Lægehelikopter flyver ofte forgæves - men redder stadig liv

De danske lægehelikoptere må vende om på knap hver tredje tur, men redder stadig liv. Derfor skal det nu undersøges, om helikopterne bliver brugt effektivt nok

Danske akutlægehelikoptere flyver ofte forgæves, men redder også mange menneskeliv. Derfor skal det nu undersøges nærmere, om helikopterne bliver brugt effektivt nok.

- Det er vigtigt, at vi udnytter vores ressourcer bedst muligt, siger Karen Alstrup, der er speciallæge i anæstesiologi på Præhospitalet.

En tredjedel af turene bliver nemlig aflyst, før helikopteren når ud til patienten.

quote - I stedet for at vi skulle bruge en time i transport til Skejby, så var jeg derovre på seks minutter. Det var helt fantastisk.

Leo Odgaard, patient

- Det er en meget kompleks opgave at vurdere, om der er behov for en lægehelikopter ude på et skadessted. Og det kan være vanskeligt at få helt tilstrækkeligt information om, hvor syg den her borger er. Aflysninger omkring 30 procent kan vise sig at være et helt fint resultat. Men vi er selvfølgelig nødt til at undersøge, om vi kan gøre det endnu bedre, siger Karen Alstrup.

Helikopteren redder liv

Leo Odgaard fra Helgenæs er en af de 3600 patienter, der i fjor har haft glæde af helikopteren. For et år siden blev han ramt af en blodprop i hjertet. 

I 25 minutter ventede familien på ambulancen. Men det var lægehelikopteren, der først kom til undsætning.

- I stedet for at vi skulle bruge en time i transport til Skejby, så var jeg derovre på seks minutter. Det var helt fantastisk. Det var jo rigtig godt, for her handlede det jo om at komme i gang med en behandling så hurtigt som overhovedet muligt, siger Leo Odgaard fra Helgenæs. 

For patienter som Leo Odgaard er hvert minut afgørende, og derfor er det også vigtigt, at lægehelikopteren bliver brugt rigtigt.

Det er en meget kompleks opgave at vurdere, om der er behov for en lægehelikopter ude på et skadessted, og det kan være vanskeligt at få helt tilstrækkeligt information om, hvor syg den her borger er, siger Karin Alstrup, der er læge i Præhospitalet.
Det er en meget kompleks opgave at vurdere, om der er behov for en lægehelikopter ude på et skadessted, og det kan være vanskeligt at få helt tilstrækkeligt information om, hvor syg den her borger er, siger Karin Alstrup, der er læge i Præhospitalet.

Derfor skal Karin Alstrup nu skal i gang med at analysere tusindvis af data fra helikopterens mange flyvninger for at se om noget kan gøres bedre.

- Vi undersøger blandt andet, hvad fejler de her patienter, hvordan går det med dem, hvor godt overlever de, og så kigger vi også på, om det gør en forskel at blive fløjet frem for at blive kørt til hospitalet, hvis man har en alvorlig sygdom, siger Karin Alstrup.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om undersøgelsen af lægehelikopterne.

Fakta om danske lægehelikoptere