Hospital vil af med kendt læge: Patienter skal til ny scanning for lungekræft

Region Midt varsler fyring af ledende overlæge, der har trodset Sundhedsstyrelsens retningslinjer om fuld CT-scanning af lungepatienter. Mindst 93 patienter skal nu scannes på ny.

OPDATERING:
Hospitalsenhed Midt præciserer i en pressemeddelelse her til aften, at det kunne misforstås, da de udmeldte, at Ulrich Fredberg havde undladt at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, selvom han havde oplyst hospitalsledelsen om, at retningslinjerne blev overholdt. Man er nået frem til, at den mere korrekte formulering er, at hospitalsledelsen havde fået den opfattelse, at retningslinjerne blev overholdt, mens de faktisk ikke blev det. Ulrich Fredberg har altså ikke givet hospitalsledelsen forkerte oplysninger.

Mindst 93 patienter skal indkaldes til ny scanning for lungekræft. Det sker, fordi patienterne, ifølge Region Midtjylland ikke er blevet undersøgt tilstrækkeligt.

Som konsekvens af sagen har Region Midtjylland varslet fyring af den ledende overlæge på Diagnostisk Center på Regionshospitalet i Silkeborg, Ulrich Fredberg.

quote Patientsikkerheden har været i fare, vi har haft samarbejdsproblemer med Ulrich Fredberg, og nu skal vi til at have en alvorlig samtale.

Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt

Den ledende overlæge Ulrich Fredberg sidder også i regionsrådet i Region Midtjylland – valgt ind for Venstre.

- Det er et meget trist forløb – i alle henseender. Patientsikkerheden har været i fare, vi har haft samarbejdsproblemer med Ulrich Fredberg, og nu skal vi til at have en alvorlig samtale. Så der er ingen vinder i denne her sag, siger Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt.

quote Alle hospitaler bryder retningslinjerne – det er der ingen tvivl om.

Ulrich Fredberg, politiker og ledende overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg

Patienter med beskedne symptomer har, ifølge Region Midtjylland, fået foretaget en såkaldt lavdosis CT-scanning for at undersøges for lungekræft. Men det er ikke tilstrækkeligt, mener regionen, da en ordentlig udredning efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer kræver en fuld CT-scanning af patienterne for at kunne opspore, hvorvidt patienten har lungekræft.

Overlæge: Alle hospitaler bryder retningslinjerne

Den ledende overlæge og politiker for Venstre anerkender, at lavdosis-scanningerne har været et brud på Sundhedsstyrelsens retningslinjer, men afviser alligevel kritikken. Han mener, at det er almindeligt, at der tilbydes lavdosis CT-scanning.

- Alle hospitaler bryder retningslinjerne – det er der ingen tvivl om. De overholdes ingen steder, for ingen har mulighed for at opfylde retningslinjerne i forhold til kapaciteten, siger Ulrich Fredberg til TV2 ØSTJYLLAND.

Han mener i stedet, der er tale om en personlig hetz imod ham fra hospitalsledelsens side.

Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt, afviser, at den varslede fyring har rod i personlige stridigheder.
Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt, afviser, at den varslede fyring har rod i personlige stridigheder.

Men det afviser hospitalsledelsen blankt.

- Det er ikke nogen hetz. Det handler om patienternes tarv, men samarbejdsproblemerne har selvfølgelig ikke gjort sagen lettere, siger Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt.

’Ledelse forsøger målrettet at få mig fyret’

Ifølge en pressemeddelelse om sagen fra Region Midtjylland har overlægen direkte ’undladt at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, selvom han har oplyst hospitalsledelsen om, at retningslinjerne overholdes.’

quote Ledelsen ved præcist, hvad der er foregår – det er ingen i tvivl om.

Ulrich Fredberg, ledende overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg

Men det er usandt, ifølge overlægen. Ifølge ham har hospitalsledelsen været helt bevidst om, at hans afdeling foretog lavdosis CT-scanninger.

- Ledelsen ved præcist, hvad der er foregår – det er ingen i tvivl om, siger Ulrich Fredberg til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har kritiseret ledelsen, og de har målrettet forsøgt at få mig fyret.

Ulrich Fredberg, ledende overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg

Spørger man den ledende overlæge Ulrich Fredberg er sagen personlig – og ikke faglig:

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har kritiseret ledelsen, og de har målrettet forsøgt at få mig fyret, siger overlægen.

Han understreger, at han aldrig før i sine 19 år som ledende overlæge har været til tjenestelig samtale eller lignende.

Ledende overlæge Ulrich Fredberg har tidligere modtaget stor ros netop for de undersøgelser, han nu kritiseres for, efter Sundhedsstyrelsen har ændret sine retningslinjer på området. 
Ledende overlæge Ulrich Fredberg har tidligere modtaget stor ros netop for de undersøgelser, han nu kritiseres for, efter Sundhedsstyrelsen har ændret sine retningslinjer på området.  Foto: TV2 Østjylland

Alligevel kommer den varslede fyring ikke uventet:

- Jeg har været forberedt på det i flere år. Men jeg er overrasket over, at det skulle være på baggrund af lavdosis CT-scanninger, siger han.

Overlæge: Vi har landets bedste udredningsforløb

Til trods for at regionen varsler Ulrich Fredberg fyret netop for manglende CT-scanninger, holder overlægen på, at hans afdeling har landets bedste udredningsforløb for lungekræft.

- Vi har ganske enkelt de bedste resultater på området, siger Ulrich Fredberg til TV ØSTJYLLAND.

Afdelingen har da også fremvist flotte resultater på opsporing af lungekræft i den tidlige fase og har fået stor ros netop for sine lavdosis CT-scanninger ved patienter med vage symptomer.

quote Når Sundhedsstyrelsen siger, at det er en retningslinje, så må hospitalerne simpelthen rette ind. For selvfølgelig skal patienterne have den bedste behandling.

Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt

Blandt andre af Kræftens Bekæmpelse i 2018:

- Alle patienter med lungekræft har krav på at få stillet en diagnose så hurtigt som muligt, uanset hvor de bor henne. Så når det i Silkeborg går så godt med den tidlige diagnostik, bør det give anledning til, at man politisk og på det lægefaglige plan drøfter, hvordan man andre steder i landet kan opnå lignende resultater. Det skylder man patienterne, fastslog Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse på organisationens hjemmeside.

Men for hospitalsledelsen ændrer det ikke på, at overlæge Ulrich Fredberg skulle have givet sine patienter med vage symptomer en fuld CT-scanning, efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer blev ændret i 2019:

- Efter Sundhedsstyrelsen ændrede sine retningslinjer i april 2019, har der været visse patienter, der ikke har fået den bedste undersøgelse. Og når Sundhedsstyrelsen siger, at det er en retningslinje, så må hospitalerne simpelthen rette ind. For selvfølgelig skal patienterne have den bedste behandling, siger Claus Brøckner Nielsen, der er lægefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt.

Fuld CT-scanning afslører oftere lungekræft

Ulrich Fredberg anerkender, at en fuld CT-scanning er bedre end en lavdosis CT-scanning til at opspore lungekræft. Men siger, at andre hospitaler ikke engang laver CT-scanninger i alle de tilfælde, som de gør ved Diagnostisk Center i Silkeborg.

- Faktisk er det Silkeborg, der laver flest CT-scanninger. For andre steder laver de røntgen af lungerne, siger han og uddyber, at mens en fuld CT-scanning opsporer 99 procent lungekræfttilfælde, er det 95 procent for lavdosis CT-scanning og kun 75 procent for røntgen.

quote ... hvis vi skulle give det til alle, så ville vi ikke have kapaciteten.

Ulrich Fredberg, ledende overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg om at give fuld CT-scanning til alle patienter

Hvorfor ikke give fuld CT-scanning til alle, når det er den bedste opsporing?

- Det har jeg ingen modvillighed imod, men det er ikke det, de praktiserende læger beder om, og hvis vi skulle give det til alle, så ville ikke have kapaciteten.

Regionshospital gennemgår 625 patienters forløb

På baggrund af sagen om både mangelfulde scanninger bliver 625 patienters forløb nu gennemgået i en intern undersøgelse af regionshospitalet, der skal afleveres til Styrelsen for Patientsikkerhed til sommer.

- Jeg beklager rigtig meget over for de patienter, der nu bliver indkaldt til ekstra undersøgelser med den nervøsitet og den uro, det giver. Men vi prioriterer patientsikkerheden rigtig højt, og vi har haft svære samarbejdsproblemer med Ulrich Fredberg, siger Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt.

Foreløbigt er det besluttet, at 93 af patienterne skal have en ny scanning foretaget. Fire af dem er henvist til kræftpakke, og én patient har fået konstateret lungekræft.

 

Lige nu
Moderna-vaccine

liveblog COVID-19 LIVE: Fem danskere er nu færdigvaccineret mod corona

coronatest coronavirus covid-19 test

Opfordring ser ud til at virke: Testcenter oplever igen stor efterspørgsel

20210107-113242-L-1920x1054we

Vinterens koldeste nat og morgen: Mere end 10 graders frost

Else Jensen coronavaccination Plejehjemmet Ankersgade første vaccine

Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

skaermbillede_2020-02-08_kl._19.49.05.jpg

Vil udnytte corona-nedlukning: Vejarbejde udvides

Vaccine

play For få bliver vaccineret: Bookingsystem spænder ben for ældre