Forening efter psykiatri-debat i Folketinget: Det er historisk

Fredag blev der diskuteret psykiatri i Folketinget, og generalsekretær for Bedre Psykiatri var positiv over politikernes udmelinger

02:33

Psykiatrien er på dagsordenen i Folketinget fredag. Enhedslisten har kaldt til debat i folketingssalen, hvor partiet vil fremsætte et forslag om en handlingsplan for psykiatrien.

Også sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fortalte før debatten, at hun vil have en langsigtet udviklingsplan for psykiatrien. 

Læs også Minister: Vi skal lave en langsigtet udviklingsplan for psykiatrien

Hos landsforeningen Bedre Psykiatri er man glad for dagens udmeldinger fra politikerne på Christiansborg.  

For første gang nogensinde hører vi, at alle partierne anerkender, at der er brug for en samlet plan - og at psykiatrien skal prioriteres. Det er historisk.

Thorstein Theilgaard, generalsekretær, Bedre Psykiatri 

- For første gang nogensinde hører vi, at alle partierne anerkender, at der er brug for en samlet plan - og at psykiatrien skal prioriteres. Det er historisk. Den nuværende plan for psykiatrien er ved at udløbe - men ingen har sagt, at der ville komme en ny. Nu hører vi ministeren klart melde ud, at man er enig i, at der er behov for en ny plan. Vi håber, at planen ikke vil blive til på et lukket kontor i et ministerium, men at vi - og andre gode kræfter - vil blive inviteret med ind, siger Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri.

Læs også Se dokumentar: Hvorfor druknede Jonatan?

Varig finansiering

Psykiatriordfører for Enhedslisten Stine Brix har tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND, at psykiatrien i for høj grad finansieres af projektpuljemidler og andre midlertidige løsninger via satspuljen. Det giver en række problemer i forhold til at sikre kontinuitet. 

Også Thorstein Theilgaard, generalsekretær i Bedre Psykiatri, omtaler vigtigheden af varig finansiering:

Læs også Røde partier kræver ny psykiatri-handleplan

- At alle er enige om en plan, er positivt. Næste diskussion er så, om det som sædvanlig er satspuljemidler, der skal støvsuges, eller om vi er kommet dertil, hvor psykisk sygdom er så vigtigt, at det skal finansieres mere varigt på finansloven.

Se interviewet med Thorstein Theilgaard i videoen øverst i artiklen.