Midlertidige lukninger frustrerer: - Vores borgere forstår det ikke

Hverken i Grenaa eller Silkeborg vækker regionens beslutning om at lukke for akutklinikker over julen begejstring.

Fredag i denne uge udsendte Region Midtjylland en pressemeddelelse, hvor de meddelte, at de lukkede ned for akutklinikkerne i Silkeborg og Grenaa henover julen for at frigive medarbejdere til sygehusvæsnet. 

Borgmestrene i de to kommuner har siden modtaget henvendelser fra bekymrede borgere, der er i tvivl om, hvad det betyder for dem. Andre frygter, at den midlertidige lukning bliver permanent. 

Jan Petersen, borgmester i Norddjurs Kommune (S), har modtaget adskillige henvendelser fra borgere, der tror, at lægevagten er lukket ned. Det skyldes ifølge ham en dårlig formulering fra regionens side. 

Akutklinikkernes personale samarbejder med lægevagten, og den midlertidige lukning betyder derfor også, at lægevagtsfunktionen lukker, skriver regionen i sin pressemeddelelse. 

Jan Petersen, borgmester i Norddjurs Kommune (S), har modtaget adskillige henvendelser fra borgere, der tror, at lægevagten er lukket ned. Det skyldes ifølge ham en dårlig formulering fra regionens side.
Jan Petersen, borgmester i Norddjurs Kommune (S), har modtaget adskillige henvendelser fra borgere, der tror, at lægevagten er lukket ned. Det skyldes ifølge ham en dårlig formulering fra regionens side. Foto: Gert Præst for Norddjurs Kommune

Man kan dog fortsat ringe til lægevagten, og det er også muligt at få lægevagten på hjemmebesøg. Men det er ikke muligt at blive henvist til akutklinikken i Grenaa. Man vil i stedet blive henvist til Randers, 60 kilometer væk. 

- Jeg er forbandet over, at den del med lægevagten har fået lov til at køre. Der er ingen ændringer i betjeningen af Lægevagten og 112, siger Jan Petersen (S) til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han anerkender, at der er brug for at koncentrere kræfterne på sygehusene op til jul, hvor antallet af indlagte med Covid-19 forventes at stige yderligere. 

- Jeg vil også gerne have, at der er personale til at hjælpe mine borgere, hvis de bliver indlagt med Covid-19 på Randers Sygehus.

Her er Anders Kuhnaüs svar

Lokalt frygter Jan Petersens borgere, at den midlertidige lukning bliver dødsstødet til akutklinikken i Grenaa. 

- Der bliver regionsrådet nødt til at fortælle klart, at det ikke er den dagsorden, man har, siger Jan Petersen, der først fik beskeden om den midlertidig lukning, da regionen udsendte deres pressemeddelelse fredag. 

I Silkeborg vækker beslutningen heller ikke begejstring. Borgmester Steen Vindum (V) savner en forklaring på, hvorfor det er akutklinikkerne i Silkeborg og Grenaa, der skal lukke ned. 

- Anders Kuhnaü (regionsrådsformand i Region Midtjylland (S)) skylder at fortælle, hvorfor det lige er Silkeborg. Hvorfor er det ikke Horsens eller Randers? Det er som om, Kuhnaü ikke kan lide Silkeborg, siger borgmesteren. 

Dertil pointerer Anders Kuhnaü, regionrådsformand i Region Midtjylland, at det bestemt ikke er tilfældet:

- Det her er en formandsbeslutning, der er besluttet af mig og 2. næstformand for regionsrådet, Carsten Kissmeyer (V), Vindums egen partifælle. Det er utidigt, at Steen Vindum forsøger at gøre det til et personligt angreb, når det er en fælles beslutning, der ikke har været indvendinger imod i Regionsrådet. Man kan ikke gøre det til et spørgsmål om partipolitik eller valgkamp, når vi står i en sundhedskrise som den her, siger Anders Kuhnaü. 

Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).
Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S). Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Han understreger samtidigt, at der er tale om akutklinikker og ikke akutmodtagelsen - og at det er derfor, at klinikken i Silkeborg må lukke midlertidigt:

- Det tyder på en misforståelse af begreberne fra Steen Vindums side. En akutklinik og en akutmodtagelse er to vidt forskellige ting. Akutmodtagelsen tager sig af alle, der kommer ind med akutte problemer, der vedrører liv og helbred. Akutklinikken tager sig af småskader og bliver benyttet af langt færre. Derfor er det vores vurdering, at der fortsat er tryghed og sikkerhed for borgerne, selvom klinikken i Silkeborg må lukke midlertidigt, siger Anders Kuhnaü.

Borgmester Steen Vindum (V) savner en forklaring på, hvorfor det er akutklinikkerne i Silkeborg og Grenaa, der skal lukke ned.
Borgmester Steen Vindum (V) savner en forklaring på, hvorfor det er akutklinikkerne i Silkeborg og Grenaa, der skal lukke ned. Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Steen Vindum anerkender ligesom Jan Petersen behovet for at koncentere kræfter i kampen mod Covid-19. Men han mener ikke, at lukningen af akutklinikkerne er gennemtænkt. 

- Vi får at vide, at vi skal blive så meget hjemme som muligt. Vi skal ikke fare alt for meget rundt, men nu kan folk blive tvunget til at køre til Viborg, Herning eller hvor de skal hen for at få behandling, siger Steen Vindum. 

FAKTA

Steen Vindum har modtaget beskeder fra borgere, der deler hans frustration:

- Det er bare en endnu en serviceforringelse, som rammer borgerne i Silkeborg, siger Steen Vindum. 

Hverken Jan Petersen (S) eller Steen Vindum (V) pointerer, at de ikke frygter, at det vil få konsekvenser for deres borgeres helbred. 


image00007

Tvillinger er i talent-finale med hver sit projekt

hornslet skole

Skole hjemsender 17 lærere og flere klasser efter smitteudbrud

Å

Efter flere års kamp: Ny bro bliver muligvis en realitet

Michael Bang Henriksen

liveblog COVID-19 LIVE: Danskerne ser lige så mange som inden nedlukning i december

Vesterbros Bodega

Bodega må slå dørene op – men ejeren vil ikke med alle reglerne

politi

16-årig fik beslaglagt motorcykel

Dagens mest læste