Kühnau om langsigtet psykiatri-plan: Vi vil gerne se flere penge

En langsigtet plan for psykiatri er på vej, lover sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Kommende formand for Region Midtjylland ønsker, der kommer flere ressourcer fra staten til området

06:46

En længe efterspurgt samlet plan for psykiatrien er nu på vej. Det løftede sundhedsministeren sløret for i dag. Dagens udmelding skaber glæde for en kvinde, der i morges tog turen fra Aarhus til Christiansborg og det af en helt særlig grund. Med sig havde hun en historie om sin søn, som hun håber, har været med til at åbne politikernes øjne.

En længe efterspurgt samlet plan for psykiatrien er på vej. Det løftede sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sløret for fredag.

-Der er behov for at opprioritere psykiatrien i Danmark. Der er områder i psykiatrien, hvor det ikke er godt nok, sagde Ellen Trane Nørby fra Folketingets talerstol fredag. 

Psykiatrien var på dagsorden, da der var forespørgselsdebat om området. Alle partierne anerkender nu, der er brug for en samlet og fremadrettet plan, hvor psykiatrien bliver prioriteret.

Læs også Se dokumentar: Hvorfor druknede Jonatan?

- Jeg har som sundhedsminister iværksat en række initiativer, både en kulegravning af hele psykiatrien, hvor der kommer anbefalinger her til januar, hvor vi på baggrund af det, laver en langsigtet udviklingsplan for psykiatri, siger Ellen Trane Nørby til TV2 ØSTJYLLAND. 

Forespørgselsdebatten i Folketinget blev taget på initiativ fra Enhedslistens psykiatriordfører, Stine Brix.

-Der er brug for, at der følger flere penge med. Der er brug for flere sengepladser. Der er brug for flere bosteder med mere personale. Og først når det kommer, vil man for alvor mærke en forskel. Det er det, vi meget gerne vil diskutere med ministeren, siger Stine Brix til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Reaktion på finanslov: Hvor er pengene til psykiatrien?

Kommende regionsrådsformand, Anders Kühnau (S) er tilfreds med, at man fra Folketingets side kommer med en langsigtet plan for psykiatrien. Men ser også gerne, at der følger nogle penge med løfterne.

- Vi bliver også nødt til at få nogle ressourcer. Der skal man være opmærksom på, at regeringen lige har aftalt en finanslov uden en eneste ekstra krone til psykiatrien. Det er rigtig vigtigt, at man afsætter penge, også et stort løft fra Folketingets side, for vi kan ikke klare det i regionerne alene, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

En af dem, der oplevede at psykiatrien svigtede var 25-årige Jonatan Becker Heide, der døde af følgerne af hans psykiske sygdom. Se dokumentaren "Hvorfor druknede Jonatan?" herunder:

28:16

Den 28. august blev den 25-årige Jonatan Heide Becker fundet druknet i strandkanten ved Helgenæs. Kort forinden var han blevet udskrevet fra Psykiatrisk Hospital i Risskov og overladt til sig selv, selv om han ikke var rask. Men Jonatans død var ikke en ulykke eller et selvmord. Det var først og fremmest et svigt.

Luk video