Kühnau sender brev til benamputerede - beklager utryghed og bekymring

Region Midtjylland har onsdag sendt et åbent brev til benamputerede og pårørende, hvor Regionsrådsformanden beklager at have skabt utryghed og bekymring.

Onsdag kunne samtlige benamputerede og deres pårørende læse, hvordan Anders Kühnau (S), der er Regionsrådsformand i Region Midtjylland, beklager dybt at have skabt utryghed og bekymring med den analyse, som regionen har fået lavet af karkirurgien.

Deri stod det nemlig klart, at der er blevet foretaget flere benamputationer end nødvendigt, og at der nu sidder en række mennesker, der kunne have undgået at miste det ene eller begge ben.

- Vi har valgt at lægge brevet op for at skabe tryghed hos en gruppe, som indtil nu har været utrygge efter den her historie kom frem, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

- jeg kunne godt bruge et ben eller to

En af dem, der lige nu går i uvished og venter på at høre, om hun er en af dem, der kunne have undgået en eller to benamputationer er 75-årige Berit Olesen.

I dag er hun afhængig af sin kørestol, fordi hun i 2021 fik amputeret begge sine ben.

Amputationen skete, da en undersøgelse viste, at hun havde koldbrand. Et rør i benet skulle hjælpe med blodtilførslen, men det gjorde det ikke, og da benet ifølge hende selv blev ”liggult og blegt”, blev først det ene ben fjerne.

Og ikke længe efter skulle det andet samme vej.

Da hun blev konfronteret med, at hun muligvis kunne være fejlopereret ramte en bølge af følelser hende.

- Jeg er da noget chokeret og tænker, om jeg er en af dem, der er blevet fejlopereret. For jeg kunne faktisk godt bruge et ben eller to, sagde Berit Olesen til TV2 ØSTJYLLAND tilbage i starten af maj.

Der vil gå lang tid inden endeligt svar

Men Berit må vente med at få svar på, om hun kunne have beholdt det ene eller begge ben, for det er nemlig en længere proces at finde frem til de fejlopererede.

Det står der også i det åbne brev fra Anders Kühnau, og til TV2 ØSTJYLLAND siger han følgende:

- Jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, at patienterne skal vente, så vi gør alt, hvad vi kan for at gøre ventetiden så kort som muligt.

Lige nu forsøger regionen at afgrænse gruppen af patienter, så arbejdet kan laves hurtigere. 

I første omgang vil der blive kigget ti år tilbage, og hvis man skulle være en af de patienter, der er omfattet af sagen, vil man blive kontaktet direkte, ligesom man vil få hjælp til at søge erstatning.