Hospital får nye vaskemaskiner: - Det betyder alverden

Region Midtjylland har fundet penge til at udskifte vaskemaskiner på Sterilcentralen ved Aarhus Universitetshospital. Det kommer til at gøre en stor forskel.

00:24

Sterilcentralen på Aarhus Universitetshospital rengør operationsudstyr. Tidligere har problemer på afdelingen betydet hundredevis af aflyste operationer.

De færreste ved det måske, men det er helt afgørende for et hospital, at deres vaskemaskiner virker.

Det er vaskemaskinerne, der blandt andet står for at rengøre alt operationsudstyr, og i 2018 blev hundredvis af operationer udskudt blandt andet på grund af problemer på Sterilcentralen ved Aarhus Universitetshospital.

Derfor vækker det glæde på Sterilcentralen, at de nu får erstattet deres 12 nedslidte vaskemaskiner med 16 nye.

- Det vil betyde alverden. Lige nu er vores flaskehals i sterilproduktionen vaskemaskinerne, og når vi fremover går fra 12 til 16, så betyder det, at vi kan genbehandle instrumenter hurtigere end vi gør i dag, siger Casper Søe Pedersen, der er afdelingsleder ved Sterilcentralen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Casper Søe Pedersen fortæller, at operationer ikke længere er forsinket på grund af problemer på Sterilcentralen, men det blev de i 2018.

På Sterilcentralen bliver alt udstyret gjort rent og steriliseret, inden læger, kirurger og alle andre får det tilbage i hånden.

Hundredvis af operationer

I 2018 blev hundredvis af operationer udskudt på grund af problemer på Sterilcentralen, blandt andet på grund af problemer med deres vaskemaskiner, men også på grund af mangel på personale efter sammenlægningen af flere afdelinger.

01:25

I december 2018 besøgte vi en familie, som var blevet ramt af de aflyste operationer på AUH.

Luk video

Siden er der blevet ansat flere medarbejdere, og formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland forventer, at de nye vaskemaskiner vil være med til at forhindre lignende situationer fremover.

- Jeg forventer, at det får den betydning, at vi kan opretholde operationerne og også, at vi får et bedre arbejdsmiljø for dem, der har arbejde i sterilcentralen, siger Henrik Gottlieb Hansen (S).

Afdelingslederen på Sterilcentralen er enig.

- Så er det min klare forventning, at vi ikke ser operationer aflyst på grund af udfordringer i sterilproduktionen, siger Casper Søe Pedersen.

Læs også Antallet af aflyste operationer på AUH når nye højder

Region Midtjylland har fået en økonomisk indsprøjtning på godt 16 millioner kroner, og derfor er det muligt at erstatte de gamle vaskemaskiner.

Det nye setup forventes helt færdig i sommeren 2021.

02:20

I videoen her kan du komme med indenfor i Sterilcentralen.

Luk video