stedet, at skylden for de dårlige oplevelser med nålene, ligger i manglende oplæring blandt medarbejderne.

- Vi har fra starten forklaret regionen, at vores produkt var anderledes end den type af PVK-nåle, som de brugte tidligere. Derfor har det været helt nødvendigt med den rigtige optræning af brugerne. Vi har oplevet at møde op ude på afdelinger for at undervise, hvor der ikke er mødt nogen op, siger Claus Lundin og sender en stikpille mod regionen.  

- Jeg forstår ikke, at Region Midtjylland ikke har gjort mere ud af at sørge for, at deres medarbejdere har deltaget.

Læs også Politikere efter nåle-sagen: Fem andre sager kigges efter i sømmene

Skader virksomhedens omdømme

Historierne om de problematiske nåle er, ifølge Claus Lundin, dårligt for virksomhedens ry.

- Der er ingen tvivl om, at de mange kommentarer skader vores produkts og vores virksomhedsomdømme, siger Claus Lundin.

Igen henviser han til, at det ikke er nålene, den er gal med.

- Jeg er med på, at man ikke kan tage brugernes oplevelse af nålen væk, men forudsætningen er forkert. Det er ikke nålen, der er sløv, men undervisningen af regionens læger og sygeplejersker, der ikke har været fyldestgørende, siger Claus Lundin.

Læs også Sygehuse anvendte nåle, der ikke er skarpe: - Det var som et hvepsestik

Efter regionen modtog udkastet til stævningen, har de to parter holdt møde, hvor de har fremlagt deres synspunkter. Ifølge regionsdirektøren har B. Braun Medical ytret ønske om, at regionen skal bede deres medarbejdere om at tie stille i sagen.

- Det har jeg selvfølgelig forklaret, at vi som en offentlig myndighed hverken kan eller vil gøre, siger regionsdirektør Jacob Stensgaard Madsen.