Eksperter om HPV-vaccine: - Giv den også til drenge

Eksperter ved Aarhus Universitet mener, at det ville give god mening også at tilbyde HPV-vaccinen gratis til drenge

00:30

VIDEO: Søren Riis Paludan, professor ved Aarhus Universitet mener, at det vil give god mening også at tilbyde drenge HPV-vaccinen gratis. Foto: Joe Raedle, Scanpix

Regionrådsmedlem Christian Møller-Nielsen (V) har bedt Region Midtjylland om at finde ud af, hvad det vil koste også at vaccinere de midtjyske drenge mod virussen HPV, der i nogle tilfælde kan give kræft.

Ifølge Søren Riis Paludan og Lars Jørgen Østergaard, der begge er professorer og forsker i vacciner ved Aarhus Universitet, ville det give god mening også at tilbyde HPV-vaccinen gratis til drenge. På samme måde som alle 12-årige piger også har fået den tilbudt siden 2009.

Læs også Regions-politiker: Drenge skal tilbydes gratis HPV-vaccine

- HPV er en virus, der kan give kræft hos både kvinder og mænd. Så ud fra rationalet om, at hvis kvinder er i risiko, så er mænd også, giver det god mening, at også drenge får vaccinen, siger Søren Riis Paludan, professor ved Aarhus Universitet, til TV2 ØSTJYLLAND.  

Ligesom at tegne en forsikring

HPV er en virus, der overføres ved seksuel kontakt. Derfor skal vaccinen gives inden den seksuelle debut. Vaccinen beskytter mod kræft i livmoderen, endetarmsåbningen, penis og mundsvælget. Derudover forebygger vaccinen også kønsvorter hos begge køn.

Vaccinen er ligesom at tegne en forsikring. Den er god at have, hvis ulykken er ude.

Lars Jørgen Østergaard, klinisk lærestolsprofessor ved Aarhus Universitet

- Vaccinerer man en hel befolkning, er der større sandsynlighed for, at virussen forsvinder fra samfundet. Vaccinen er ligesom at tegne en forsikring. Den er god at have, hvis ulykken er ude, siger Lars Jørgen Østergaard, klinisk lærestolsprofessor ved Aarhus Universitet, til TV2 ØSTJYLLAND.

Som det er nu, kan drenge selv vælge, om de vil vaccineres mod HPV hos deres egen læge. Men den tilbydes kun gratis til piger som en del af børnevaccinationsprogrammet. Vil drenge vaccineres, er det altså for egen regning. Prisen ligger mellem 1000 og 2000 kroner.

Læs også Jens gav 4000 kroner for HPV-vaccine: - Det er det værd

Et spørgsmål om økonomisk prioritering

Ifølge regionsrådsmedlem Christian Møller-Nielsen er der penge at hente for Region Midtjylland, hvis regionen indfører gratis HPV-vaccination til drenge. Han mener, at de udgifter, der er forbundet med det, vil blive sparet idet antallet af kræfttilfælde reduceres senere hen.

01:15

VIDEO: Her uddyber Christian Møller-Nielsen, hvorfor han mener, at også drenge skal have HPV-vaccine.

Luk video

Formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), vil tage sagen videre til både Kræftens Bekæmpelse og Danske Regioner og undersøge, hvad det vil komme til at koste.

Professor Lars Jørgen Østergaard mener også, at det er et spørgsmål om pris.

- Ud fra en faglig betragtning er det en god ide, at tilbyde drenge vaccinen. Men rent økonomisk er det en vurdering om behov, der skal tages ud fra, hvor mange der reelt dør af de her kræftformer og om det så kan betale sig, siger han. 

Søren Riis Paludan, professor ved Aarhus Universitet, uddyber hvorfor, det er en god ide at tilbyde HPV-vaccinen gratis til drenge i videoen øverst i artiklen.

Hvad er HPV?

Infektion med HPV er meget udbredt.

Infektionen er hyppigst hos unge kvinder. Men cirka 80 pct. af alle seksuelt aktive kvinder og mænd vil få en HPV-infektion på et tidspunkt i deres liv.

HPV er en samlet betegnelse for over 100 forskellige virustyper. Kun nogle af disse virustyper kan forårsage kræft.

Infektion med HPV-virus kan hos mænd medføre kræft i munden, svælget, endetarm og penis.

HPV-vaccinen er, som en del af børnevaccinationsprogrammet, et gratis tilbud til piger i 12-årsalderen. Piger op til 18 år kan få vaccinen gratis.

Kvinder over 18 år samt drenge og mænd skal selv betale for vaccination.