Kühnau undrer sig: Hvor er pengene til psykiatrien?

Der blev ikke plads til psykiatrien på finansloven, og det undrer Anders Kühnau (S), der er kommende formand for Region Midtjylland

03:51

Finansloven kom forleden på plads, men de psykisk syge og deres pårørende må kigge langt efter penge til området.

Anders Kühnau (S), kommende formand for Region Midtjylland, kalder det et stort problem, mens finansminister Kristian Jensen (V) afviser kritikken.

Læs også Ny formand for regionen vil påvirke den nationale sundhedspolitik

Anders Kühnau mener, at det går ud over patienter og personale i psykiatrien, der i forvejen er presset, at regeringen og Dansk Folkeparti i finansloven ikke øremærkede penge til området.

- Det er et stort problem. Vi har ikke bare i Region Midtjylland, men i hele landet, en stor stigning i antallet af psykiatriske patienter. Det vil sige, at hvis vi kun har de samme penge at gøre godt med næste år som i år, vil der blive færre penge per patient, og dermed kan vi give en dårligere behandling til de psykisk syge, og det det er ikke det, der er behov for. Vi har faktisk brug for flere penge, så vi kan give en bedre behandling til de psykisk syge, siger Anders Kühnau.

Læs også Aftale landet: Regionen afsætter millionbeløb til psykiatrien

Psykiatrien skal have et løft

Han mener, at psykiatrien bør være en del af finansloven og ikke være afhængig af de midlertidige satspuljemidler.

- Problemet er, at satspuljemidler kun er midlertidige midler. Der er også nogle, der udløber samtidig med, at vi får nye, og faktisk får vi samlet set færre satspuljemidler næste år i forhold til, hvor mange vi har haft i år. Så satspuljemidlerne kan desværre ikke redde os. Vi står i en situation, hvor vi skal have permanente midler. Altså et løft permanent på finansloven, hvis vi skal kunne lave en bedre psykiatri, end det vi gør i dag, og det vil vi rigtig gerne, siger Anders Kühnau.

Læs også SF i regionen vil have 100 nye sengepladser i psykiatrien

Finansminister Kristian Jensen afviser kritikken fra Anders Kühnau.

- Jeg forstår godt behovet for at prioritere psykiatrien, og derfor gjorde vi det allerede i det, man kan kalde for regionernes finanslov, da vi i sommer lavede aftalen for regionernes økonomi for 2018. Der løftede vi med en halv milliard kroner, og regeringen sagde, at vi alene løftede med en halv milliard kroner for at regionerne skulle bruge pengene på psykiatrien. Det var en del af aftalen, Ikke med Anders Kühnau, men med hans forgænger Bent Hansen, at grunden til, at vi var villige til at løfte regionernes økonomi med en halv milliard, var, at de skulle bruge pengene på psykiatri, siger Kristian Jensen.

03:43

VIDEO: Kristian Jensen afviser kritik af finanslov uden psykiatri-penge

Luk video

Men den udlægning kan Aarhus Kühnau ikke genkende om aftalen om regionernes økonomi.

- Jeg er uenig med finansministeren i, at den ekstra halve milliard til regionerne skulle bruges til psykiatrien. Når jeg læser aftalen, mener jeg ikke, at der noget sted står, at psykiatrien skal have flere penge.

Læs også Hvorfor druknede Jonatan?

Kristen Jensen peger på, at regionerne i deres budget selv kan prioritere, hvad pengene kan bruges til.

- Det gør vi også. Vi har allerede afsat ti millioner kroner ekstra i 2018 til psykiatrien, og vi har også vedtaget i forbindelse med konstitueringsforhandlingerne, at vi vil finde yderligere 15 millioner kroner. Det gør vi, fordi vi gerne vil gøre det bedre for vores psykiatri. Problemet er, at de penge skal findes inden for vores somatiske sygehus, altså de fysiske sygdomme, og der har vi den udfordring, at der har vi heller ikke fået flere penge i den her finanslov. Derfor står vi i en situation, hvor vi har et meget presset sygehusvæsen, hvor vi så skal finde nogle penge til en meget presset psykiatri-område. Og det er ikke en lykkelig situation. Tværtimod, siger Anders Kühnau, der mener, at psykiatrien har brug for et milliardløft over en årrække, hvis området skal løftes op på højde med resten af sygehusvæsnet.

I videoen øverst på siden kan du se interviewet med Anders Kühnau.