Hjemmeprøver får flere til at deltage i kræft-screening

Ny forskning fra Regionshospitalet Randers viser, at flere kvinder deltager i screening for livmoderhalskræft, når de ikke skal til lægen for at tage HPV-prøven

Det er sæt som dette, der bliver brugt til hjemmeprøver. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Af med bukserne og benene op i metalbøjlerne. Det kan være grænseoverskridende at få lavet en gynækologisk undersøgelse hos sin egen læge, og det kan afholde nogle kvinder fra at blive screenet for livmoderhalskræft. 

- Vi ved fra både danske og udenlandske undersøgelser, at kvinderne gerne vil deltage. Det, der afholder dem, er, at den gynækologiske undersøgelse hos egen læge kan være ubehagelig. De synes også, at det kan være svært at få tid til at gå til lægen i en travl hverdag, siger Mette Tranberg Nielsen, der er projektleder på forskningsprojektet og ph.d.-studerende.

Læs også Flere og flere sætter livet på spil ved togskinnerne

Det betyder, at hver tredje kvinde ikke bliver undersøgt inden for et år. 

Løsningen kan derfor være, at kvinderne får mulighed for at tage prøven derhjemme. Et forskningsprojekt fra Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers, som Mette Tranberg Nielsen er tovholder på, viser nemlig, at flere kvinder deltager i screeningen, hvis de har mulighed for at tage en hjemmeprøve. 

- Hvis vi tilbyder kvinderne en hjemmeprøve, som alternativ til at blive undersøgt hos egen læge, kan vi få ca. 2500 flere inviterede kvinder til at deltage i screeningen om året i Region Midtjylland, siger Mette Tranberg Nielsen. 

Fakta om screeningen 

  • I Region Midtjylland inviteres årligt ca. 80.000 kvinder i alderen 23-64 år til screening i livmoderhalskræft, men hver tredje kvinde er ikke blevet undersøgt inden for et år.
 
  • Deltagelsen i screening for livmoderhalskræft er 66 %
 
  • Humant Papillomavirus (HPV) skal være til stede i livmoderhalsen for at man kan udvikle celleforandringer og livmoderhalskræft
 
  • Hjemmeprøven for HPV består af et prøvesæt med en lille blød plastikbørste, som kvinden skal anvende vaginalt til at udføre prøven. Prøven sendes derefter til laboratoriet på Patologisk Institut på Regionshospitalet Randers. Er prøven HPV-positiv, anbefales kvinden at bestille tid hos egen læge for at få foretaget en celleprøve, der undersøger om HPV-infektionen har forårsaget celleforandringer.
 
  • Der konstateres hvert år ca. 400 tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark. De fleste tilfælde findes hos kvinder, som ikke har deltaget regelmæssigt i screeningsprogrammet.
 
  • Forskningsprojektet er foretaget i et samarbejde mellem Afdeling for Folkeundersøgelser og Patologisk Institut ved Regionshospitalet Randers.

Kilde: Regionshospitalet Randers / Region Midtjylland 

Vigtigt at blive undersøgt

At hver tredje kvinde ikke bliver undersøgt inden for et år fra, at de bliver indkaldt, er et sundhedsmæssigt problem, som i sidste ende kan føre til udvikling af kræft. 

- Hvis kvinderne deltager i screeningen, er der større sandsynlighed for, at forstadierne til livmoderhalskræft bliver opdaget. De kan derfor komme i behandling og bedre undgå at udvikle livmoderhalskræft, siger Mette Tranberg Nielsen. 

Læs også Jens gav 4000 kroner for HPV-vaccine: - Det er det værd

Og det kan altså være lige så godt at tage en hjemmeprøve, som at blive undersøgt hos lægen. 

- Videnskabelige undersøgelser har vist, at en hjemmeprøve er lige så god, som den prøve man får taget hos sin egen læge, siger Mette Tranberg Nielsen. 

Projektlederen fortæller desuden, at et lignende tilbud om hjemmeprøve er blevet indført i et andet europæisk land. 

- I Holland har de implementeret tilbuddet, og de har gode erfaringer med det. I København tilbyder de hjemmeprøven til en udvalgt gruppe af kvinder, siger Mette Tranberg Nielsen. 

Læs også Eksperter om HPV-vaccine: - Giv den også til drenge

Måske kan forsøget med hjemmeprøver i fremtiden blive udbredt til hele landet. 

- Der er nye retningslinjer på vej fra Sundhedsstyrelsen, men det er endnu ikke besluttet, hvordan det kommer til at være med hensyn til hjemmeprøverne, siger Mette Tranberg Nielsen. 

02:00

VIDEO: Jens gav 4000 kroner for HPV-vaccine: - Det er det værd

Luk video

Hvert år inviteres ca. 80.000 kvinder i alderen 23-64 år i Region Midtjylland til screening for livmoderhalskræft.