Hver tredje kvinde tjekkes ikke for livmoder-halskræft

Tag jer tid til at blive undersøgt for livmoderhalskræft, kvinder. Sådan lyder budskabet i ny kampagne

Alt for mange kvinder i Danmark bliver ikke undersøgt for livmoderhalskræft. Det skal der nu ændres på med kampagnen "Tag dig tid", som kører i Region Midtjylland de kommende måneder.

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse. Sammen med Regionshospitalet Randers står de bag kampagnen.

Når invitationen til en screening for livmoderhalskræft dumper ind ad brevsprækken, vælger hver tredje kvinde ikke at tage imod tilbuddet.

Årsagen er ofte, at kvinderne glemmer at bestille tid til undersøgelsen. Og det kan være en risikabel forglemmelse.

quote Unge kvinder skal lige lære det at kende. Når man forstår betydningen af sygdommen, så tror jeg, at alle vil tage den alvorligt.

Ulla Axelsen, overlæge, Kræftens Bekæmpelse

Ved screeningen bliver kvinderne nemlig undersøgt for celleforandringer, og det kan forebygge, at kræft i livmoderhalsen udvikler sig.

Særligt de yngre kvinder tager ikke imod tilbuddet.

Berit Andersen, der er overlæge ved Regionshospitalet Randers, håber, at kampagnen kan få kvinderne til at indse, hvor vigtig undersøgelsen kan være for deres sundhed.

- Kvinder, der deltager i screening, nedsætter deres risiko for at få livmoderhalskræft betydeligt. Det er lige vigtigt for kvinder uanset alder at blive undersøgt, siger hun.

Særligt rettet mod yngre kvinder
Kvinder, som er blevet vaccineret, kan stadig få hpv-virus. Vaccinen beskytter kun mod to typer af hpv, men der findes flere typer, som kan give infektionen, siger Berit Andersen.

- Kvinderne er beskyttet mod cirka 70 procent af de infektioner, som giver livmoderhalskræft. Der er altså stadig 30 procent, som de ikke er beskyttet imod. Og dem kan man kun finde, hvis kvinderne kommer til screening.

Hos Kræftens Bekæmpelse byder man glædeligt kampagnen velkommen. Vi mangler viden om, hvor vigtigt det er at blive tjekket, siger Ulla Axelsen, der er overlæge i forebyggelse og oplysning ved Kræftens Bekæmpelse.

- Man kan ikke selv mærke, at man har celleforandringer. Ved undersøgelsen kan man finde celleforandringerne og få dem behandlet, så de ikke udvikler sig til kræft, siger hun.

Kampagnen retter sig særligt mod at få de yngre kvinder til at blive tjekket for celleforandringer. Og det er godt, siger Ulla Axelsen, for de unge kvinder skal vænne sig til at gå til undersøgelse.

- Unge kvinder skal lige lære det at kende. Når man forstår betydningen af sygdommen, så tror jeg, at alle vil tage den alvorligt og ønsker at undgå denne her meget alvorlige sygdom, siger hun.

Kvinder får tilbudt en undersøgelse, når de fylder 23 år. Derefter indkaldes de til tjek hvert tredje år.

VIDEO: Region Midtjylland sendte sidste forår hjemmetests ud til de kvinder, der ikke var blevet undersøgt hos en privatpraktiserende læge.

 

kirkens korshær genbrug

Forrygende genåbning for genbrugsbutikker, men: - Vi kommer ikke til at indhente tab

DSC00756-1200px

Person bjærget fra sø

17A72062-1157-4131-9F02-8C9C846B39D5

Efter ulykke: Amfetamin og 100 km/t gennem Silkeborg - nu vil politiet fængsle 39-årig

s1.jpg

Vejrskifte midt på ugen sender storm og regn til Danmark

img_6113.jpg

Rapport: Det lokale supermarked har omsætningsfremgang med lukkede grænser

17A72062-1157-4131-9F02-8C9C846B39D5

Alvorligt biluheld i Silkeborg - Vidner måtte springe for livet