Flertal for forbud mod spilreklamer tegner sig i regionen

Der tegner sig et billede af politisk flertal i regionsrådet for et forbud mod spilreklamer. Venstre mener dog, at politikerne bør tænke sig godt om, inden de indfører et forbud.

Efter TV2 ØSTJYLLAND de seneste uger har beskrevet, hvordan flere østjyske byråd nu overvejer forbud mod bettingreklamer i offentlig transport, er der nu også tegn på politisk velvilje i regionsrådet.

Hen over det politiske spektre tegner der sig et billede af, at det snart kan være slut med reklamer for pengespil i busser og letbanen.

- Jeg synes, vi skal sætte en stopper for, at der er reklamer for spilvirksomheder i busserne og de tog, vi driver i regionen, lyder det eksempelvis fra regionsrådsmedlem Jacob Klærke (SF), der også fortæller, at han har fulgt TV2 ØSTYLLANDS dækning.

- Og jeg havde faktisk tænkt, det også var noget, vi skulle bringe op i regionsrådet. Kan vi, kommuner og region i fællesskab, sige til Midttrafik, at vi synes, det her skal stoppe, så er det også noget, der hurtigt kan blive til virkelighed, siger Jacob Klærke, der også kan regne med støtte til et forbud fra De Radikale.

- Det er en god idé, fordi vi ved, at vi har temmelig mange ludomaner. Det påvirker meget voldsomt ens liv, hvis man bliver afhængig af spil, og det er der jo ingen grund til at opmuntre til, siger Hanne Roed.

Venstre maner til besindelse

Hos Socialdemokratiet bemærker regionsrådsmedlem Flemming Knudsen, at de endnu ikke har haft debatten i den socialdemokratiske gruppe:

- Men jeg synes, vi skal tage debatten. Den har vi ikke haft endnu, og jeg aner slet ikke, hvad den socialdemokratiske gruppe i regionsrådet mener, men min fornemmelse er, at de er enige med mig i, at det her skal vi stoppe, siger Flemming Knudsen.

Tirsdag aften kørte TV2 ØSTJYLLAND en tur i letbanen med Venstres Anders G. Christensen. 

Netop letbanen er et af de steder, hvor politikerne har indflydelse på, hvilke reklamer der må vises, men han er ikke nødvendigvis klar på et forbud. Politikerne skal tænke sig godt om først, mener han.

- Nu er det jo ikke regionsrådet, der afgør, hvad der skal være af reklamer på letbanen og busser i regionen. Det er Midttrafiks bestyrelse, der bestemmer det, men jeg synes, vi skal diskutere med hinanden, hvad det er for en proces, vi sætter i gang, for hvis man forbyder spilreklamer, det kan jeg have forståelse for, men hvad er så det næste vi skal forbyde, siger Anders G. Christensen.

Anders G Christensen (V) advarer mod, at politikerne bevæger sig ned ad en glidebane, hvis de begynder at forbyde reklamer for eksempelvis pengespil.
Anders G Christensen (V) advarer mod, at politikerne bevæger sig ned ad en glidebane, hvis de begynder at forbyde reklamer for eksempelvis pengespil.

Han nævner alkohol, læskedrikke og fastfood som emner, han forestiller sig også kan give diskussion, hvis politikerne ryger ned ad en glidebane, som han beskriver det.

Flere andre er med på forbud

En rundringning tirsdag viser, at flere af de øvrige partier også er klar på et forbud.

- Ud fra et forebyggelsesperspektiv bør man overveje det, da netop især mange unge bruger den kollektive transport i Regionen, siger Enhedslistens Else Kayser.

- Hvis det kan afhjælpe folk at blive ludomaner, så synes jeg det er en god ide med et forbud, siger Dansk Folkepartis Lone Langballe.

- Det tænker jeg er en god idé, fordi der er mange, som bliver afhængige af spil, siger Rose-Marie Mollerup fra Psykiatri-Listen.

- Det vil jeg være positiv overfor, så det synes jeg, vi skal tage et politisk ansvar for, siger Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne.

TV2 ØSTJYLLAND har desuden tirsdag forsøgt at få en kommentar fra Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige i regionsrådet, men det er ikke lykkedes.