Kühnau efter direktør-fyring: - Ingen af os kan frasige sig et ansvar

Skandalen om de mange fejl-amputationer har kostet direktøren for Region Midtjylland jobbet. Et enigt forretningsudvalg står bag beslutningen.

Den store amputationsskandale i Region Midtjylland har kostet Ole Thomsen jobbet som direktør. Det kom frem på et ekstraordinært forretningsudvalgsmøde i regionen torsdag formiddag.

quote Når man har siddet på posten i så mange år, så kan man selvfølgelig ikke frasige sig det ansvar.

Anders Kühnau, regionsrådsformand

Det var et enigt forretningsudvalg, der tog beslutningen, efter regionsrådsformand, Anders Kühnau (S), fremlagde forslaget om at afskedige koncerndirektøren.

- Der var enighed. Alle vidste godt, at det var den beslutning, det ville ende ud i fra starten af, siger regionsrådsmedlem Anders G. Christensen (V), da han møder pressen umiddelbart efter forretningsudvalgsmødet.

Forud for mødet sagde du, at ansvaret lå hos ledelsen - du pegede på Anders Kühnau - men det er Ole Thomsen, der må betale prisen. Kan du forklare det?

- Man kan jo ikke fyre Anders Kühnau, men han er også en del af koncernledelsen. Men sådan er den politiske verden, siger han.

Har du så fuld tillid til Anders Kühnau som regionsrådsformand?

- Jeg har tillid til det arbejde, vi skal lave fremadrettet. At der er en fælles forståelse af, hvad det er for nogle udfordringer, vi står overfor, og hvordan vi skal styrke vores koncernledelse. Det har jeg fuld tillid til, at vi har et fælles billede af, siger Anders G. Christensen.

Vil have sundhedsfaglige kompetencer i direktionen

Anders Kühnau selv erkender, at de har fået advarsler om situationen på det karkirurigske område undervejs, men han understreger, at de har forelagt de advarsler for hospitalsledelsen.

- De har sagt til os, at vi ikke behøver at bekymre os om patientsikkerheden, hvis vi for eksempel gennemfører besparelser på området, og at de kan stå inde for en faglig kvalitet, og at vi i øvrigt også leverer den patientbehandling, man får andre steder i regionerne.

Men hvorfor er det så Ole Thomsen, der skal betale prisen, hvis det er et andet sted, man har sagt god for de her ting?

- Vi har jo et ledelsessystem, der skal fungere hele vejen igennem, så vi også på politisk niveau i sidste ende får de oplysninger, vi skal bruge. Når man har siddet på posten i så mange år, så kan man selvfølgelig ikke frasige sig det ansvar, siger Anders Kühnau.

- Det er der jo ikke nogen af os, der kan, og derfor skal vi også sikre os, at der nu kommer det ledelsessystem, vi skal bruge, så vi får alle informationerne og kan handle på dem i tide.

Forretningsudvalget har bl.a. besluttet, at de vil styrke regionens ledelse ved at få sundhedsfaglige kompetencer ind i direktionen.

Hvor dyr fyringen af Ole Thomsen bliver, kan hverken Anders G. Christensen eller regionsrådsformanden svare på.

- Det har vi ikke på plads endnu. Nu skal vi først forhandle med Ole Thomsen, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.